Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Akcie - jeden rok, jeden nápad, 70%


xzajic

Doporučené příspěvky

Popišme si nyní další velmi zajímavou investiční strategii, kterou můžete využít při střednědobém investování do pákových ETF. Začnu praxí:

10000 USD jsem rozdělil na dva díly po 5000 USD. Za prvních 5000 USD jsem nakoupil nakrátko před rokem, tedy 27.5.2010 FAS za cenu 25,55 USD za akcii. Celkem jsem tedy koupil 195 akcií FAS. Dále jsem koupil za zbylých 5000 USD opět nakrátko FAZ za cenu 70,75 USD za akcii, tedy jsem koupil 70 akcií FAZ. (Poznámka – FAZ prodělal 24.11.2010 split 1:5, cena je tudíž přepočtena).

Po roce, tedy 27.5.2011 jsem se rozhodl oba obchody uzavřít s následujícím ziskem: Prodej FAS za uzavírací cenu 27,42 USD, ztráta cca 350 USD. Prodej FAZ za uzavírací cenu 43,31, zisk cca 1920 USD. Celkový zisk po započítání obou obchodů je cca 1570 USD, což činí cca 15% ročně.

Graf vidíte zde:

finance.yahoo.com/charts?s=FAS#chart1:symbol=fas;range=1y;compare=faz;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

Pokud Vás to zajímá, mohu přidat podrobnosti a dva tipy, jak tento systém brutálně vylepšit tak, aby dával zisky kolem 70% ročně. Chcete?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
přidávám se s prosbou o více podrobností. Nad nákupem (či prodejem) dvou indexů jsem taky laboroval, i když v kratším časovém horizontu.
Počkám si na podrobnosti. Otázek mám dost už k těmto dvěma titulům.
Mimochodem předchozí akciový odhalený systém - fakt pěkné a díky za něj. Inspirativní. Zabývám se jím dál.
Dky, R.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Shortování ETF a obzvláště těch s pákou je zajímavá strategie. Short FAS i FAZ je pak ideálně zahedgovaná pozice s vyloženě jistým ziskem rovnajícím se rozpadu hodnoty fondu.
Na zisku 15% ročně je vidět jak moc se rozpadá a jak nevýhodné je v ETF držet dlouhodobé long pozice.

Taky by mě ale zajímalo, jak se z toho dá "vymáčknout" 70%.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to VISO: Moje minulé vlákno je v podstatě ečeno vše co jsem chtěl prozradit a teď se tam spíš asi budou rozebírat některé obchody či výsledky. Ale jsem rád, že to čteš ;-)

to polygon: "typické" ETF obecně sledují nějaký index, například SPY sleduje S&P 500 a to poměrně přesně. Tzn. tam je stejně "výhodné" držet dlouhé i krátké pozice - prostě pokud jde index nahoru, jde to ETFko taky nahoru a naopak. Jiné je to s pákovými ETF, vysvětlim v dalším příspěvku.

Každopádně moc díky všem za odpovědi, jdu se postupně rozepsat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Takže – jaký trik spočívá v pákových ETFkách? Proč vůbec můžeme s pravděpodobností hraničící s jistotou tvrdit, že v dlouhodobém horizontu bude jejich cena klesat a že je lepší je obchodovat nakrátko? Odpověď – a tím i princip obchodu popsaného výše - je v jejich konstrukci. Tyto pákové ETF sledují (a trojnásobně replikují) pohyb podkladového aktiva na DENNÍ bázi. To znamená, že pokud se podklad pohne o 1% denně nahoru, ten den se zapákované ETF pohne nahoru o tři procena, stejně to pak platí pro pohyb směrem dolů. Pokud máte tedy šňůru po sobě jdoucích růstů (nebo poklesů), pak Vám páková ETF nadělí velmi výrazné zisky (či ztráty).

Na grafu níže si můžete například všimnout, jak se chovala energetická ETFka v období od loňského září do letošního března:

finance.yahoo.com/charts?s=ERX#chart12:symbol=erx;range=1y;compare=xle;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined

Zatímco „nepákové“ energetické ETF XLE přidalo za tuto dobu nádherných 45%, „pákové“ ETF ERX přidalo úctyhodných 300% (!) Toto ale není typický trh.

V typickém trhu dochází k pohybům „do strany“, a to v delším časovém horizontu skoro jistě. Člověk by čekal, že pokud se cena podkladového aktiva pohne jeden den o pár ticků nahoru a druhý den o pár ticků dolů a takto to bude trvat třeba týden, tak že člověk musí být „NA NULE“, ale s pákovými ETFky to tak není. Vysvětlení se mi nechce opisovat z anglických webů, takže odkáži třeba sem:

www.my10000dollars.com/etf-time-decay/

nicméně je to naprostá pravda. Tak například v posledním roce přidal finanční sektor reprezentovaný ETFkem XLF nějakých 7%, zatímco jeho trojnásobný „pákový“ bratříček FAS za stejnou dobu nepřidal 21%, jak bychom čekali, ale pouze nějakých 12%.

finance.yahoo.com/charts?s=XLF#chart2:symbol=xlf;range=1y;compare=fas;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined

Páková ETF tedy v dlouhodobějším horizontu vždy ztrácejí na své hodnotě, a to tím více, čím větší páku používají, a tím více, čím je podkladové aktivum volatilní. Dlouhodobě ztrácejí jak klasické, tak i inverzní pákové ETF. To znamená, že pokud se pohybujeme například ve finančním sektoru, tak dlouhodobě bude ztrácet na hodnotě jak 3x ETF (FAS), tak i -3x ETF(FAZ). Pokud bychom tedy zaujali dlouhou pozici na tomto páru ETF, budeme v delším časovém horizontu VŽDY ztrácet, pokud půjde o pozici krátkou, budeme v delším časovém horizontu VŽDY získávat.

Přitom nás vůbec nemusí trápit otázka, zda se podkladové aktivum nachází v býčím či medvědím trendu, protože druhý z páru ETF v delším horizontu spolehlivě vyrovná případné výkyvy.

Tímto jsem se stále ještě nedostal k tomu, jak z tohoto systému vyrazit 70% ročně, ale doufám alespoň, že už čtenářům bude jasný princip, na kterém to všechno funguje. Více později.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Strategie, kterou jsme uvedli má dvě poměrně vážné „mušky“. Tou první, se kterou jsem se pokusil (a celkem úspěšně) vypořádat je ta, že provádět SHORT obchody na PÁKOVÉ ETF vyžaduje poměrně velký „maintenance margin“ (viz například zde: ibkb.interactivebrokers.com/node/1124) (pokud nevíte, co je maintenance margin, tak tady na webu je to vysvětleno poměrně hezky třeba tady: www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/marginy.html). Ten „maintenance margin“ je vlastně 3x30%, tzn. 90% objemu prostředků, což znamená, že nemůžete pro tento typ obchodu použít skoro žádnou další páku, je třeba se spokojit s „vestavěnou“ pákou, kterou v sobě mají ony trojnásobné ETF. Tím pádem je třeba buď tuto strategii obchodovat jako doplňkovou, anebo na ni nechat padnout celý účet, přičemž ani jedno se mi tak úplně nelíbilo.

Našel jsem dvě řešení tohoto problému, obě by mohla být zajímavá. První spočívá v tom, že namísto těchto ETF lze obchodovat s jejich opcemi či futures. Nezkoušel jsem, ale pro zajímavost obě zmíněné ETF jsou OPTIONABLE a existují na ně tzv. „single stock futures“, tudíž cesta by to určitě byla (marginy na futures jsou mnohem nižší než na samotná ETF). Pokud toto někdo zkoušel, budu rád, když se podělí o zkušenosti.

Druhé řešení je majstrštyk pro opravdové labužníky. Přemýšlel jsem prostě nad tím, zda by nebylo možné nahradit jeden ze dvou těchto „drahých“ ETF něčím „levnějším“ ve smyslu maintenance marginu. Hledal jsem tedy něco, co by k ETF FAS mělo podobnou korelaci jako ETF FAZ (jejich korelace je pochopitelně -1, protože to jsou zrcadlové, inverzní instrumenty; pokud se chcete dozvědět více o korealci, hledejte třeba zde: www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/diversifikace-korelace-1.html). A … našel. Namísto -3xETF (FAZ) lze párovat FAS s VXX, což je instrument umožňující obchodovat „index volatility“ zvaný VIX. Korelace mezi těmito dvěma instrumenty je dlouhodobě cca -0,8, což na fungování této strategie pohodlně stačí. VXX není papírově vzato „exchange-traded fund“, spadá do „exchange-traded notes“ a je tudíž principiálně rizikovější než ETF, nicméně kreditní riziko emitenta jsem ochoten podstoupit. Dále, VXX ztrácí časem na hodnotě z úplně jiných důvodů než páková ETF (doporučuji prostudovat proč), nicméně ani toto není na překážku. Strategii tedy lze modifikovat ve smyslu „rozdělte kapitál na dvě poloviny, za jednu kupte nakrátko ETF FAS a za druhou kupte nakrátko ETN VXX“.

Jednoduchým backtestem zjistíte, že tato strategie za poslední rok vynesla cca 30%, a to BEZ POUŽITÍ páky, na kterou jsme si našetřili tím, že jsme použili aktivum s nižším maintenance marginem. Nezbytný graf je zde:

finance.yahoo.com/charts?s=VXX#chart4:symbol=vxx;range=1y;compare=fas;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined

Ovšem, toto stále není 70%, takže pokračování příště ;-)))))))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To xzajic:

ahoj,
jak se dá nakrátko koupit FAS a FAZ? To jako že je prodáš i když je nemáš?
Něco tím inkasuješ, ale broker Ti to prakticky všechno zablokuje a ještě něco navíc? A jen tak někde to také nejde že?

U FASu mi těch 350 USD vychází ale u FAZu se splitem 1:5 těch 1570 USD vůbec ne - nejblíž se k té Tvé hodnotě dostanu jen u splitu 1:2 ale pořád je to o kus vedle. Mohl bys to prosím upřesnit?

Pokud jde o to pákování, tak si každý může vyrobit svoji vlastní páku tak, že si veme spotřebitelskou půjčku a nakoupí si podkladové "aktivum". Pokud ji sežene za RPSN 10% tak má páku 1:10 ale s tím, že to, na rozdíl od opcí a Warrantů, funguje i směrem dolů do mínusu (může ztratit i 10x víc než je RPSN pokud z podkladu ihned po nákupu zbyde jen bezcenný papír).
Když se tedy podklad zdvihne o 10% tak je na konci alespoň na nule.
Taky se to dá uzavřít dřív pokud hrneček už navařil dost a počkat si až banka bude měnit podmínky a vrátit ji tak zbytek půjčky bez pokuty dřív.

Samozřejmě že je lepší v takovém případě být na straně banky a jistit se různými pokutami a blokacemi (např. souhlas zaměstnavatele s krácením mzdy apod.) a nabízet výhodné půjčky i ženám na mateřské a OSVČům.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

xzajic:
opravdu zajímavé a inspirativní (tu)
Já se doposud zajímal pouze o podobné tituly ETF, které mají shodnou korelaci. Bez páky, pěkně 1:1. Obchodování je založené na občasných anomáliích, které se na trzích tvoří. Tvoje myšlenka vypadá o poznání líp.
Přidávám se k navratilovi - kde jsou hlavní případná úskalí, nevýhody??
Jen tak dál, už se těším na dalších 40% ;)
Díky, R.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jiří S. Napsal:
-------------------------------------------------------
> To xzajic:
>
> ahoj,
> jak se dá nakrátko koupit FAS a FAZ? To jako že je prodáš i když je nemáš? Něco tím inkasuješ, ale broker Ti to
> prakticky všechno zablokuje a ještě něco navíc? A jen tak někde to také nejde že?
>
> U FASu mi těch 350 USD vychází ale u FAZu se splitem 1:5 těch 1570 USD vůbec ne - nejblíž se k té Tvé hodnotě
> dostanu jen u splitu 1:2 ale pořád je to o kus vedle. Mohl bys to prosím upřesnit?
>
> Pokud jde o to pákování, tak si každý může vyrobit svoji vlastní páku tak, že si veme spotřebitelskou
> půjčku a nakoupí si podkladové "aktivum". Pokud ji sežene za RPSN 10% tak má páku 1:10 ale s tím, že
> to, na rozdíl od opcí a Warrantů, funguje i směrem dolů do mínusu (může ztratit i 10x víc než je RPSN
> pokud z podkladu ihned po nákupu zbyde jen bezcenný papír). Když se tedy podklad zdvihne o 10% tak je na konci
> alespoň na nule. Taky se to dá uzavřít dřív pokud hrneček už navařil dost a počkat si až banka bude měnit
> podmínky a vrátit ji tak zbytek půjčky bez pokuty dřív. Samozřejmě že je lepší v takovém případě být na
> straně banky a jistit se různými pokutami a blokacemi (např. souhlas zaměstnavatele s krácením
> mzdy apod.) a nabízet výhodné půjčky i ženám na mateřské a OSVČům.


Jiří S. - řekni, prosím, že sis tím příspěvkem dělal srandu. :)

Pokud jsi to myslel vážně, tak

1) O shortování něco určitě najdeš zde na webu,
2) Nastuduj si, jak funguje split a reverzní split - grafy jsem poctivě přikládal, takže studovat máš z čeho,
3) Spotřebitelská půjčka - no comment

PZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobře, chtěli jste znát úskalí, takže zde jsou:

• Celý princip je postaven pouze na SHORT obchodech, tzn. to někomu nemusí vyhovovat (při short obchodu je vždy teoreticky omezený zisk a teoreticky neomezená ztráta)
• Broker nemusí mít k dispozici akcie na shortování (toto se mi zatím stalo 1x za rok)
• Shortování není zadarmo, stojí to nějaké (u IB vesměs malé) poplatky za půjčení akcií
• Pokud jste ve short pozici, platíte dividendy (VXX je nemá, FAS občas ano, viz zde: finance.yahoo.com/q/hp?s=FAS&a=10&b=19&c=2008&d=04&e=30&f=2011&g=v )

Tyhle věci se dají překousnout. Co se opravdu nedá překousnout je toto:

• 30% ročně je málo
• 2 obchody za rok jsou HROZNÁ NUDA.

Ty první čtyři úskalí jsou principiální a nelze s nimi nic dělat. Ty poslední dvě jsem vyřešil a to je těch 70%. Dám to sem, jak bude trocha času.
:D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě jsem se na to trochu díval, a jestli to chápu správně, tak strategie funguje, pokud se podklad mezi otevřením a zavřením obchodu moc nepohne. Problém při větších pohybech je ten, že na jedné noze získáváme pomalu, ale na druhé ztrácíme rychle, ztráta časové hodnoty není schopná to vykompenzovat a jdeme do mínusu. Samozřejmě ty kvantifikátory "moc", "rychle" a "pomalu" jsou obecné, záleží na nastavení, páce a podobně, ale ani tahle stategie 100% jistý zisk nenabízí - jinak by to dělal každý :-). Rozhodně se na tomhle dá vydělávat, ale není to triviální, i tady člověk musí vědět co a proč dělá a co ho může potkat. A raději opět dodám, že nerýpu, diskutuju. Díky za tip na další oblast tradingu a směle pokračuj.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

navratil Napsal:
-------------------------------------------------------
> Ještě jsem se na to trochu díval, a jestli to chápu správně, tak strategie funguje, pokud se
> podklad mezi otevřením a zavřením obchodu moc nepohne. Problém při větších pohybech je ten, že
> na jedné noze získáváme pomalu, ale na druhé ztrácíme rychle, ztráta časové hodnoty není
> schopná to vykompenzovat a jdeme do mínusu. Samozřejmě ty kvantifikátory "moc", "rychle" a
> "pomalu" jsou obecné, záleží na nastavení, páce a podobně, ale ani tahle stategie 100% jistý zisk
> nenabízí - jinak by to dělal každý :-). Rozhodně se na tomhle dá vydělávat, ale není to triviální,
> i tady člověk musí vědět co a proč dělá a co ho může potkat. A raději opět dodám, že nerýpu,
> diskutuju. Díky za tip na další oblast tradingu a směle pokračuj.

Strategie funguje překvapivě dobře ve všech trzích, tzn. jestli je býčí, medvědí nebo do strany je vcelku jedno. "Ideální" pro tuto strategii je trh, který swinguje kolem svých 200denních průměrů jednou tam, jindy nazpět, ale v delším horizontu (tzn. tři, čtyři měsíce) je to opravdu šumák.

I ty větší pohyby to ustojí, jde o to, že obě "nohy" mají matematickou tendenci se "podlamovat", tzn. short obchody jsou statisticky na takových párech výhodnější než long obchody. Dny, kdy trh "udělá" prudký pohyb patří k nejlepším pro tuto strategii, ale není to vždy.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...