Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Informovanost a český kapitálový trh


euforos

Doporučené příspěvky

Ahoj, věděl by tu někdo o obdobě americké stránky www.investor.reuters.com ? Jde mi obvzlášť o výpočet finančních ukazatelů jako PE, PB, ROE a další, které ukazují, jak na tom společnost je. Jde mi o český trh. Existuje aspoň něco na český trh, kde by se daly sehnat věci jako je třeba cash-flow dané společnosti a podobně? Z těch si už vypočtu co potřebuju, i když je to poněkud zdlouhavější neč screening na výše uvedeném webu...Poradí někdo?.
TomTom

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...
  • 4 months later...

Pro český trh lze existují tzv. investiční doporučení na stránkách: ipoint.financninoviny.cz/ , zde sice nemáte žádné indexy PE apod, ale je tu k mání celá řada informací o firmách na pražské burze. Určitým vodítkem v uvozovkách může být investiční doporučení, kde různé instituce uvádějí, jaká je dle jejich názoru cena akcií. Samozřejmě je nutno to brát s rezervou. Ale to i v Americe. Na těchto stránkách seženete i potřebné informace k výpočtu indexů jako je PE, ale není to tak přehledné a zabere to nějakou dobu hledání.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...
  • 1 year later...

Ahoj,

mám dotaz ohledně českých akcií. Jak moc se podle Vás dá využívat TA na českém trhu? Slyšel jsem několik názorů, že při likviditě, která je malá, na BCCP je v podstatě TA nepoužitelná. Nevím, jak moc si tento názor přebrat, takže jsem se Vás chtěl zeptat, co si o tomto myslíte?

Díky

Mordoro

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Můj názor je takový, že v prvé řadě neexistuje jediný smysluplný důvod, proč se vůbec Českou burzou zabývat. Sám píšete, že je zde malá likvidita. Osobně nemám zájem o podobné nelikvidní záležitosti. V USA se nabízí tisíce akcií s podstatně lepší likviditou a často i za výrazně nižší komise. Skutečně nemohu nalézt jediný důvod, proč jít do akcií v ČR.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši, ten hlavní důvod proč obchodovat na pražské burze je to, že lidé to co kupují poměrně dobře znají, což rozhodně nelze říct třeba o USA, které jsou pro mě osobně také hlavním trhem. Pracuji u jednoho z největších českých brokerů a mohu říci, že 80% (možná víc) klientů se zahraničí bojí, protože o něm nic nevědí. Když už na americký trh jdou, tak s naprostou neznalostí věci a kupují to, co je zrovna v kurzu (v posledních dvou měsících například Citigroup a General Motors).

Pak je tu ještě jedna neopominutelná věc týkající se délky investičního horizontu. Na finančníku je za "holy grail" považován trading a ten pochopitelně likviditu a z ní vyplývající věrohodné indikátory pro technickou analýzu, bere jako nutnou podmínku. Drtivá většina lidí kupujících české akcie se však považuje za několikaleté investory a tudíž je technická analýza příliš nezajímá. Vystačí si například se znalostí Support/resistance a k tomu není potřebí nadměrné likvidity. Z mého pohledu je tedy, jak říkáte, BCPP nepříliš vhodným prostředím pro tradery, ale naopak poměrně zajímavým místem pro investory. Jen je potřeba trpělivosti při čekání na dobré ceny k nákupu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Proč myslíš, že jsou nezajímavé? A kdy, nebo na jakých cenách budou české akcie zajímavé? Myslíš, že třeba nákup třeba Telefonicy za 380kč s dividendou cca 12% bude za pět či deset let nezajímavý, protože se bude titul obchodovat za 100kč? Pro lidi, kteří nakupují na dlouhý horizont a nezajímají je roční šumy je nákup za dobrou cenu stejně dobrou investicí jak v ČR, tak v USA, tak v Německu jako kdekoli jinde. V čem má podle Tebe česká burza horší vyhlídky než burzy v USA nebo jinde na světě? Má tedy podle Tebe smysl dlouhá investice v USA?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Souhlas. Je to o titulech na správných cenách a ne o tom, jestli je ten papír na BCPP, NYSE, NASDAQu nebo Xetře. Pro daytradera,nebo velmi krátkodobého obchodníka bych BCPP nedoporučoval, ale pokud se hraje an delší dobu, akcie jsou na dobrých cenách ať je to klidně ta BCPP :-). Osobně mám v portfoliu z Čech jenom TO2 a zbytek jsou zahraniční akcie, ale třeba se najde příležitost i tady. Na současných cenách ji ale moc nevidím.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Zaujala mě tady až protichůdná diskuse o investování do českých akcií na BCPP.
Je jasné,že tato burza je méně likviditní,je zde většina akcií,které mají někdy až mizivé objemy,ale těmi se nemusíme zabývat a můžeme obchodovat jenom čtyři likvidnější tituly.Tomáš píše,že obchodovat zde je nesmysluplné a nenálézá jediný důvod pro tento krok,protože v USA jsou tisíce akcií mnohem likvidnějších.Částečně má pravdu,ale jako každá hůl,tak i každá pravda musí mít dva konce.Proč se budu probírat stovkami akcií,když o většině nemám skoro žádné informace a zdaleka nerozumím ani do detailu politické a ekonomické situaci USA.Sami můžeme vidět jaké chabé znalosti mají američtí investoři o geopolitické situaci střední a východní Evropy.Jestliže dělají tuto práci a investují zde,měli by mít nějaké odpovídající znalosti,ale bohužel zde by z těchto předmětů již propadli na základní škole.Tím chci jenom říct,že není tak snadné pochopit všechny souvislosti cizí země.Na druhou stranu,když budu obchodovat naše,i když méně likviditní akcie,budu mít šanci získat většinu informací a dokážu je zakomponovat do mentality země a proto jim snáze porozumím.Na každém kroku můžeme slyšet,že na burze jsou nejdůležitější informace a proto nezatracujme BCPP,když právě zde je můžeme využívat a lépe s nimi pracovat,než v jiné cizí zemi,které do detailu nemám šanci porozumět.
Slyšel jsem i názory,že na amerických burzách se nechá vydělat,ale na naší ne.To ale nemá s realitou nic společného.Na každé burze se nechá vydělat,nebo i prodělat.Na některé více,na jiné méně.Všichni jenom shlížíme k americkým burzám,protože mají největší likviditu a nacházejí se v zemi která má podíl na celosvětovém HDP 24% !!Ostatní burzy jsou nesamostatné a chovají se jako hodný pejsek,který poslouchá svého pána.Proto když budou vydělávat investoři na amerických burzách,budou i zároveň vydělávat investoři na BCPP a naopak.To je skutečnost na úrovni investičního zákona.Proto by každý investor ve světě měl znát alespoň v hrubých rysech politickou a ekonomickou situaci v USA v návaznosti na jejich burzy,protože z toho si může odvodit svoji šanci na své domovské burze.
Na druhé straně jakou důvěru mám mít k zemi kde začíná fungovat kapitalistický socialismus,kde deficit HDP dosáhne hrozivých 13% !!!Naposledy se USA pohybovala v podobných deficitech ve válečném roce 1945,když musela živit velkou armádu v Evropě.Když se podíváte,ještě před pár lety se deficit pohybovat na úrovni 150 000 000 000 USD,letos již
skoro 1,9 bilionů USD.To je nárůst!Když se zavádělo EURO a parita byla kolem 1:1,nikdy by mě ani ve snu nenapadlo,že se můžeme dostat na poměr až 1:1,6 ve prospěch EURa a hlasy na zavedení další světové rezervní měny sílí.Dolar má jedno velké štěstí,že na něj je napojena Asie a ropné země a proto ho nemohou potopit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Když se na to podíváma z globálního pohledu,tak je jasné,že současnou krizí bude nejvíce postižena USA a nejvíce na ní vydělá Čína.Ve vnitřní ekonomice na krizi také doplatí,ale v té globální si hodně polepší.Má ohromné dolarové devizové rezervy a začíná se jich velice elegantně zbavovat investováním do zlata a do amerických podniků.
Jakou důvěru mám mít v americké banky,když jejich top manažeři je přivedli ke krachu a chovali se podobně jako neschopní socialističtí ředitelé našich bank v devadesátých letech?To rači budu investovat na naší burze do ERSTE a budu vědět,že podle seriozních mezinárodních účetních standardů je stále v černých číslech,než do amerických bank,které termín účetní standard už neznají a jejich výsledky jsou naprosto nedůvěryhodné a nikdo neví,co se za nima skrývá.Nebo jste už zapoměli na skandál Enronu?
Kdyby se dnes probudili všichni levicoví ekonomičtí teoretici,museli by být z vývoje v USA nadšeni.Krize která vznikla rozhazovačnou politikou FEDu na začátku století,kdy byly zdeformovány ceny dosti velké části ekonomiky,se léčí ještě větším pumpováním finančních prostředků a uměle se udržují neodůvodnitelné ceny,včetně podniků,které měly již dávno skrachovat.Já jsem k takové hospodářské politice nedůvěřivý.Těch negativních věcí by se našlo víc a všechny mají neblahý dopad na podnikovou sféru a tím i na jejich ceny.
Je každého věcí pro jaký druh investování se rozhodne,ale byl bych velice opatrný ve skratkovitém hodnocení typu-neexistuje jediný smysluplný důvod k investování na naší burze.I z USA dnes investoři odcházejí jinám a jejich trhy je nelákají.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...