Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

AKCIE


tomnes

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 154
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Ja bych si dovolil nesouhlasit. Akcie jsou idealni treningove hriste, ktere vam nevyluxuje konto takovou rychlosti. Osobne si myslim, ze pro zacinajiciho obchodnika neni od veci potvrdit si na akciich, ze nema smysl propadat prilisnemu optimizmu a je treba udelat jeste spoustu prace, nez zacne skutecne vydelavat :))
Jinak samozrejme s malym kapitalem je to spis na potrenovani nez na vydelani penez.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Naprostý souhlas !

Já jsem tím prošel a ještě procházím. Opravdu vás to postaví do reálu a zjistíte, že to není žádná legrace. Nemluvím o minulých 3 letech, kdy to jelo nahoru samo a šlo jen sledovat přírůstky. Jinak jsem dostal taky pěkně za uši. Naštěstí jsem dost vydělal, tak jsem to přežil, ale ztráty, který jsem chytal mě naučily, jak zvládat psychickou stránku věci a to pro komodity není vůbec špatné. Pokud bych tímto neprošel, už bych určitě obchodoval vesele komodity a přišel o všechny prachy. Tím jsem si jist. Akcie byly a jsou dobrá škola.

Ale musím souhlasit i s Libicem, protože na vydělávání peněz to opravdu moc není. Aspoň v současné době. Mám obavu, že ani na zhodnocování to moc nevypadá. Tak to taky určitě myslel.

Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
rad si poslechnu Vas nazor po nekolika mesicich zkusenosti v realnem obchodovani. Nemyslim to nijak ironicky!
Tradovani stocks ma sva velka uskali, ktera jsem take musel poznat a dnes mam jiz jiny nazor. Pri tradovani stocks jsem byl v celkovem plusu, avsak radeji jsem presedlal na komodity, protoze jsou mnohem jednodussi. Tim Vas v zadnem pripade nezrazuji od obchodovani stocks, protoze kazda zkusenost je dobra zkusenost. Ze sve zkusenosti mohu rici, ze zacinat na Corn s uctem $3,000 nebo $5,000 je mnohem znazsi nez zacinat ve stocks s uctem $10,000 nebo $20,000.
Druhou vec, kterou doplnim je, ze urcite neni dobre zacinat tradovat stocks nebo komodity, dokud si budete myslet, ze si vyluxujete konto. Je to nejlepsi cesta, jak si to konto skutecne vyluxovat a je jedno, v jake oblasti budete obchodovat. Zacnete tradovat az budete VEDET, ze si konto nevyluxujete a pak Vas mohu ubezpecit, ze je jedno, jestli budete tradovat stocks nebo komodity.
Treti a posledni vec je, ze pokud budete zacinat ve stocks a prejdete k tradovani komodit, zjistite, ze jste v jinem svete i pres to, ze mate overeny system ze stocks. Obe oblasti se zdaji byti zcela identicke, avsak opak je pravdou. Existuje mnoho velmi drobnych rozdilu a pro komodity budete muset znovu odskouset cely svuj system nekolik mesicu nez budete VEDET, ze si tradovanim komodit nevymazete ucet.
Tento prispevek pisu predevsim proto, ze jsem v minulosti mel podobne uvahy a realita byla zcela jina. Pohyby ve stocks jsou v radech procent denne. Pohyby v radech desitek procent denne jsou nahodile a pro bezneho tradera nezachytitelne. Pokud vezmu kapital v hodnote $10,000 a nakoupim titul, jehoz prumerny pohyb bude 1-3% denne, pak ucet zhodnocuji o $100 az $300 denne [beru idealni stav, kdy stock jde pouze mym smerem bez korekci ceny - coz v podstate neexistuje]. Minimalni entry SL bude v tomto pripade 2%, tj. $200. Pri spatnem vyvoji trhu po vstupu do pozice bude muj ucet lehci o $200 + komise + slippage.
Pokud nakoupim 1 kontrakt Corn, kde potrebuji margin ve vysi cca $500, tedy mohu zacit s uctem $2,000 - $3,000 pak svuj vstupni SL umistim take ve vysi 2%, tj. max. $60. Prumerny pohyb ceny Corn denne cini u 1 kontraktu $90 - $160. Jednoduse receno: pri 3,3x mensim vstupnim kapitalu a 3,3x mensi castkou, kterou riskuji [SL] mam cca 50% potencial zisku nez ve stocks. Jeste jinak receno: pokud 4x za sebou dostanu vyhazov na korekci trhu pri vstupu, pak ve stocks jsem o $800 lehci a v komoditach o $240 [vse + komise + slippage]. A naopak, pokud pujde trh mym smerem a ja budu 4 dny v pozici, pak potencial zisku cini u stocks $400 - $1,200 a v komoditach $360 - $720.

Mnoho uspechu!!!

Libic





Link to comment
Sdílet pomocí služby

Máte určitě pravdu a čísla hovoří jasně. Problém je v tom, že hodně lidí, co nikdy nedělali žádný trading a náhle narazí na komodity např. na tomto serveru, chytne dost naivní představu. Často se tady sice opakuje, že to není žádná legrace, ale mnoho lidí si to nechce připustit a má pocit, že rychle zbohatne. Pokud se do obchodu s komoditami okamžitě vrhnou a znám jich dost, přijdou velmi často o veškeré prostředky. Já bych to možná udělal taky. Vaše čísla jsou logická, ale berte to z pohledu naprostého začátečníka. Začne ho lákat ropa, kafe, atd. Proč troškařit ? SL ? Až to trochu povyleze, tak ho tam dám ! 1 gap na ropě a končíte. Prostě mají pocit, že budou mít štěstí, že na tom nic není. Bohužel je !

Na akciích uděláte to samé. Já jsem to aspoň před lety udělal. Ale máte "většinou" více času, abyste pochopil , že jste mimo realitu a nečeká vás tak rychlý pád. Samozřejmě i to se může stát, ale není to tak časté.

Jedná se mi spíš o to, že pokud investujete do akcií a chcete zhodnocovat peníze dlouhodobě, stejně většinou sledujete, co se na trhu děje. Zažijete spoustu korekcí a rozhodujete se co máte dělat. To je myslím dobrá škola hlavně po psychické stránce. Musíte se naučit přijímat i ztráty a rozhodovat kdy budete vystupovat. Často jsem tak dlouho přemýšlel, až jsem nic nevymyslel a ztráta byla daleko větší. Štěstí je v tom, že se "větší část" akcií zase časem zhodnotí a o tom mluvím. Proto to pro mě osobně nebylo tak zničující. Dnes k obchodu přistupuju úplně jinak. Žádný velký uvažování a ústupky - plánovaná stopka a nazdar. Pro doufání v "něco" tady není místo.

Já osobně jsem velmi rád, že jsem začal u akcií.

Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
souhlasim s Vami, ze mnoho lidi skoci do komodit, aniz by znali skutecna rizika obchodu. Myslet si, ze tradingem komodit je mozne vydelat rychle a lehce je spatna uvaha. Opak je pravdou. Obchod s komoditami lze prirovnat ke schodum v mrakodrapu. Kazdy den o jeden schod vyse a tak zdolavat stovky pater mrakodrapu, dokud se nedostanu na vrchol. To je asi ta jedina spravna cesta.
Pokud se nekdo vrhne bezhlave do tradingu komodit a prijde o sve prostredky, pak stejne tak prijde o prostredky pri tradovani stocks. Ja osobne znam take mnoho lidi, kteri vymazali sva konta o desitky i stovky tisic USD!!! Problem nebyl v rychlosti trhu, avsak v jejich systemu. Dodnes to nemohu pochopit a kdykoliv si na to vzpomenu, jen kroutim nevericne hlavou, pricemz je mi to zaroven velmi dukladnym varovanim, ze nezalezi na tom "co traduji", zalezi na tom "jak traduji".

Mnoho uspechu!!!

Libic


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

přidávám názor z knihy „Kostolanyho burzovní seminář“ André Kostolany (1906-1999), spekulant.

Co si myslíte o termínovaných obchodech s komoditami?
… následuje na 4 stranách popis podvůdků a triků makléřů až dojde k vrtkavosti počasí a doporučení, že každý by měl obchodovat podle svých představ a sám rozhodovat o objednávkách a vše ukončí odpovědí na položenou otázku:
„Přesto by moje rada byla spíš: Ruce pryč od hraní si s komoditami na termín; protože po vlastní pětašedesátileté zkušenosti a zkušenostech stovek kolegů mohu pouze potvrdit: Je to přesně jako s ruletou v kasinu: Vyhrát se dá, prohrát se musí.
Připouštím, že se i na akciových trzích často tropí neplecha s riskantní hrou. Ale během každé akciové euforie jsou zakládány nové podniky a realizována navýšení kapitálu, která pak prospívají hospodářství. Co ale zbude po boomu a krachu komoditní spekulace? Jen ztráty, ruiny a – provize pro brokery vyjma těch, kteří sami zkrachují.“


Přeji pevné zdraví a veselou mysl
křovák

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
co přesně myslíte tím „po krachu komoditní spekulace“? Myslíte až na zemi dojde obilí, pomeranče, ropa a lidi přestanou poptávat zlato? Pak se obávám, že ani akciovky na tom nebudou dobře :) Nebojte – komoditní trhy neskončí dříve než akciové.

Komoditní spekulace jsou hra s nulovým součtem – nemohou všichni prodělávat. Nicméně drtivá většina těch prohrávajících jsou pochopitelně běžní lidé, kteří se do podobné hry vrhnou bez jakékoliv přípravy, plánu a vzdělání – prostě jako v životě.

Stejně jako v akciích můžete v komoditách riskovat hodně ale také přiměřeně. Záleží jaký trh a strategii si zvolíte. Budete-li obchodovat nějaký spread v kukuřici, tak prostě riskujete maximálně stopadesát, dvěstě dolarů (podle strategie pochopitelně), při intradenním obchodování nějakého e-mini trhu můžete fungovat se stop-lossem max. pár desítek dolarů. Pustíte-li se s účtem 5K dolarů do pozičního obchodování ropy, pak s největší pravděpodobností peníze ztratíte – všichni to podvědomě tušíme a přesto to lidé dělají .... a prodělají.

Jinak pokud skutečně hledáte způsob jak vydělávat na spekulacích – akciových, komoditních či jakýchkoliv, tak neberte nejrůznější knihy které se vám dostanou do rukou jako dogma. Dočtete se v nich ledacos, jedni chválí to, druzí ono a naopak. Ať obchodujete cokoliv, je třeba si z podobných zdrojů vzít vždy pouze určitou inspiraci pro vaši vlastní strategii.

Petr



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Také zdravím,
já radši takové knihy už nečtu. Jen mi udělají v hlavě zbytečný chaos. Je to jak s dietama. Napsáno mraky knih, zisky z prodeje obrovské a většinou to jsou pouze keci, které vás stejně dovedou k omezení množství jídla. A přitom je to tak prosté "nežrat" !!!
Myslím, že tady je to stejné. Funkční chladnokrevný systém, žádné emoce, žádné další informace, které vás jen znejistí a začnete pochybovat o svém původním rozhodnutí. Bohužel mi to stále dělá problémy, ale neustále na tom pracuju a jsem přesvědčen, že je to správná cesta.

Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
myslim, ze p. Kostolany zapomel ve sve knize uvest zkusenosti stovek, tisicu, milionu a mozna i desitek milionu obchodniku se stocks, kteri mnohokrate prisli o velke financni prostredky. Riziko krachu nebo velkeho prodelku je zcela stejne jak u stocks tak u komodit.
Presto vyvolavat paniku, ze "az prijde krach komoditnich burz ..." je stejne jako tvrdit, ze krach akciovych trhu nikdy nenastal!!! Velke utlumy exituji v kazdem odvetvi a proto bych se touto otazkou prilis nevzrusoval. Utlum je prirozena soucast kazdeho podnikani.
Kazdy USPESNY obchodnik vi, ze existuje neco jako money management, kteri rika neco o procentuelni vysi prostredku, ktere mohu vlozit do pozic atd. V pripade, ze tato dost jednoducha pravidla money managementu dodrzim, pak se ke krachu nikdy nedostanu. Kazdy z nas odpovida sam za sebe a kdo se rozhodne vziti na sebe riziko vetsi, pak si take musi nest veskere nasledky sveho rozhodnuti.
A posledni, kdyby komodity byly tak strasne rizikove, kde by znamy Steve Fosset prisel ke svemu bohatsvi???

S pozdravem

Libic


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
podle mého soudu je základní rozdíl mezi akciemi a komoditami ne ve vysoké volatilitě komodit,nýbrž v tom,že se komodity v drtivé většině obchodují formou futures neboli s pákovým efektem (tj. dám marži 1500 USD a kontroluji kontrakt v nominální hodnotě třebas 50.000,-USD),zatímco akcie se opět v drtivé většině obchodují jednoduše tak,že zaplatíte svými penězi celý koupený balík akcií.Pokud si na nákup akcií půjčíte prachy můžete v klidu prožívat stejné dobrodružství jako u komodit. : :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Jagpo,
ja osobne bych dobrodruzstvi s pujckou ve vysi treba $50.000 skutecne prozivat nechtel a skutecne obdivuji ty, co takove dobrodruzstvi prozivaji. Prirovnal bych to k takove male ruske rulete:-)) Neni to tak davno, co jeden makler z nejmenovaneho financniho ustavu byl, BOHUZEL, velmi krute za tuto hru potrestan. Soud mu vymeril [neznam detaily] cca 1,25 mld [ne milionu, ale miliardy] korun jako uhradu skody. Osobne tvrdim, ze obchodovat se ma jen a pouze s vlastnimi prostredky.

Hezky den,

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
dalším docela podstatným rozdílem je,že většina akciových obchodníků (resp. investorů) obchoduje tzv. na long a to z celé řady (někdy jen domnělých) důvodů (např. šortování je risk s neomezenou ztrátou,u šortování není 6 měsíční danový test a další),zatímco komodiťáci znají na sever na jih a do strany,přičemž na všechno jsou obchodní (nikoliv tedy investiční např. buy and hold :D) výdělečné strategie,bez mindráku,že pokles je automaticky ztráta.
Těžko říct,co z toho individuálně plyne,protože celá řada např. indikátorů byla vyvinuta pro účely akciových trhů a s úspěchem se používají u komodit a na druhou stranu kdo je z komodit vytrénovanej zač je toho money management a size position loket,tak se v akciích určitě neztratí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...