Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Predrazene opce


pavelt

Doporučené příspěvky

Davam do uvahy jestli muzeme rikat, ze opce je moc draha/levna (ve smyslu predrazena) a cekat na zlevneni. Muj nazor je, ze opce jsou většinou ocenene spravne a vyse premia je otázkou volatility. Takze bysme se spise měli soustředit na odhad vyvoje volatility nez cekat az opce zlevni/zdrazi.. toto je stezejni hlavne pro opce s delsi dobou do expirace.
Nejjednodussi „odhad vyvoje“ je snizeni volat.po vetsích reportech.
Zdravi Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Ano jednoznacne opce muze byt predrazena
vyse premia je ovlivnena nasledujicimi faktory:
1. volatilitou (cim vyssi volatilita je tim vyssi je cena premia)
2.tim jak je SP vzdalena od ceny futures kontraktu (cim blize je cena od futures blize ke strike price(SP) tim je cena premia vyssi jakmile se cena futures kontraktu dostane za uroven SP cena opce se rovna cene za futures kontract (FK) ale ne hned zalezi na promene DELTA )
3.casem..... cim vic ma opce do expirace tim je drazsi. K casove hodnote je nutne jeste zapocitat skutecnou hodnotu tzv. INTRINSIC VALUE. (IV) Tato IV zacne existovat v momente kdy se cena FK dostane za SP tzn. opce ITM
Zde u tohohle jenom jeden postreh ...pokud nekdo koupi opci ktera se nahodou dostane do ITM (rikam nahodou protoze je potreba vedet ze 80% vsech opci vyprsi jako bezcenych tzn. sance jsou bezkonkurencne na strane vypisovatele, je take dobre vedet ze neni dulezite pouze ze se cena dostane do ITM dulezite je i jakou rychlosti tzn. jak dynamicky se cena vyviji tzn. cena FK kontraktu muze nakrasne skoncit jako ITM ale jelikoze se neophybovala dostatecne dynamicky tak opce stejne vyprsi jako bezcena che che :-))) Dobre zpatky k postehu .... nabizi se otazka pokud se nahodou opce dostane do ITM spravnou rychlosti, pokud si na sebe vydela (tzn. vydela tolik kolik jste platily za premium) pokud se tohleto vsechno stane (nerikam ze je to nemozne jsou tu uzasne sance a to asi 20%) pokud se toto vsechno stane je lepsi cenu promenit do FK tzn. excersise a nebo ji prodat za vyssi premimum ?

Odpoved zni prodat za vyssi premium protoze v dobe kdy je opce pekne ITM se premium sklada ze casove hodnoty + IV. Navis nemusite skladat zalohu za FK.

Najde se zde nekdo kdo aktivne dynamicky vypisuje treba i nekryte ??


Link to comment
Sdílet pomocí služby

ozef... píšeš :"je take dobre vedet ze neni dulezite pouze ze se cena dostane do ITM dulezite je i jakou rychlosti tzn. jak dynamicky se cena vyviji tzn. cena FK kontraktu muze nakrasne skoncit jako ITM ale jelikoze se neophybovala dostatecne dynamicky tak opce stejne vyprsi jako bezcena che che "
...to není pravda , je li opce ITM , tak nemůže skončit jako bezcenná , bez ohledu na dynamičnost , s jakou do ITM došla...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jojo jasne mas pravdu to je nesmysl nemuze skoncit jako bezcena, ale muze se stat ze prodelas .... pokud to FK "nestihne" a nevydela vic nez jsi platil ze premium. Asi tak. Znam to zatim pouze jenom teoreticky a prisel jsem na chut vypisovani. Kupovat opce ma smysl prednostne pro dlouhe pozicni obchody snad na zaklade sezonovosti. Koupena opce ma tu vyhodu ze nas podrzi v pozici za kazdou cenu nevadi ji korekce ktere si obchodnik s malym uctem nemuze dovolit a za normalnich okolnosti by byl z pozice venku diky SL. Zde je jeden z tech velkych potencialu opci.
Jinak skutecne zastavam nazor ze kupovani opci je s trochou nadsazky sazka do loterie.

Jeste k tomu puvodnimu dotazu o predrazenych opcich. Predrazeni mohou ovlivnit dve veci:
1. volatilita tzn. klidny nizko volatilni trh nahle prekrocil svoji prumernou volatilitu (z pravidla bere se za obdobi jednoho roku) a premium roste. Dobre pro vypisovatele. Spatne pro nakupci.

2. Pokud se napriklad FK nachazi v up trendu tak premia pro cally jsou nizko ....dobre pro nakupujici ale pokud trh udela korekci tak premium povyskoci....dobre pro vypisovace spatne pro nakupujici.

To by bylo o predrazenych opcich.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ozef, ty zkoušíš naši pozornost ! píšeš : "Pokud se napriklad FK nachazi v up trendu tak premia pro cally jsou nizko ....dobre pro nakupujici ale pokud trh udela korekci tak premium povyskoci....
nemáš pravdu...je to naopak

a volatilita trhu je zakomponovaná položka při teoretickém výpočtu hodnoty opce. V souvislosti s volatilitou bych o předraženosti opcí nehovořil. Já vnímám termín předraženost call opce jako stav, kdy se call opce obchodují za vyšší cenu , než jaká odpovídá teoretické hodnotě... A to jsou případy , kdy vývoj ceny opce nekorensponduje s vývojem podkladového futures . Příklad uvedl František...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ano ano ano jiste kaju se a stydim :)))
samozrejme ze pokud se FK nachazi v DOWN trendu tak premium pro cally jsou nizko a pokud dojde ke korekci tak premium povyskoci. V tomto okamziku je dobre prodat.(vypsat)

sem to psal v praci z jedne strany sef z druhe kolega a ja pisu prispevek do fora a tak to dopada.
diky Lubosi

Link to comment
Sdílet pomocí služby

chtěl bych vyslovit názor k úvaze Pavla (Pavelt). Každý den je podle chytrého vzorečku dopočítána hodnota opce. Po zahájení obchodování si každy trochu zručný obchodník může s pomocí "řeckých písmen" vypočítat aktuální teoretickou hodnotu opce. Přesto se opce obchodují v reálu za trošku jiné ceny. Buď jsou ve vztahu k teoretické hodnotě předražene a nebo podhodnocené. A to buď nevýznamě a nebo někdy i výrazně. Takže drahá opce a předražená opce není totéž. Můžeš mít drahou opci , která je zároveň podhodnocená a nebo naopak levnou opci, která je předražená.
Snažit se najít jeden universální optimální způsob obchodování opcí je podle mě nesmysl. Opce jsou krásné tím, že tu existuje nespočet těch nejrůznějších obchodních strategií.

To Ozef....v poho, já jsem pochopil , že to znáš , že to byla jen nepozornost... ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

radyfox Napsal:
-------------------------------------------------------
> ... Ak je opcia predrazena, da sa ocakavat ze v priebehu vyvoja zlacnie, alebo bude predrazena az do expiracie
> resp. exercise?

Pokud je opce OTM a je "předražená" (vysoká impl. volatilita), tak může postupně zlevňovat (mírně předražená) a nebo to udělá skokem. Pokud je opce hodně předražená, tak bych tipoval, že se "něco chystá" a čekal bych nějaký gap. Takže pozor při vypisování. Ale nakonec opce musí jít na nulu (pokud zůstane OTM).


Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

luboš Napsal:
-------------------------------------------------------
> chtěl bych vyslovit názor k úvaze Pavla (Pavelt).
> Každý den je podle chytrého vzorečku dopočítána
> hodnota opce. Po zahájení obchodování si každy
> trochu zručný obchodník může s pomocí "řeckých
> písmen" vypočítat aktuální teoretickou hodnotu
> opce. Přesto se opce obchodují v reálu za trošku
> jiné ceny. Buď jsou ve vztahu k teoretické hodnotě
> předražene a nebo podhodnocené. A to buď nevýznamě
> a nebo někdy i výrazně. Takže drahá opce a
> předražená opce není totéž. Můžeš mít drahou opci
> , která je zároveň podhodnocená a nebo naopak
> levnou opci, která je předražená.
> Snažit se najít jeden universální optimální
> způsob obchodování opcí je podle mě nesmysl. Opce
> jsou krásné tím, že tu existuje nespočet těch
> nejrůznějších obchodních strategií.

Můžete sem prosím napsat vzoreček podle kterého počítáte aktuální teoretickou hodnotu opce? Díky

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zed007: Hledej "Black-Scholes formula" :-)

Jinak, panove, bez urazky, uz dlouho jsem se nezasmal jako nad touto diskusi ;-) Takze: "Drahost" opce vyjadruje prave implikovana volatilita a ta je dana prave cenami, za kterou se opce obchoduje. Tedy tvrzeni "Po zahájení obchodování si každy trochu zručný obchodník může s pomocí "řeckých písmen" vypočítat aktuální teoretickou hodnotu opce. Přesto se opce obchodují v reálu za trošku jiné ceny." je nesmysl, pokud temi "trosku jinymi cenami" nemyslite spread mezi bid/ask.

Muzeme tvrdit, ze je opce "predrazena" pokud je implikovana volatilita vyssi nez historicka (ale pozor na to, za jak dlouho tu historickou pocitate!) a "levna" pokud je IV nizsi nez historicka. Nicmene je tu spousta "ale". Ona ta implikovana volatilita je totiz "ocekavani volatility" a pokud se napriklad ocekavaji hospodarske vysledky, tak je zcela v poradku, ze je vyssi nez historicka. Naopak po vysledcich treba prijde velky skok, historicka volatilita se zvysi, ale IV spadne (klidne i pod tu historickou) a to je opet zcela v poradku.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud jsou opce predrazene, tak se muze zdat, ze mohou jen zlevnovat. Teoreticky. Ale ve skutecnosti jim nic nebrani v tom, aby dale zdrazovaly, bez ohledu na jejich stav (OTM, ATM, ITM).
Celkem slusny a jednoduchy nahled na "predrazenost" opci poskytne hodnota VIXu. Jednak SPOT VIX a taky FUT VIX pro odpovidajici mesic. Tezko si predstavit, ze by predrazena opce zacala zlevnovat, pokud bude VIX neustale rust.
Pri nedavnem obrim vyskoku VIXu jsem jednou videl na SPY opcich v aktualnim EXPIRY, ze pridavaly na cene jak PUT, tak i CALL opce a to pri pohybu SPY podkladu dolu.
Nebo-li IV prevazila nad poklesem podkladu. Neni to caste, ale obcas se to deje. Cim vic hruzy a strachu v trzich, tim drazsi opce.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 years later...
×
×
  • Vytvořit...