Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Tomášův žurnál cílů a progresu: Březen 2016

    Je to už téměř půl roku, co jsem zde psal svůj poslední zápis do žurnálu progresu. Myslím, že bude docela zajímavé udělat malý update toho, kam a jak se za 6 měsíců pohnuly všechny mé tradingové projekty a jaký je aktuální stav.

    Můj veškerý tradingový čas se poslední měsíce točí zejména kolem spuštění vlastního (uzavřeného) hedge fondu, který je skutečně mnohem náročnější projekt, než se na začátku zdálo. Na druhou stranu, za posledních 6 měsíců zaznamenal skvělý progres.

    Nejprve, co vše je již hotové a připravené.

    V prvé řadě už je na svém místě, tj. přímo ve velmi těsné blízkosti burzy v Chicagu, připravený náš tradingový server. Z tohoto mám velikou radost a pevně věřím, že vhodné umístění se pozitivně projeví na exekucích (a skluzech v plnění). Uvidíme.

    Druhá věc, ze které jsem velmi nadšený, je dosažení neuvěřitelné úrovně automatizace mého procesu vývoje a testování robustních strategií.

    Tato výrazná automatizace je zásluhou především jednoho člena týmu, který odvedl ohromnou programátorskou a invenční práci a vytvořil nejenom plnou automatizaci celého procesu stavby a testování automatických obchodních strategií, ale také automatické ukládání do databáze a úžasně příjemného přístupu přes webové rozhraní. Což znamená, že dnes mohu v klidu cestovat, ve webovém prohlížeči se kdykoliv přihlásit k databázi, projet všechny nově vzniklé strategie (které aktuálně generují dva výkonné servery), prohlédnout si veškeré equity a další důležité obrázky a rozhodnout se, které z nich postoupíme dále pro obchodování v rámci fondu. Z této části mám tedy velikou radost, i když vývoj byl určitě plný překážek a svým způsobem stále ještě je, protože nadále musíme pokračovat v další práci - stále nalézáme drobné chyby, které bude třeba ještě pár týdnů vylaďovat, než začneme reálně generovat na 100 % použitelné strategie. Už se k tomu ale výrazně blížíme a úmorná práce se začíná vyplácet.

    WF-DB.jpg

    Ukázka z webové databáze. Denně přibývají nové strategie, které si mohu okamžitě detailně prohlédnout a vybrat z nich ty nejvhodnější pro obchodování.

    Třetí věcí je pokračující (resp. skutečně už dokončující) práce na řídící aplikaci Trading Director, což je naše vlastní, proprietární aplikace, „nabušená“ privátními algoritmy, na jejichž vývoji jsem pracoval několik let a které umožní extrémně efektivní a komplexní řízení rizika. Vývoj aplikace byl velmi bolestivý, celá aplikace má dnes kolem 500 MB a v podstatě probíhá už několik měsíců finální odlaďování, abychom mohli konečně přejít do živého testovacího procesu (který musel být už několikrát odložen díky nečekaným dodělávkám nebo předělávkám algoritmů v Trading Director aplikaci). Úžasná věc na celé aplikaci však je, že celý komplexní risk-management se zapojením všech proprietárních řídících algoritmů je možné na libovolném portfoliu plně backtestovat a předběžné testy jsou zatím fenomenální. Sám jsem tedy více než zvědavý, jaká bude praxe - a samozřejmě jakmile vše odladíme, nebudu využívat aplikaci jen pro náš fond, ale také ji nasadím hned pro své vlastní obchodování.

    TD-screen.jpg

    I práce na proprietární aplikaci (určené pouze pro naše vlastní účely) se blíží ke svému konci. Po 3 letech vývoje.

    Poslední měsíce se tedy nesou ve znamení toho, co mě baví ze všeho nejméně a co je pro mě vcelku bolestivě strávený čas - a to je nekonečné kontrolování, srovnávání výsledků, hledání dalších a dalších drobných chyb a detailní projíždění nekonečného množství čísel. Ani neumím popsat, jak budu spokojený, až tato práce, která vypadá, že už nikdy neskončí, bude za námi 🙂

    Současně už také máme připravenou velkou řadu privátních investorů s nemalými penězi, takže o to více se těším na den, kdy jim budu moci ukázat prvotní výsledky a kdy bude moci začít fond plně růst.

    A abych se přiznal, na nic více už mně v tradingu čas nezbývá. Každý nový týden je pro mě tak trochu nekonečný boj nad velikostí a komplexností celého projektu, každý nový měsíc už pociťuji nemalé vyčerpání, ale zároveň každý nový dílčí úspěch ukazuje, jak už jsme blízko a že 3 roky práce by měly přinést předpokládanou odměnu. Uvidíme, těším se na ten okamžik 🙂

    Mezitím nadále obchoduji menší portfolio svých automatizovaných systémů, výsledky pak jako vždy beru v úvahu kvartálně, takže za 2 týdny se blíží vyhodnocení první čtvrtiny roku.

    Všem ostatním tedy držím palce a pamatujte - všechno je možné, nikdy se tedy nevzdávejte svých snů, dávejte si vysoké cíle a pracujte na jejich naplnění. Někdy je to ke zbláznění, ale jednoho dne přijde moment, kdy se ohlédnete a neuvěříte tomu, co vše se vám podařilo vytvořit a dokázat. A takové momenty skutečně stojí za to.

    Happy trading!

    16.3.2016

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...