Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

hepe04 - můj žurnál cílů a progrese


hepe04

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny lidi s nějakým cílem.
Nevím, jestli tento příspěvek, zde bude vhodný a jestli si něco takového Tomáš představoval, ale není problém, pokud to administrátor neschválí - smaže.
V září tomu bude 6 let, kdy jsem opustil zaměstnání s nějakým cílem. Nadchla mě kniha, " Kompletní průvodce úspěšného obchodníka ", a konkretně věta, že tomuto obchodování, se může naučit každý. Samozřejmě jsem neopustil dobře placené místo, kvůli knihy. Tuto knihu jsem už měl dávno přečtenou, jenže byla možnost odejít s určitým finančním obnosem, a tím pádem s kapitálem pro obchodování.
Nastalo období studování, papertrading, sledování live obchodování na ZenFire a zapisování deníku. Bohužel po šesti měsících se odehrál v manželství životní zvrat a do tří měsíců se myšlenka o obchodování totálně zhroutila, všechen finanční obnos šel do kytek a dostal jsem se do situace, kdy člověk neví co bude příští den.
Takže, dnes po 6 letech, hrabání z totální zkázy a díky vědomostem o něčem co tady je a o možnostech docílení nějakých přání a snu, dávám dohromady obnos k obchodování. Pro někoho může být "dáváním dohromady obnosu k obchodování " úsměvné, ale zkuste se zeptat samoživitelky, se dvěma dětma, bez bytu, bez alimentu, aby našetřila cca 200 000,- na obchodování...tak já jsem také taková žena :)))

Mé cíle : dlouhodobé - můj otec šel do důchodu v 58, já půjdu na 100% dříve, díky obchodování - je mi 48

střednědobé - do konce roku živě obchodovat, zatím spready

krátkodobé - vzhledem k vytížení - zatím nevím co napsat, ale budu se snažit doplnit

Omlouvám se, za ne příliš přinosný celkový příspěvek, i co se cílů týče ale aspoň se uleví :)....Tomaši a Petře, díky moc.

hepe04

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Zdravím hepe04,

gratuluji k napsání žurnálu.

Co takhle ke krátkodobým cílům si přidat něco jako přečtení knížek o tradingu, zkoušení intradenních strategií pomocí programu Sierra Chart. Stačí si zaplatit jen jeden měsíc stáhnout desítky kontraktních měsíců po jednom ticku a poté můžeš backtestovat svoje nápady i když už nebudeš mít předplatné.

Další nápad je si připravit pravidla pro vstup/výstup, pravidla moneymanagementu, vypsat si zajímavé poznámky a vše možné co se týká tradingu. Nejlepší jsou programy OneNote nebo Evernote, první se dá koupit za pár tisíc a pak neomezeně používat třeba i na mobilu, druhý je zdarma jen s tím omezením, že lze synchornizovat se serverem myslím jen 100MB za měsíc.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to hepe04

Precital som tvoj zurnal...tazka situacia a urcite tazke zaciatky kvoli kapitalu. Nieco podobne som riesil aj ja a vyslo mi z toho, co tak sa spojit s viacerymi tak, aby kazdy pridal kapital, napriklad rovnym dielom. Viem, ze je potrebne zisk potom rozdelit, ale okrem kapitalu ziskas aj moznost cim skor diverzifikovat riziko, resp. pracovat s viacerymi kontraktami. Ja to takto planujem tak dufam, ze tento tyzden dojde k dohode.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

Zdravím katzz a marcossoft,

díky moc za Vaše příspěvky., které jsem vůbec nečekal. Tím se ale potvrzuje, že tady člověka dokážou Ti druzi, zkušenější,jako jste Vy, opravdu hezky nakopávat směrem dopředu.

to Katzz,

s těma knihama, to není problém, knihy mám všechny, uvedené na Finančníkovi, i něco na víc, takže zásoben jsem docela dobře :). Jenže, jsem servisní technik, takže týden na firmě, a týden v terénu, podle potřeb zákazníku. Na firmě, po celodenním blázinci bývám doma kolem 17:00 - 18:00, pak nákupy, vaření, a vše kolem chodu domácnosti. Takže když se dostanu po 22:00 do postele s knihou v ruce, tak mi věř, že když při čtení druhé strany opakuji tutéž větu po desáté, tak knihu zavírám. Vstávám 4:30 :). Nechci aby si někdo myslel, že si stěžuji, to vůbec, pouze chci napsat, jak je to s čtením v mém případě.
Ale jak jsem psal, mám přečtený celý manuál, obě knihy od Petra a Tomáše, od Williamse i Eldera, takže trošičku mám představu, ale je to hodně málo a vím, že je třeba knihy opakovaně pročítat a vlastně je studovat. Takže s tím čtením docela bojuji, což mě dost mrzí, protože snažím i trochu studovat anglicky, se stejným výsledkem.
Díky moc za rady ohledně Sierra Chart, určitě jsem to tady někde četl, a také OneNote nebo Evernote, jenže těch informaci se člověk snaží nabrat hodně a pak v tom plave:)

to macrossoft

s tím kapitálem máš určitě pravdu. Minulý měsíc se odstěhovala dcera k příteli, tak se mi výdaje trochu zmenšily, i když ji ještě dost finančně podporuji, ale měsíčně odložím asi 10 tisíc, tak snad do konce roku ještě něco naškudlím. Trochu padá to euro a burza, kde mám také něco vloženo, tak snad se to nějak udrží.
A s těmi společníky, to tady také myslím psal Tomáš. Skvělý nápad, ale když máš kolem sebe lidi co tomu vůbec nevěří, anebo chtějí vidět nejdříve tvoje úspěchy, tak to je docela problém a také se mi nechce pořád dokola vysvětlovat něco někomu, a sledovat, jak se na tebe dívá jako na blázna.
Takže, nejde o dělení zisku ale o správné lidi, kteří ti svěří svůj kapitál, a budou ti určitou delší dobu bezpodmínečně věřit, že je nechceš oškubat a zbohatnout na nich. Byla by ( bude ) asi zajímavá situace, když bude vše klapat, kapitál poroste, a pak se chce člověk osamostatnit. To znamená, rozdělit zisk a se všemi se rozloučit. Ale ostatní by chtěli stále asi ty hezky vydělané peníze, druhým přičiněním.
Držím palce, ať se vše podaří podle plánu, padne dohoda a začnou úspěšné obchody.

Neexistuje nedostatek času, ale nedostatek vůle.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

hepe04

myslím, že je dobře, že jsi cílema neplýtval. Vím dobře co je to zátěž z práce, časové vytížení (to heslo "neexistuje nedostatek času ..." chápu spíš jako přání než realitu), .....
Se spredy zkušenost nemám, ale dle toho co jsem tady opakovaně četl, je to při časovém vytížení rozumnější volba než intradenní trading.

Radit druhému je trochu ošidné, přesto si dovolím ze svého pohledu:
Cizí kapitál zejména ve fázi nejistého začátku může být dost velká psychická zátěž, šel bych do toho když tak až poté, co mi nějaký styl aspoň trochu a hlavně konzistentně funguje. I tak jsi některé problémy sám nastínil (dokonce i v případě úspěchu).
Co vím jistě (zde vyčteno i vlastní zkušenost), že vlastní poznámky, miniarchiv či jak to nazveme jsou k nezaplacení. Pokud nemáš uspokojivý systém poznámek, tak to je asi první věc, kterou bych vyřešil. Na začátku jsem neměl tušení, jak košaté moje záznamy, které často využívám, budou. Když narazím na nějaký problém a řešení (sám nebo v diskuzi) hned si ho taky poznačím. Tyto poznámky neustále doplňuju. Zcela ideální je k tomu program One Note (asi není jediný, ale s tímto mám zkušenost). Osobně jej mám zakoupený před pár roky jako součást ofisů, tedy instalace přímo v mém počítači.
Zkus se podívat na tuto stránku

www.onenote.com/

možná to dobře funguje i on line, s tím ale nemám zkušenost, protože mi to funguje "postaru".

držím pěsti

Link to comment
Sdílet pomocí služby

K programu OneNote: zkoušel jsem různé programy na poznámky, například velmi oblíbený Evernote, ale myslím si, že Microsoftí program je zdaleka nejlepší (aspoň pro mě). Super je synchronizace zabudovaná přímo v programu, kdy člověk vidí stejné poznámky v na všech svých počítačích či noteboocích a také na telefonu s Androidem. Další možnost synchronizace je pomocí cloudových programů jako je Dropbox.

Osobně už používám pouze synchronizaci od Microsoftu, ale nechávám si průběžně ukládat moje poznámkové bloky do Dropboxu. Vždy mám totiž svůj telefon sebou a pokud se někde nudím otevřu OneNote a mohu si prohlížet svoje obchody a dělat poznámky, které se mi hned přenesou do mého počítače.

Stejně tak je již možné na tabletu či telefonu prohlížet tabulky v Excelu (například záznamy obchodů). Prohlížení je zdarma, pro editaci je potřeba zakoupit Office 365, stojí cca 1700 a je pouze na 1 rok.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to petr29:

i Tobě díky za doporučení One Note, je to opravdu bezvadný blok.

S tím cizím kapitálem,si to trochu spojuji, jako s půjčenou věci,kde mám docela špatné zkušenosti.Pár krát jsem měl něco půjčené, a nedopadlo to zrovna dobře.

Takže, kdybych to měl přirovnat k obchodování s cizím kapitálem.
Třeba, něco si půjčíš v půjčovně (nářadí, auto, přívěs atd. ) vrátíš to v pořádku, tak je vše ok, všichni jsou v pohodě, nic se nestalo, nemáš výčitky ani stres. V obchodování, provedeš s cizím kapitálem ( půjčeným od kamarádu, známých ) úspěšný obchod, tak jsi spokojen Ty i ostatní.

Ale pokud, kteroukoliv půjčenou věc zničíš, už to není taková pohoda. Vždy bude záležet, na hodnotě půjčené věci.A určitě čím dražší věc, tím horší nálada Tě bude zžírat. Takže, čím větší ztráta s cizím kapitálem, tím větší nervozita a stres a nespavost Tě můžou doprovázet.

Názorný příklad. Včera jsem byl na svatbě z rodiny. Vzal jsem si firemní auto, vše ok. Večer odvážím sestru domů a dcera jede za mnou. Jedu první do dlouhého prudkého kopce, úzká cesta, bylo to v horách a naproti jede auto. Neznám kde se tam dá vyhnout, tak při první příležitosti zastavuji u krajnice a dávám autu přednost. Protijedoucí auto také zastavuje u krajnice a naznačuje, že můžu jet. Takže se rozjíždím od krajnice, najíždím na silnici a z ničeho nic se kolem mě mihne dcera velkou rychlostí, a jen tak tak, s milimetrovou přesností nezrušila firemní auto, a na druhé straně plot a betonový sloup. Přímo rally manévr. Pak mi dcera zdělila, že si myslela, že ji pouštím.
Další ponaučení pro mě, že si opravdu při půjčení čehokoli, musím dávat pořádného majzla.


A s tím časem, je to v mém případě tak, že ta lenivost a výmluvy jsou prostě silnější. Je to prostě někdy boj.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

petr29 - Stále používám program OneNote, který je součástí Office 2013, jediné co jsem změnil je místo uložení mých souborů, teď už je mám na serveru na OneDrive. Šlo to udělat i mnohem dříve, ale nebyla zde možnost si nějak udělat zálohy (co kdybych si něco důležitého vymazal), takže až když jsem zjistil, že jdou dělat automaticky lokální zálohy, tak jsem přešel na Online uložitě od Microsoftu.
OneNote má ještě tu výhodu, že můžete přijít k jakémukoliv počítači co má přístup na internet, najedete si na stránky Office Online a můžete si prohlížet a editovat Vaše zápisky online bez instalace jakéhokoliv SW.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

hepe04
člověk musí mít i štěstí ! ať vydrží :)

katzz
jestli můžu - tykejme si, beru to tak, že v této bezva škole jsme spolužáci :)

jem rád za tyto zkušenosti, přechod na on line verzi mě sice úplně netlačí, ale není to špatná varianta. Je dobře, že jde udělat záloha, bez toho bych na on line verzi taky nešel. Takhle to brzy vyzkouším.

díky petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...