Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Zacatecnicke nejasnosti :)


isp

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 469
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Tyhle me dotazy vychazeji z neznalosti pozadi chodu burzy:

- jak vlastne napr. farmar proda kukurici pres komoditni burzu? Otevre si ,stejne jako
spekulant, short pozici a na konci kontraktniho mesice splni svuj zavazek dodavkou kukurice?
Nebo jak si to predstavuju ja, ze musi svuj kontrakt nejak zaregistrovat na burze, slozit nejake
zaruky ze kukurici opravdu doda?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Měla bych taky dva menší dotazy, pokud můžu:

1) Zvláště v počátečních měsících kontraktů se na grafech v některých dnech objevují pouze vodorovné čáry - jak jsem vydedukovala, jedná se o dny, kdy volume = 0, případně je volume velmi malé a v průběhu obchodního dne nedošlo ke změně ceny. (Mimochodem, jak by se na grafu rozlišil den s nulovým volume a den, kdy se cena držela celý den na stejné úrovni? Asi nijak, že, musela bych se podívat na hodnotu volume?) Takže pokud je moje dedukce správná, jak se v takovém případě (nulový volume) určuje cena? (Např. na grafech na britefutures.com je i v takové dny určená cena - kde se vzala, když se neobchodovalo?)

2) Mění se v průběhu let kontraktní měsíce jednotlivých komodit? Používám grafy z futuresource.com a tam se dá najít třeba graf lednové kukuřice 2001 nebo 2002, a přitom u kukuřice leden vůbec není kontraktní měsíc. (Ani v letech 2000 a 2003 podle údajů ze stejného zdroje nebyl, takže by to mohla být jen dočasná změna změna - je to možné?)

Díky za případnou odpověď.

Zuzka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den Zuzko,

je prijemne videt v nasem diskuznim foru zenu! :-)
K Vasim dotazum:
1) vodorovna cara znamena budto nulove volume = zadny obchod nebyl proveden, nebo muze znamenat (a toto je pravdepodobneji pripad na ktery se ptate) limit up / limit down day - cili den, kdy se trh obchodoval mimo limitni rozmezi stanovene burzou, trhy byl tak zvane uzamceny a do trhu ani z trhu neslo vystupovat. Pokud je nulove volume, pak se cena odviji od blizsich kontraktnich mesicu - nulove volume mivaji velmi vzdalene kontraktni mesice.
2) kontraktní měsíce se mohou v průběhu let měnit. Přesně jak píšete s kukuřicí - jede rok se může obchodovat lednový měsíc, jiný rok už nikoliv.

Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ako začiatočník sa momentálne oboznamujem zo základnými pojmami pri obchodovaní s komoditami.
Bol by som rád , ak by mi niekto vysvetlil rozdiel medzi obchodovaním "parketovým a elektronickým".
Parketové obchodovanie je priamo cez brokera a elektronické cez e-platformu ? :S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dino,

je to přesně jak píšete. Parketové obchodování = řada tzv. floor brokerů pokřikujících na sebe v burzovní aréně. Nevýhoda parketového obchodování: větší šance na slip-page, občas pomalé potvrzování exekucí, apod.
Elektronické obchodování = trhy jsou vlastně jen počítače propojené mezi sebou, žádný parket neexistuje, vše se děje pouze skrze "dráty". Rapidně rychlejší plnění a potvrzování exekucí.
Jinak nenechte se zmást - i klasické parketové obchodování se dělá skrze on-line platformu, zkrátka do patřičné on-line platformy zadáte svůj příkaz a ten putuje elektronickou cestou přímo k obchodníkovi (floor brokerovi) na parket.
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

parketove je klasicke na burze napr. NYSE (wall street),ked brukeri na parkete zdvihnutim ruky ohlasuju nakup alebo predaj komodity,devizy akcie, futures...ako v tych filmoch sami telefonat a krik

elektornicke je cez pc: posles brukerovi prikaz a on hod sparcuje v pc uz nemusi kricat sell/buy alebo iny prikaz...chapes

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,
musím říct,že jsem naprostý začátečník,který je bez jakýchkoliv zkušeností, ale už několik týdnů mě to pořád táhne na tyto stránky a myslím, že komodity skýtají hodně možností. Jen mě z toho množství informací trápí otázka jak na to,za který konec to chytit, je nějaká rada? Je mi jasné, že to chce hodně studia a že je to běh na dlouhou trať.Pokud by se někdo podělil o zkušnost,jak začít, budu ráda. Zároveň dík za tyto stránky autorům.
Ančovička

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ančovičko,

skvělé vidět zde zase nějakou ženu :-)
Jak začít? Navrhuji následující:

1) najděte si pouze jednu vstupní úroveň, kterou budete chtít zkoumat. Například double top/bottom. Tuto vstupní úroveň zkoumejte a testujte na historických datech. K tomuto účelu doporučuji použít Gecko Track and Trade.
2) Ptejte se a diskutujte v tomto fóru. Určitě zde naleznete mnoho dalších tipů a zkušeností.
3) stále zkoumejte pouze jednu vstupní úroveň - např. double top / bottom, která zde funguje i ostatním. Brzy získáte důvěru v to, že vám double top/bottom (nebo klidně i jiné vstupní úrovně - např S/R apod.) fungují. Pak začněte pracovat na dalších záležitostech - money-managementu a výstupních strategiích.
4) stále se ptejte a diskutujte s lidmi na tomto fóru. Brzy budete schopná dát dohromady jednoduchou strategii, se kterou uvidíte, jak se dají v trhu vydělávat peníze.
5) celý procez začněte opakovat s jinými vstupními formacemi a indikátory - např. RSI, apod. Zkuste různé přístupy kombinovat. Brzy naleznete to, co vám vyhovuje nejvíce a co považujete za nejlepší způsob, který obchodovat.

Poprosil bych v tomto velmi i ostatní tradery. Prosím - greenhorne, Libici, beginnere, boljo, vlasto, a další - vy všichni jste už dnes dál než Ančovička a mnoho dalších, kteří jsou na stránkách poprvé. Podělte se a zkuste i vy přispět odpovědmi na dotazy. Vzpomeňte si, jak jste i vy potřebovali pomocnou ruku :-) Určitě dokážete i ostatní dát své názory a rady jak začít. U každého může být přístup trochu jiný. Díky!

Zdravím a hodně zdaru,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši děkuji za důvěru. Samozřejmě se rád se podělím, ačkoli jsem tu teprve krátce(myslím to opravdu vážně) - Finančníka jsem objevil náhodou 1. ledna 2005. Po přečtení článku o pomerančovém džusu, ranní kávě a ještě informací o tom, že se jedná o byznys ve kterém ne nedá krást, podvádě a podrážet, jak je vše ošetřeno a kontrolováno mě to naprosto vzalo. V té době byl finančník ještě poměrně "mladý" zejména pokud se týká počtu příspěvků a probíraných témat. O tohle to má naše generace Vánoc 2004 snazší. Na webu se nacházely základní informace o komoditách, komoditní manuál a možná první kapitoly témat o tom, jak začínáme obchodovat, o psychologii obchodování atd. Naprosto chápu všechny, kteří prochází Finančníkem mezi ohromným množstvím informací, jsou rozpálení doběla, chtějí se učit, analyzovat trhy, obchodovat na papíře... Pokusím se zrekapitulovat, jak jsem se začínal. V podstatě to ani není můj recept, protože Tomáš s Petrem nám to všechno tak pěkně postupně servírovali tak, že já osobně jsem neměl žádný problém s tím, co, kdy a jak.... Pokusím se tyhle události chronologicky seřadit a přidat několik svých poznatků, jak jsem postupoval a na co jsem při tom myslel, co pokládám za důležité.

1) Komodity jsou běh na dlohou trať. Nejdříve jsem se ponořil do studia. Bez toho to nejde. Vytiskl jsem si komoditní manuál a anylýzy grafů ( následně i další témata) a to tím stylem, že jsem vše převedl do textového souboru, stránky očísloval sepsal obsah. Všechno jsem se snažil poctivě nastudovat, některé věci jsem četl 2x, 3x i více. Nelitujte času ani dřiny. Mnohé kolegy na úplném začátku to jistě svádí ke čtení diskuze o tom, jak nastavit Stop-loss, jak pracovat s klouzavými průměry, jak rolovat do dalšího měsíce... Nejdříve je přeci nutné vědět, co to ten Stop-loss je, k čemu se používá. Všecho ja vyznačeno a komentováno v analýzách grafů. V téhle fázi ještě asi není třeba rozebírat obchody na týden od-do, instalovat analytický software.

2) Začněte pracovat sami na sobě. To můžete také od úplného začátku. Naprosto souhlasím s tím, že obchodování komodit za z 80% záležitostí psychologie. Současně se studiem komoditního manuálu pokládám za vhodné pročítat kapitoly o psychlogii obchodování. Je to tak trochu z jiného soudku a také určitá změna oproti tomu, když se snažíte absorbovat čistě teoretické a technické termíny z komoditního manuálu a grafů. To Vás možná dovede k četbě další literatury z této oblasti. ( např. Joseph Murphy - Síla podvědomí).

3)Finance. Také jedna oblast, na které můžete pracovat již od samého začátku. Z materiálního hlediska je musíte vydělat - nebo mít. Z hlediska psychologie se s nimi MUSÍTE dopředu rozloučit. Já jsem se na základě článků o psychlogii a moneymanagementu přistupoval ke zhruba 80-90 000 Kč, které třeba mít do začátku jako k něčemu, co je možné hodit do odpadkového koše a jít dál. Teď se asi mnozí z Vás nadechli a myslíte si, jaký že blb(promiňte) to píše tenhle článek. Záměrně přistupuji k tomuto tématu o něco drsněji, protože ono to drsné je. Penízky do začátku jsem postupně vydělával po práci. Tak, aby rodina netrpěla a hlavně abych se z psychlogického hlediska necítil zavázaný, kdyby to všechno nějak nevyšlo.(!! POZOR NA PODVĚDOMÍ - abyste si do něj nenechali zaspat, že už jste o ty peníze vlastně přišli !!) Je třeba si uvědomit, že skoro nikdo z našeho okolí nechápe, co se to učíme a o co se vlastně snažíme. Tohle například velmi pěkně popsal Renda v diskuzi, a já osobně se s jeho názory naprosto ztotožňuji. Doporučuji všem tyto příspěvky vyhledat a pročíst !

4) Praktická příprava. Prostě všechno má svůj čas. Teprve v okamžiku, kdy jsem se jakž takž vyrovnal s body 1,2 a 3 tak jsem nainstaloval první trialové verze software. Dříve to opravdu nemá smysl, protože pokud nejste dostatečně teoreticky připraveni, tak Vám uteče těch 30 trialových dní a tím to končí, vy se při tom učíte, místo abyste opravdu testovali obchodní strategie a hlavně kvalitu nainstalovaného softu. Na tohle všechno už asi navazuje papertrading, hledání odpovědí v diskuzích a zapojení do diskuze.

Není to ani špičkové vzdělání,ani genialita, co udělalo bohaté bohatými.
Jsou to píle, odvaha, poctivé sebevzdělávání a vědomí vlastní jedinečnosti. (finacnik.cz)

Do komoditních začátků přeje všem mnoho vytrvalosti greenhorn.





Link to comment
Sdílet pomocí služby

Musím se přiznat, že jsem začínal naprosto stejně jako greenhorn (snad až na to, že stránky finančníku nebyly mým úvodem do komodit,ale jen takovou ,,nástavbou´´, začínal jsem s Řepíkovým manuálem).
Nejdřív jsem četl spousty a spousty věcí o komoditách, o psychologii, money managementu... měl jsem toho plnou hlavou, ale bavilo mě to (jinak bych tady už nebyl :) ), ze začátku jsem v tom všem vyloženě plaval... měl jsem tolik otázek, nejasností.. hrůza pomyslet:) Neřešitelným problémem pro mě byly symboly komodit, kontraktní měsíce, obchodní příkazy a vůbec jsem si nedokázal představit jak asi má vypadat nějaký obchodní systém.... už nevím kde jsem to četl, ale někde se psalo, že po určité době až se člověk do toho trochu dostane,bude v grafech číst jako v novinách... v té době mi to připadalo nereálné :) ... ale jak čas plynul, tak věci do sebe začali zapadat, začal jsem zkoušet různé indikátory,všemožné strategie.. postupně jsem vyřazoval věci, co se mi nelíbili, připadaly mi až zbytečně složité a ,,přeplácané´´ viz. většina indikátorů.... samé čáry, % atd. .... chtěl jsem to mít co nejjednoduší a tak jsem si nakonec vybral jen to u čeho jsem ted a co už jen vylepšuji... to celé mi zatím trvalo něco málo přes 4 měsíce...
chtěl bych tímto uklidnit všechny naprosté začátečníky - když se komoditnímu vzdělání budete poctivě věnovat, za chvíli uvidíte to ,,světlo na konci tmavého tunelu,, a pak už to půjde téměř samo :)

Přeji vá všem jak nováčkům, tak nám mírně pokročilým i již těm co obchodují hodně úspěchů v učení se, obchodování a i celkově v životě ! když se budeme snažit, tak to zvládneme!

P.S. a to, že nás téměř nikdo nechápe co děláme, že taková věc vůbec může vynášet peníze, tak takových lidí si raději nevšímat a až nám to bude opravdu vynášet, tak jim dokázat, že jsou i jiné cesty v životě, chce to jen nebát se jít do nových věcí a zkoušet to!

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...