Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Opce namísto akcií ve swingových obchodech?


xzajic

Doporučené příspěvky

Zdravím,

dejme tomu, že mám nějakou swingovou strategii na akcie (třeba tohle www.financnik.cz/forum/read.php?19,187563 ,ale pro účely dotazu je to celkem jedno).

Je na fóru někdo, kdo funguje s podobnými strategiemi s tím, že namísto akcií nakupuje (typicky ATM) opce? Já jsem to zatím pouze papertestoval a vypadá to celkem zajímavě, ale zajímají mě postřehy někoho z praxe, jsou-li.

Příklad by mohl být třeba tento (jde o ilustraci, i když reálnou): V posledních několika dnech šly akcie Apple (AAPL) dosti dolů, za 7 seancí o skoro 8%, RSI(2) je méně než 1, je to přeprodané jak blázen, chci to koupit. Logicky bych koupil samotné akcie. Ale vidím, že například listopadové 385 CALL se zhusta obchodují, tzn. namísto akcie koupím pár opcí.

Děláte to tak někdo? Pokud ano, na co je třeba dávat pozor (napadá mě hlavně asi na dobu do expirace a na to, jestli se opce na danou akcii obchodují a jak moc).

Díky za každý postřeh.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Opce není jen o ceně podkladové akcie, ale důležitá je i volatilita a časový rozpad, to bude bude prát proti vám. Pokud si koupíte ATM opci v dnešní době, kdy je volatilita vysoká a volatilita se bude snižovat, tak bude opce ztrácet na hodnotě, i když cena podkladu bude stejná. Podobná strategie by asi fungovala tak, že by se nakupovali OTM opce, ale pouze v době, kdy je na podkladu velmi nízká volatilia. Takováto opce bude levná a můžete si pak dovolit i delší dobu expirace. Pokud si tedy dávat na něco pozor, tak hlavně na tu volatilitu. Dá se dohledat i zdarma na webu, pro konkétní podklady. Opce na danou akcii se obchodují především ATM a OTM s blízkou expirací. Až opce bude ITM, tak klesne i její volume.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

michaliero Napsal:
-------------------------------------------------------
> Pokud si koupíte ATM opci v
> dnešní době, kdy je volatilita vysoká a volatilita
> se bude snižovat, tak bude opce ztrácet na
> hodnotě, i když cena podkladu bude stejná.

Díky, chápu. Ony ty swingové obchody jsou tak na 5-6 dnů v průměru, tzn. za tu dobu nepředpokládám drastické změny volatility a do expiry mám 2 měsíce. Asi bude potřeba to pořádně vyzkoušet.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

xzajic:
ahoj, já jsem to jel jeden čas intradenně na Warrantech proti bankám a z Brokerjetu. Spread 1 až 2 (výjimečně 3) čísla. V tom velkým držkopádu jsem to nakonec až na úplný konec poďál ale viděl jsem jak Call roste při pádu a klesá při růstu podkladu - na vrcholu nižšího swingu na denním grafu vyběhl na stejnou či vyšší hodnodu než byla ta co byla po začátku propadu předchozího swingu a přitom rozdíl byl nějaké to procento na špatnou stranu -takže se dalo spolehlivě usoudit že to zase otočí. To už se asi těžko někdy takhle uvidí.

Dokonce i intradenně, když jsem viděl že jsem se spletl, tak mi z ničeho nic paní Volatilita vytáhla cenu do zisku (podklad se třeba ani nehnul) a tak jsem nečekal a realizoval i když bych s pevnějšími nervy za další 3 minuty získal víc.

Také jsem viděl den kdy podklad intradenně vyleze i asi 5% a stejný call Warrant co při poklesu rostl dokonce ztratil - to už se také jen tak neuvidí (nepočítám-li warranty s obrovskou pákou blízko expirace).

Používal jsem v grafu podkladu nejdříve horizontální čáry které představovaly hranice změny ceny Warrantu a ty jsem musel postupně během dne posouvat podle "rozpadu ceny", později jsem si tam dělal textové obdélníky kvůli porovnání s historií - viz nějaké mé starší příspěvky (grafy) zde.

Taky bylo poznat že když cena podkladu roste intradenně moc nahoru tak Warrant najednou začne růst rychleji (stačí menší pohyb podkladu) a vzápětí to někdo na podkladu sestřelí (někdy se dalo ještě trefit úletový bonus na stopkách) a warrant se také vrátí do svých původních hodnot a např. dvojitý vrchol podkladu už na W. není dvojitý.

KO certifikáty nejsou Warranty ale čerti - při K.O. jde všechno do pekla hned a u těch správných se ušetří poplatek za vyrovnání (zadarmový StopLoss), Warranty mizí až při expiraci a tudíž je dost času se rozhodnout zda alespoň něco zachránit.

Dokonce i dividend se nebylo třeba obávat neboť v tom byly časově průběžně nějak rozpočítávány a dividendový hup jakoby nebyl. Jen když firma zahlásila změnu tak šlo o to která banka si toho kdy všimne a pak hned cenu změní.

Teď už to ale nejedu - z podkladu mi udělali 3 malý do školky a tudíž spread byť by byl stále jedna (1) tak je to ve skutečnosti původní tři (3) a jedna je teď už výjimka. Měly a obyčejně mají odběrový poměr 1:10, ale teď jsem už také zahlédl i 1:1 a tam by to bylo perfektní u spreadu 3 jen nemám s čím válčit a čím se zajistit.

Každopádně ale tady 100% platí že chyba se vysedět nemusí a čas tu nic nespraví.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ono by se to mohlo teoreticky zobchodovat i takto: Vypsat call opci se strikem na 400 USD a vzdálenější expirací (ty se expirací příští rok se obchodují okolo 40 USD). Zároveň nakoupit akcie Applu s tím, že stoploss by mohl být až 20 USD akcii (využije se toho, že za opci se získá 40 USD). Obchod by pak probíhal takto: 1) cena akcie spadne dolů. Pak se přijde o stoploss na akcii, ale zůstane část prémia z opce. Pak je jen třeba hlídat další vývoj a včas opci prodat, aby se nedostala ITM. Při tomto scénáři jsme v podstatě zůstali ochráněni před ztrátou s menším ziskem z prodané opce. 2) akcie se bude pohybovat do strany. Při tomto scénáři bude příležitost posunout jednak stoploss na akcii tak, aby se dostala na break even, zároveň ale bude klesat volatilita a tedy cena opce (+ časový rozpad). Bude tedy možnost vypsanou opci prodat zpět s menším ziskem. Při tomto scénáři lze něco vydělat na opci a zároveň se dostat do obchodu s akciemi bez rizika. 3) akcie půjde pomalu nahoru. Při tomto scénáři posuneme stoploss na akcii na break even. Pokud bude cena akcie stoupat pomalu, tak bude klesat volatilita (+ zde bude časový rozpat) a opět bude možné vypsanou opci prodat s mírným ziskem. 4) akcie prudce vystřelí nahoru. Málo reálný scénář, navíc gapy a dlouhé svíčky většinou rychle přecházejí do trading range a v něm klesá volatilita. V tomto případě bude vydělávat pozice v akciích. Opci je třeba prodat až bude ITM a přijdeme o část prémia za její vypsání. Výsledek tohoto scénáře je ten, že by se vydělalo o něco méně oproti držení čistě akciové pozice.

17214

Link to comment
Sdílet pomocí služby

michaliero,
system je to dobrý,ako všetko môže fungovať,len musí to byt jasne špecifikované a dodržované, tym myslím.....
1) trh Ti môže padnút, akcie predáš so SL,v opciach si momentálne v zisku, ale ak neskôr pôjde trh aj tak hore...čo v tom prípade,keď budeš v strate aj na opciach...?
2) trh sa môže pohypovať aj do strany,ale len určitú dobu...čo keď sa potom rozbehnú,takym istym spôsobom ako v bod.1...?
3) keď trh pojde hore na akciach budeš ziskový na opciach sa TI bude pomaly zvyšovať strata,preto treba presne definovať čo je pre Teba únosné....
4) ak trh bude v LONG rally…to isté ako v bode 3,treba si presne stanoviť pravidla…či definovať SL,PT na akcie aj opcie…možeš sledovať správy,analýzu ale v dnešnej dobe je to tak manipulované,že ak to nebudeš mať presne definované od začiatku a držať sa dokonca,tak neskôr ťa to môže rozhádzať....

Nech sa darí...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rombic Napsal:
-------------------------------------------------------
> to xzajic:
> Ahoj můžeš mi prosím poradit kde je vidět na jakém
> stiku se obchoduje nějaké větší množství? viz tvůj
> příklad s AAPL. Já používám IB jako brokera a
> jejich TWS. Anebo jen TOS - tam ovšm nejde založit
> live účet. Díky za odpověď.


V TWS si dáš ticker, a pak namísto "shares" si dáš "options", vybereš kontraktní měsíc, nějakou cenu (já volím převážně ATM) a pak se to objeví jako aktivum, tzn. řádek a jde s tím normálně pracovat včetně třeba grafů...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kluci, kde berete historické ceny opcí? Tady na finančníkovi je článek, ale 4 roky starej. Zjistil jsem totiž, že v omílaném případu s APPL těch situací, kdy bych to podle "svých pravidel" obchodoval bylo za rok asi šest a tak to zpětně otestovat s opcema nemůže být zase až tak velký problém.

Pomalu se smiřuju s tím, že historické ceny opcí zadarmo asi nikde, takže bych zaplatil, není problém, ale sháním nějaké tipy. Už tu zaznělo ivolatility.com, něco dalšího?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Cau xzajic, cas od casu kupuju ATM opce jednou za mesic na volatilnejsi akcie. Ptas se na co je trebe si davat pozor. Vim ze obchodujes swing na akcie a predpokladam, ze asi pouzijes stejna pravidla pro vstup, ale misto podkladu koupis opce. Neni na tom nic vedeckeho snad jen to ze pokud IV je treba mnohem vyssi nez prumerna IV tak ty opce budou mnohem drazsi a pokud spekulujes na UP tak pri pohybu nahoru ma IV tendence jit dolu. Obecne plati cim vyssi implikovana volatilita (IV) tim vyssi cena opce a naopak. Takze pokud koupis predrazenou opci podklad pujde tvym smerem tak opce nemusi tak rychle narustat na cene jako pri normalni nebo nizke volatilite. To je nevyhoda opci. Ja opce drzim par dni tak me ani netrapi expirace. Naopak cim bliz je opce k expiraci tim je vice citlivejsi na pohyb podkladu diky vysoke Gamme. Jinak pokud mas system ktery funguje na akcie tak nevidim duvod proc by to nemelo fungovat s opcema. Po case sam poznas kdy jsou premia prilis vysoka. Porid si TOS a tam si udelej par paper trajdu. Jde tam zobrazit i IV opci. Tam je to mylsim zrovna odvozeno od ATM opci. Ty se nejvic obchoduji tak tam je jejich volatilita nejvyssi. Muzes si udelat i back test ten ti samozrejme hodne napovi. Jinak asi vis ze nakupem jedne opce pri prirazeni dostanes 100 akcii. Jeste k tomu jak volit ten strike tzn. kterou opci koupit. Dobrym pomocnikem je zde Delta. ATM opce ma Deltu kolem 0.5 cim vic je opce v penezich tim vyssi delta. ITM opce maji deltu 1 tzn. ze je to stejne jako drzet podklad v tomto pripade 100 akcii. Pokud chces kupovat treba akcii ktera se trejdi hodne vysoko tak se nakup opce jednoznacne vyplati. Zde zaplatis premium ktere neni odvozene od ceny akcie ale od jinejch veci. Jinak jeste pred earnings jsou ceny opci hodne vysoko prave diky vysoke IV. Prikladam obrazek AAPL kde je videt i studie IV a prekvapive je hodne vysoka :)

17234

17235

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ono by obyčejně stačilo např. v případě call přičíst cenu opce(/warrantu) přes odběrový poměr k hodnotě strike a pak to porovnávat se spotovou cenou podkladu a počtem dní do expirace, případně cenu podkladu ponížit o výši předpokládaných dividend pokud je expirace až po nich abych si udělal představu o tom jak je to drahý a jak hodně je ta nakloněná rovina křivá a jak rychle tedy musí cestovat podklad abych byl alespoň na svých.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...