Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Cesta "ID obchodníka" v reálných číslech


Doporučené příspěvky

Ahojky, na tohle fórum už chodím skoro 3 roky a nevynechal jsem ani článek a snažím se sledovat diskuzi a příběhy ostatních a napadlo mě se taky podělit o roky dřiny.
Na jaře 2010 jsem byl na dovolené s kamarádem z mládí. Vyprávěl mi o burze a ničemu z toho jsem nerozuměl. V době kdy mi to vyprávěl byl asi 400.000Kč ve ztrátě. Dnes nevím, nevidíme se.
Hodně mě to oslovilo a od té doby jsem tomu propadl naplno. První co jsem udělal, tak si založil DEMO účet u XTB a klikal jak vzteklej..
Zrovna tam byla nějaka soutěž či co.
Z 200.000 jsem udělal najednou 300.000Kč. Už ani nevím jak, ale bylo to super pocit.
Ale dobře jsem věděl, že to takhle nemůže být a musím studovat.
Ale kde začít, poptal jsem se po známých a kamarádka zrovna začala chodit s klukem z Prahy a ten mi vyprávěl, že se 9 let živil na burze vzácných kovů. Pak přestal pro psychické problémy. Prý něco v rodině. Přestalo se mu dařit a radši to ukončil zavčas.
Ale vysvětlil mně základy a hlavně mi řekl o finačníku.cz.
Začal jsem studovat Manual, několikrát po sobě, veškeré články, koupil si i knížku.
Po roce jsem začal zjišťovat nějakého vhodného brokera. Zvolil jsem OEC v zastoupení Futures Trading.
Založil si DEMO a po týdnu obchodování ztratil moc peněz, ale říkal jsem si, to nic, až budu dělat live obchody, tak do těch riskantních nepůjdu.
Tak jsem si založil u nich Skutečný účet a poslal tam 2.000doláčů.
Byl jsem strašně nedočkavej. Uuuuuž aby tam ty peníze byli a mohl vydělávat.
Aaaaa najednou se objevilo na platformě po cca 3 dnech mých 2.000 a já se mohl stát obchodníkem a vydělávat miliony.
Počkal jsem na 15:30. Trhy se rozběhly a já vstoupil. Bez jediného plánu. Pouze SL jsem měl.
Začal jsem s Russelem 2000, tam jsem viděl největší zisky.
Po 5 minutách jsem vystoupil se ztrátou 100 dolarů. Trh udělal pouze pohyb jeden tick za můj SL a pak se rozjel mým směrem. Chjooo, to je pech. Příště musím dát větší SL.
Příště jsem dal 150. Počkal jsem chvíli a zase vstoupil. Trh šel proti mně, tak jsem posunul SL na 180.
Samo si ho trh opět vzal.
Ten den jsem prodělal kolem 500. Po hodině obchodování jsem byl toálně spocený a v koncích.
Druhý den se opakoval a po 4 dnech jsem měl na účtě něco kolem 500 dollarů a už jsem neměl na Margin. Tak jsem skončil s prvními obchody :-)
Pak jsem nad sebou přemýšlel, jsem si uvědomil, že nemám žádné zkušenosti.
Tak nastal další rok cca 5x týdně studování a sledování burzy.
Občas jsem si zkoušel Demo, ale stále se mi nedařilo, až jednou jsem měl úspěšný měsíc.
Jel jsem do Prahy na MONE EXPO, byl jsem vylosován na soutěž a chytl jsem dva dobré obchody a vyhrál jsem iPad, místo toho abych si asi řekl, jo, něco umím, jsem si myslel, hmm, pouze náhoda.
Říkám, už je to tady, tak jsem poslal 1.000 na účet.
To bylo někdy v říjnu loňského roku. S touto částkou jsem se dokázal dostat až na 1.600. Byl to pro mě obrovský uspěch. Jenže jsem si zase hrál a náhodou na počet kontraktů nastavil tam počet 3.
Další den jsem udělal obchod a najednou se mi tam objevily 3 kontrakty, než jsem zareagoval, tak mi z účtu zmizelo cca 300 dollarů. A potom se mi moc nedařilo a dostal jsem se na 1.000. Z toho pro mě plyne velká zkušenost. Nikdy už nebudu obchodovat s malým účtem. Měl jsem hrozný strach obchodovat, abych náhodou nesmazal ještě pár dolarů a už bych zase neměl na Margin.
Do toho jsem otevřel v 9:00 CZ času obchod na FESX a po chvilce broker ztratil spojení s burzou na 6 hodin.
Nééééééé, co teď????? Umím troch AJ, volal jsem do Ameriky, broker říká že o tom ví, ale že nemůže nic dělat, u nich je noc a že dělají co můžou. Na stránkách německé burzy jsem sledoval jak jde trch proti mně a když se opět obnovilo spojení, tak jsem byl na 400 dollarech. Zavřel jsem pozici, protože SL příkaz se tam už znovu neobjevil a musel jsem to udělat ručně.
Další konec. Ale teď jsem měl uplně jiný pocit než minule, věděl jsem co dělám a trochu si věřil.
Teď už nic nestuduji, sleduji pouze grafy a jedu stále demo a zatím se mi daří.
Za u dobu jsem zjistil co mi vyhovuje a co ne. Zjistil jsem, že nedokáži být soustředěný delší dobu.
Max. jednu hodinu. Potom už je to špatný.
Zakoukal jsem se do TF a i když jsem zkoušel něco jiného, tak to nebylo ono.
Russell jsem dělal 3 roky a znám ho dobře, jiné trhy neznám a nejsem si u nich jistý, pouze mi potvrzují vstupy a výstupy. Hodlám začít zase znovu a jediné pravidla mám:
-obchodovat 1 hodinu max. 15:30 - 16:30
-SL max 100, víc neunesu psychicky.
-PT 230, ale pokud se trh utrhne tak pockám tak na 400, ale ne více, zase je mi moc neprijemne se divat jak jde trh prti mně.
Vstupuji na cokoliv: trend, DB/DT, breakout, otestování SR zon a pod.

Teď jsem ve fázi šetření na minimální částku 5.000, ale chci víc, asopň 7.000.

Kolem listopadu bych to měl mít ušetřené a začnu znovu, určitě se zmíním jak to dopadlo.

Všem ostatním přeji pevné nervy.

Martin..

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

Tak jsem poslal 1.000 dolarů na platformu. Nechtěl jsem posílat celých 5.000, to jen pro jistotu, kdyby se náhodou něco stalo, tak ať nepříjdu o celou částku. Budu to tam posílat po částech, stejně teď obchodovat nemůžu do konce listopadu. Ale jen cvičně jsem si zkoušel zadat příkaz, bo tam byl nízký zůstatek na účtě předtím. A ejhle ono to nejde, tak jsem psal brokerovi, že to nejde. A za chvíli mi přišel email, že je to opět aktivní.
V pondělí 23.09.2013 jsem ve večerních hodinách viděl na trhu perfektní příležitost. Nedalo mi to a udělal jsem obchod.
Místo toho abych se radoval, že jsem si vyseděl pěknou příležitost, tak moje první myšlenka byla..........co jsi to pane bože udělal, máš málo peněz na účtě, co to děláš???? A po jedné minutě jsem obchod ukončil. Sice se ziskem 20dollarů, ale PT jsem měl na 230, který bych dosáhl za pár minut, kdybych si počkal...
No nic, prostě to tam musí být, minimálně 5.000doláčů, jinak se nehnu z místa. Už nikdy nechci obchodovat s nízkým účtem! NIKDY !!! :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To já jsem se se svými těžce ušetřenými 6k loučil nadobro v momentě, kdy jsem je odesílal na účet. Raději jsem se smířil s tím, že jsem o ně vlastně už přišel... asi ještě ne úplně, protože live raději ještě nejedu :-) Sice jsem je už jakoby odepsal, ale uvnitř někde vím, že se jich jen tak lehce nevzdám... Zatím jen sleduji, jak se z konta po dvackách kapitál vytrácí :-)

Z.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Ahoj,

pěkné zkušenosti. Já jsem otevřel ostrý účet zprvu především proto, abych měl přístup k datům zdarma. Po několika seminářích, na kterých byl jen VELMI letmý popis patternů jsem si koupil knížku Tomáše a Petra, kde ty patterny jsou popsané skoro velmi hezky :)

Nejdu do toho bezhlavě, ale zatím dělám v té samé platformě víceméně papertrading s demo účtem (neomezeným časově), to se asi taky hodí. Hrozně mě ale lákalo, zkusit obchod naživo. Jako výmluvu jsem si pro sebe vymyslel to, že přeci musím zjistit, jak se demo obchod liší od reálného. Skluz v naplnění obchodů apod.

Zkusil jsem dva obchody 0/v na YM, 3min TF. V posledních dnech se mi zdá, že jak ten index láme historické rekordy, že není moc možné udržet PT na cca 100-200 USD, tak jsem vzal pár ticků. Celkově "doma" 300,- Kč.

Tak mám dobrou náladu, že první obchody a nebyly hned ztrátové. Teď se vracím k tomu demu, ale občas určitě zkusím otevřít real pozici, pokud se mi bude zdát, že jsou signály finwin naprosto jasné...

Roman

p.s. Tomáši a Petře, dík za nakopnutí :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Trochu nevím co je to "ID obchodník", ale snad neva. :-) Koukám zde na ty částky a divím se, že i s tak malými účty se zde negenerují zajímavé zisky. Asi nejsem "ID obchodník", protože obchoduji pouze opce, ale s jakýmkoliv účtem přes 5K USD lze dělat více než 5% netto zisku měsíčně. A to je dlouhodobě velmi příjemné. Doporučuji všem. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...