Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • 12 věcí, kterým stále v tradingu nerozumím (3/3)

    Dnes se naposledy s trochou nadhledu podíváme na některé zvláštně neracionální reakce a chování, pokud jde o téma nováčků v tradingu. Opět doufám, že to někomu pomůže se případně zamyslet a nasměrovat lepším a produktivnějším směrem, jak se dopracovat k profitům a burze.

      

    cemu_nerozumim_3.jpg

     
    Foto (c)iStockphoto.com/VCTStyle&nbsp 

    9) Proč nováčci počítají každý halíř při nákupu software, knih a smlouvání poplatků, ale pak vyhazují desetitisíce oknem

    Jsem fascinovaný tím, jak řada nováčků dokáže měsíce hledat způsoby, jak ušetřit pár drobných na nákupu obchodního software, knih o tradingu, nebo jakýchkoliv jiných investicích spojených s tradingem, pak ale během pár vteřin vyhodí desetitisíce oknem.

    Samozřejmě, mám tí na mysli obchodování bez stop-lossu, obchodování bez obchodního plánu, ověřeného na backtestu, obchodování trhů zcela nevhodných pro nováčky. Dále obchodování na základě tipů druhých stran, aniž bychom si takové dlouhodobě ověřili, obchodování jenom proto, aby si to nováčci "zkusili", obchodování bez tréningu a obchodování pod tlakem jejich brokerů, nebo kohokoliv jiného.

    V tomto bodě začínají skutečně na všechny strany létat tisíce, které se ale rázem nepočítají a jejichž ztráta zjevně nebolí tak, jako by bolela nechtěně zaplacená koruna navíc za nějaký ten obchodní software nebo knihu.

    Zdá se, že má člověk dvojí postoj k penězům.

    Pokud něco dokáže cenově ovlivnit (slevu, bonus k nákupu, atd.), bere takové peníze smrtelně vážně. Stejně tak, pokud jde o malé částky (jako například nechat si provrtat koleno za 30 Kč poplatek u lékaře).

    Pokud ale něco ovlivnit nedokáže, protože k tomu není dostatečně vytrénovaný (zatím co k výhodnějším nákupům se trénujeme díky slevomatům a podobným marketingovým tahům každý den), nebo pokud už se jedná o příliš vysoké částky, najednou bere takové peníze, jako by ani nebyly skutečné.

    Možná to zní s podivem, ale při pohledu na některé lidi v tradingu se zdá, že to tak skutečně je. Přitom trochu serióznější postoj k burze, větší opatrnost a hlubší studium rázem naučí chovat se racionálně i k penězům, se kterými na burzu vstupujeme. Jenom to celé trvá trochu více času.

    10) Proč nováčci bez řidičáku chtějí hned jezdit s Formulí (a navíc si myslí, že na to mají)

    Všimnul jsem si, že nejraději začínají nováčci obchodovat trhy, které jim vyloženě nedoporučíte. Pokud se například snažím nováčky odradit od tak volatilních trhů, jako DAX nebo ropa, jsou to přesně ty trhy, do kterých se hned v začátku nemalá skupina nováčků vrhne (většinou samozřejmě bez obchodního plánu a backtestu).

    Pokud bych posadil do kokpitu Formule 1 nezkušeného řidiče a poslal ho na trať, aby závodil s M. Schumacherem a dalšími špičkami, asi by si zaklepal na čelo, že jsem se zbláznil.

    Pokud ale stejným lidem řeknu, ať neexponují svůj miniaturní účet v DAXu a ropě proti lidem s obřími účty a roky zkušeností, je to přesně to, co jdou a udělají. Navíc s vysokým stupněm sebedůvěry, že na to mají.

    Není divu, že na burze tolik lidí prodělává, protože většina lidí se opravdu chová už od začátku na burze neracionálně. Zatím co vše v životě se museli učit postupně a pomalu, zatím co celý život se snažili učit "hrát bezpečně", v případě burzy je nezřídka vše během chvilky zapomenuto.

    To, že jsme si zvládli otevřít účet u nějakého brokera ještě neznamená, že jsme tím automaticky získali řidičák k Formuli 1.

    Klid na duši mně přináší snad jenom skutečnost, že ne všichni nováčci jsou stejní. Naštěstí stále zbývají i ti, kteří to s tradingem myslí smrtelně vážně a tak tento byznys budují od základu, postupně, pomalu a s nutnou opatrností. Vždy se mně trochu uleví, když takové vidím. A mám upřímnou radost, pokud se jim daří. Nic vám neuteče. Burza tu byla, je a bude.

    11) Proč se říká, že je daytrading nejrizikovější druh spekulace

    Abych se přiznal, tomuto opravdu příliš nerozumím. Zdá se, že podobné závěry může psát pouze někdo, kdo tradingu naprosto nerozumí. Z mého pohledu je to právě naopak - daytrading je jedna z těch méně rizikových druhů spekulace, proto se také na daytrading orientuji. Vysvětlím:

    Předně, eliminujeme riziko držení pozice přes noc. Své pozice držím v rámci daytradingu maximálně do konce obchodního dne, nikdy ne přes noc. Tím pádem eliminuji riziko jakéhokoliv otevíracího gapu, velkého pohybu během noci, atd. Noční pohyby mohou být značně riskantní. Daytrading taková rizika eliminuje.

    Za další, stop-loss pro poziční obchod musí být často větší, než pro intradenní obchod. Takže daytrader může za určitých okolností naopak pracovat s menším riskem - a tím pádem pojmout daytrading jako méně rizikový styl obchodování.

    V konečném důsledku pak stejně záleží na tom, jakou částku riskujeme na každý daný obchod. Jaký je rozdíl mezi 3% kapitálu riskovaných na obchod v daytradingu a 3% kapitálu riskovaných na obchod v rámci běžného, pozičního obchodování? Naprosto žádný. Stále se jedná o stejná 3%.

    Říci, že je daytrading nejrizikovější druh spekulace, je totéž, jako říci, že ruské aerolinky jsou nejnebezpečnější na světě. Skutečně tomu tak je? Stačí se kouknout na rozlohu Ruska a spočítat si, jaké procento letadel ze všech letů zde za poslední dobu spadlo. Není to více, než kdekoliv jinde na světě. Rusko je gigantické rozlohou a obří i do počtu letů. Je tedy logické, že zde spadne trochu více letadel, než v zemi, která je mnohem menší rozlohou i počtem letů. Takže, skutečně je daytrading nejrizikovější?

    Jinak samozřejmě, kdo chce méně riskantní obchodní styl, může si vybrat například opce, které umožňují přesněji kontrolovat riziko, nebo statistické arbitráže či komoditní spready, kde se obchoduje v párech a tudíž jedna pozice vždy jistí druhou.

    12) Proč nováčky trápí peníze, které mohli mít, ale nemají, namísto aby se trápili ztrátami, které mají, ale mít nemuseli

    A to nejlepší (nebo alespoň mé nejoblíbenější) na konec.

    Nezřídka za mnou přicházejí vzdychající nováčci s tím, že tuhle a támhle mohli mít super profit, kdyby jen v daném obchodě byli. Hned kvůli tomu vymýšlí, jak předělat celý obchodní plán, jak takový "napasovat" na poslední potenciálně profitabilní situaci, jak třeba i předělat od samého základu několik měsíců práce.

    Když ale přijde ztrátový obchod na základě impulsivního jednání a porušení plánu, zdaleka mu takovou péči nevěnují. Zdá se, že ztrátami, které mají, ale mít nemuseli, se zdaleka netrápí tolik, jako zisky, které mít mohli, ale nemají. Zdá se, že naprosto nesmyslné ztráty při porušení obchodního plánu mají větší a ušlechtilou hodnotu, pokud byly realizovány s (mylnou) vidinou velkého zisku, než skutečnost, že jsme v daném obchodě neměli co dělat. Je to asi tak, jako když jakási myšlením nezletilá Kateřina Kočí "povýší" prachobyčejnou lež na "cílenou lež". Podobně někteří "povyšují" zbytečné a impulsivní ztráty, pokud takové byly vytvořeny "s dobrou vírou realizovat mega-profit". V konečném důsledku jsou to ale stále jenom ztráty, navíc úplně zbytečné.

    Občas mám pocit, že nováčci se z 80% trápí tím, kolik mít mohli a nemají, a jen z 20% se trápí tím, jak lépe řídit riziko, aby jim na účtu ještě zbyly nějaké peníze pro okamžik, kdy přijde onen vytoužený obchod, kdy vydělají přesně tolik, kolik maximálně mohli.

    Disciplína a dodržování řádně otestovaného a prověřeného obchodního plánu je to jediné, co se počítá. Pokud ani jedno z toho nemáte, pak je teprve důvod začít se trápit tím, proč když toto vše mít můžete, ještě stále nemáte.

    Tolik tedy k našemu mini-seriálu. Opět podotýkám, není v žádném případě mým cílem se v tomto mini-seriálu do někoho navážet! Pouze s trochou nadhledu nastavit zrcadlo a zapřemýšlet, zda někde zbytečně netrávíme příliš času někde, kudy cesta k profitům na burze nevede.

    16.10.2011

    Tomáš Nesnídal

    • Děkuji 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...