Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

daně ze zahraničních dividend


Stanley

Doporučené příspěvky

  • 2 týdny později...

Dividendy se vyplácejí až na vyjímky zdaněné a daně jsou závisle na na zemi, kam společnost daňově patří. Například akcie ERSTE na domácím českém trhu podléhají rakouské 25% dividendě, zatímco ostatní české 15%. Desetiprocentní rozdíl lze zpětně uplatnit, protože nepatříš do rakouské daňové sféry, ale není to administrativně jednoduhé a pokud nemáš velký balík akcií, je asi lepší to nechat plavat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj, to bohužel nemám. Jak jsem asi psal 99% dividend je vyplaceno již zdaněných a pokud je mezi nimi něco, co je zdaněno více jak 15% existuje nějaký individuální postup, jak se k těm procentům navíc dostat. Problém je v tom, že je to doslova a do písmene "pakárna jaxiňa" a vyplatí se to jenom při velkém balíku držených akcií. Ze všech našich klientů v práci to nakonec absolvovali jenom dva a byli to ti, co mají v ERSTE milióny až desetimiliony. správný postup by ses měl dozvědět od svého brokera.

Pak jsou tituly, které vyplácejí dividendu nezdaněnou a tu bys měl potom danit ve svém daňovém přiznání. Co a jak přesně danit si ale musíš zjistit sám, protože v ČR platí zákonem to, že obchodníci nesmí poskytovat daňové poradenství, takže Ti domácí broker, když mu zavoláš, žádné info ohledně daní poskytnout nesmí. Je tady možnost využít web www.fioservis.cz (NEMÁ NIC SPOLEČNÉHO S OBCHODNÍKEM Fio burzovní společnost, ani s celou finanční skupinou Fio), kde Ti daně z obchodování zpracují. Takže asi tak. Moc jsem neporadil, spíš jsem si "pofilosofoval" :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

kramnik:
Díky za reakci a odkaz na ten fioservis. Zkoušel jsem najít něco na netu, ale moc úspěšný jsem nebyl. Jinak se mé částky v akciích určitě nebudou pohybovat v milionech, ale spíš to řeším kvůli výběru vhodných akcií. Jestliže totiž nějaká akcie bude mít dividendu 10% a daně z toho budou 30%, tak to je už slušný kus koláče, který si z toho stát ukrojí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

to all:
Ahoj, díky za zajímavé příspěvky o danění dividend. Jen doplním, že pokud se zahraniční společnost obchoduje na americké burze jako ADR (American depositary receipt), jedná se z hlediska daně z dividendy o americkou společnost a dividenda se daní v USA 15ti procenty. Příklad: francouzská společnost TOTAL (TOT na NYSE).

Vznáším ale na přítomné tento dotaz:

Pokud by mi přišla dividenda nezdaněná, např. od firmy Shell, akcie B (RDS.B na NYSE), musím ji v ČR zdanit jako příjem, to znamená 20%?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Honzik24 Napsal:
-------------------------------------------------------
> Vznáším ale na přítomné tento dotaz:
>
> Pokud by mi přišla dividenda nezdaněná, např. od
> firmy Shell, akcie B (RDS.B na NYSE), musím ji v
> ČR zdanit jako příjem, to znamená 20%?


Dividendy se davaji do paragrafu 8 a dani se 15%. Pro priznani se pouziva priloha 3, kde pro kazdy stat by mel byt pouzit novy list.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dividendy se davaji do paragrafu 8 a dani se 15%. Pouziva se priloha 3, kde pro kazdy stat by mel byt pouzit novy list. Do priznani by se mely uvest i ty dividendy, u kterych byla strzena srazkova dan v zahranici - veskere dividendy.

Co se tyka dividend, u kterych byla strzena dan v zahranici, tak FU po vas bude chtit potvrzeni o zaplaceni. Potom bude zalezet co FU dolozite a co si obhajite. Nekomu bude stacit statement od brokera, ale take po vas muze chtit primo potvrzeni o odvedeni dane v zahranici.

Take vetsinou strzena dan neni primo 15%, ale pohybuje se ruzne v hodnotach 0%, 7%, 10%, 15%, 25%. Zalezi na vysi dividendy, ale nekdy to papirovani a pocitani rozdilu nestoji za vysledny efekt a je jednodussi dan zaplatit 2x.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji za odpověď. Jestli tomu tedy dobře rozumím, vyplatí se mi koupit akcii RDS.B, která se obchoduje průměrně o dva dolary levněji, než RDS.A. Jedná se o akcie firmy Royal Dutch Shell. V případě akcie A už přijde dividenda menší o 15ti procentní daň zapalcenou v USA, zatímco v případě akcie B přijde dividenda v plné výši a zdaním ji v ČR také 15ti procenty.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Honzik24 Napsal:
-------------------------------------------------------
> Děkuji za odpověď. Jestli tomu tedy dobře rozumím,
> vyplatí se mi koupit akcii RDS.B, která se
> obchoduje průměrně o dva dolary levněji, než
> RDS.A. Jedná se o akcie firmy Royal Dutch Shell.
> V případě akcie A už přijde dividenda menší o 15ti
> procentní daň zapalcenou v USA, zatímco v případě
> akcie B přijde dividenda v plné výši a zdaním ji v
> ČR také 15ti procenty.
>


V pripade RDS B, pokud vam prijde cela hruba dividenda, ji zdanite v CR 15%.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...
×
×
  • Vytvořit...