Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Jak to v praxi chodí, když krachne firma?


xmms

Doporučené příspěvky

Tak mě napadlo, že profi obchodník se od dobrého zdroje dozví, že nějaká firma se chystá krachnout, provede short pozici s jejich akciemi a pak jen počká, až se mu prachy přihrnou.

A co opačně když nicnetušící obchodník drží long pozici a po krachu firmy se jich chce co nejdřív zbavit, jakmile se o tom dozví třeba z televize? Je možné je normálně prodat jako obvykle nebo se obchodování s jejich akciemi nějak zablokuje nebo nastane jiný problém? Za jakých okolností vlastně dochází k tomu, že se zablokuje obchodování a není možné pozici uzavřít?
Kdy bývá výhodné raději koupit call opci blízké ATM a kdy naopak raději otevřít LONG? Proč se vždy nepoužívají, když jsou výhodné jako stop loss a jako ochrana před bankrotem?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Pročítal jsem §128 trestního zákona,

Zneužívání informací v obchodním styku

(1) Kdo v úmyslu opatřit sobě nebo jinému výhodu nebo prospěch neoprávněně užije informace dosud nikoli veřejně přístupné, kterou získal z důvodu svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce a jejíž zveřejnění podstatně ovlivňuje rozhodování v obchodním styku, a uskuteční nebo dá podnět k uskutečnění smlouvy nebo operace na organizovaném trhu cenných papírů nebo zboží, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.

Moje domněnka je, že pokud uvidím někde spadnout letadlo nebo jinou katastrofu mající značný vliv na cenu akcií, je to neveřejná, kurzotvorná informace, která ale není získaná "z důvodu svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce", pokud s tou firmou nemám nic společného. A takto by se daly legálně vydělávat velké peníze.

Je tu nějaký zasvěcený právník, který to umí vysvětlit lépe?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 11 months later...

Pročítám si opční strategie, ochranné opce a rád bych obnovil toto téma. Pomocí strategie collar nebo jednoduchým nakoupením put opcí k drženým akciím si sice můžu pojistit riziko proti pádu, ale jak to funguje v případě krachu?

Konkrétně např. vídeňská burza pozastavila obchodování s akciemi SkyEurope poté, co slovenský soud na žádost leteckého přepravce vyhlásil ochranu před věřiteli. To znamená, že nemůžu ani využít práva svých opcí. A ty opce můžou zrovna v této kritické době vyexperovat. A co potom? Budu mít smůlu? Nerad bych měl nějaký falešný pocit bezpečí v přesně stanoveném maximálním riziku, když mi burza obchdování jednoduše zatrhne.

"Pozastavování" obchodování ze strany burzy se mi nelíbí a nechápu ho. Jaký je vlastně účel tohoto opatření?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

nevím jak je to u opcí, ale u akcií mají burzy většinou limit na změnu kurzu (např. pokud cena poklesne o víc jak 20% - pozastavují obchodování). Bylo to vyvoláno právě lavinovým shortováním a výprodeji "nakažených" akcií - stačilo vyvolat psychologickou paniku a dav se o znehodnocení akcií postaral bezpečně (a to ani nemusela ta akcie být špatná). já osobně jsem měl na podzim chytře nakoupenou banku Wachovia asi po 40USD - páteční nákup, o víkendu byly ohlášeny potíže a v pondělí se neobchodovala. Obnovili to asi v poledne v úterý a cena 1USD - pak jsem to prodal asi za 3,50 ale i tak životní zážitek. ale jako pozitivum mne to přivedlo při hledání různých info na tento skvělý server.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 7 months later...

Nevíte někdo, co by se stalo kdyby došlo k znehodnocení měny? Co kdyby došlo ke znehodnocení dolaru a já měl např. přes fio nakoupené akcie amerických firem .... znehodnocení měny by přeci ještě neznamenalo konec firmy, ne? Logicky by nemělo dojít vůbec k ničemu, že? Buďto by při velkém znehodnocení měny cena firmy hodně stoupla ... a nebo by byla prostě obchodovatelná v jiné měně ...
Já si tuhle situaci vůbec neumím představit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den!
Jen pro pořádek a úplnost informací.
Drtivá většina pozastavení obchodování je na žádost firmy a v rámci pravidel obchodování z přesně stanovených
důvodů.Jedním z nich je konání valné hromady.
Takzvaný insider trading se týká pouze vedoucích pracovníků firmy,akcionářů s významným vlivem a zaměstnanců
obchodníka na burze.
Netýká se analytiků,obyčejných zaměstnanců firmy a ani akcionářů s malým vlivem.
Insider informací je velmi málo,ale mají obrovský vliv.
Zpravidla se nepodáří prokázat insider informaci protože není trestným činem,nebo ji lze získat jiným způsobem,bez
pomoci zaměstnanců firmy,z veřejně dostupných pramenů se znalostí daných pravidel.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

beraniste:
To by mě taky zajímalo, co by se stalo. Já si naopak myslím, že by hodnota firmy klesla, z pohledu vlastníka akcií, protože před krizí jsem nakoupil např. 100 akcií po 10USD = cca 18.000Kč, ale po znehodnocení dolaru na 1:1 mi zůstalo vlastně 1.000Kč:-) Na druhou stranu mohu při znehodnocení měny velmi levně nakupovat. Fakt nevím, jaké důsledky by to ve finále mělo... Každopádně by byly celosvětové.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Stanley: 1000Kc by ti zustalo kdybys mel dolarovy dluhopis. U akcie zalezi co ta "krize" udela s tou firmou. Kdyz je to velka firma, ktera vyrabi a prodava po celem svete veci, ktere lide budou porad potrebovat, tak se ji menove problemy tolik netykaji. Z prodeje v zahranici bude mit porad stejne a doma si bude moci dovolit zdrazit o to o co spadla mena. Samozrejme pohyb meny muze mit na firmu i velky vliv. Napriklad nasi vyrobci/vyvozci si stezovali, kdyz byla silna koruna, protoze ceny meli nasmlouvane na cely rok v EUR a lidi platili v Kc.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jenda001:
Těmi 1000Kč jsem myslel to, že hodnota portfolia by spadla z původních 18.000Kč na nějakých 1000Kč, kdybych se rozhodl všechny akcie prodat. Je to hezky vidět posledních 10 let, kdy klesá dolar vůči koruně. Za 10 let klesl cca o 50%, tzn., že kdo nakoupil před 10 lety US akcie, tak jenom na měnovém pohybu prodělal 50%.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 months later...
×
×
  • Vytvořit...