Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Co jsem se naučil letošní rok

    Blíží se konec roku a tak je vhodný čas na trochu bilancování. Letošní rok byl pro mě (jako každý rok) velmi zajímavý a musím říci, že jsem se během tohoto roku naučil opravdu hodně nového – jak o tradingu, tak o sobě samotném.

      

    2014-co-jsem-se-naucil.jpg

    Foto (c)depositphotos.com/Letyg84

    Na úvod musím podotknout, že jsem člověk, který žije a dýchá tradingem. O tradingu přemýšlím celé dny i noci, každý den se snažím v něčem zlepšovat. Trading je můj byznys, ale neskrývám pro svou práci i značnou vášeň. Součástí mého života s tradingem je i kontinuální snaha o maximum sebereflexe a uvědomování si nejenom tradingových úskalí a chyb, ale také uvědomování si svých činů, kroků, myšlení, silných a slabých stánek. Mé bilancování je tedy do značné míry více psychologické než technické – protože právě od stavu mysli se odvíjí vše další, včetně technické části tradingu.

    Koncepční myšlení

    Letošní rok jsem si více než kdy jindy uvědomil, jak důležité být schopen myslet koncepčně – a v rámci celku. Vidět dopředu celek, mít vizi a dokázat vizi naplnit, je základem k tomu, abyste mohli dělat trading "ve velkém".

    Mám to štěstí, že koncepční myšlení je má silná stránka. Dokáži si vždy v hlavě přesně vytvořit představu, jak by měl vypadat celek, jak by měl fungovat, co by měl dělat – a pak teprve se vrhnu na exekuční část. Permanentně disponuji mnoha novými nápady, ale zároveň i selektivností, abych věděl, co je podstatné pro celek a co bude s pravděpodobností jen ztráta času.

    Letošní rok jsem musel zapojit své koncepční myšlení více než kdykoliv dříve. Po dvou letech testování, výzkumů a experimentování jsme se s kolegou pustili do realizace velmi náročné aplikace pro efektivní a v mnoha ohledech novátorského řízení portfolia a rizika. Vytvořili jsme aplikaci, která dokáže snižovat expozici systémů, které začínají selhávat, a naopak zvyšovat expozici systémů, které se právě nacházejí ve své nejlepší fázi. Aplikaci, která dokáže každou vteřinu vyhodnocovat a upravovat riziko celého portfolia, která dokáže systémy v portfoliu dle potřeby automaticky zapínat a vypínat apod. (Pozn.: raději už nyní avizuji, že se nejedná a nikdy nebude jednat o žádnou komerční aplikaci, vyvíjíme ji s cílem správy většího množství peněz v rámci uzavřené skupiny investorů). Tento úkol vyžadoval opravdu značné koncepční myšlení, představivost a schopnost vidět dopředu celek, který ještě ani nezačal vznikat – a mohu říci, že jsem si zažil mnoho probdělých nocí a dnů, kdy jsem myslel, že mně praskne hlava.

    Během této zkušenosti jsem si ale více a více uvědomoval, jak důležité je v tradingu vnímat celek: Jeden obchod nic neznamená. Jeden systém nic neznamená (ten může časem selhat). Na čem opravdu záleží, je celek. Jak chytře a inteligentně vše poskládáme dohromady. Systémy, testování jejich robustnosti, portfolio, risk management, money management, portfolio management a position sizing. Pokud se správně poskládají dohromady tyto komponenty, můžete začít výrazně zvyšovat příjmy a snižovat drawdowny, i když jednotlivé systémy v portfoliu vypadají tak, že byste je snad ani nechtěli nasadit do živého obchodování.

    Na druhou stranu ale musím ocenit i to, že kolega, který se mnou aplikaci vyvíjí, má naopak velký cit pro detail. Tato kombinace je pro velké a ambiciózní projekty zjevně nezbytná – koncepční myšlení se schopností vidět celek ještě dříve, než se začne cokoliv realizovat, a zároveň cit pro detail, který se postará o bezchybnou exekuci onoho celku.

    Ego, pokora a zjednodušování

    Jestli je něco opravdu velkým nepřítelem tradera, pak je to příliš velké ego, které je počátkem záhuby.

    Letošní rok jsem si tuto skutečnost potvrdil dvakrát. Nejprve na začátku roku, kdy jsem po velmi slušném roce 2013 došel k závěru, že už vše znám a umím, a mohu tudíž pořádně navýšit své pozice. Nejenom, že jsem si naložil příliš mnoho systémů, ale navíc jsem si je naložil většinou do stejné kategorie trhů, bez širšího řízení rizika (na naší aplikaci se na začátku roku teprve začalo pracovat). Záhy jsem dostal slušné lekce, protože únor a březen byly pro indexy nemalou výzvou – a já se tak opět mohl přesvědčit, že je to trh, kdo má vždy pravdu, ne naše ego. Teprve podobné lekce učí člověka skutečné pokoře.

    Druhá zkušenost proběhla někdy během prázdnin, kdy jsem neuvážlivým a egoistickým přístupem zdržel celý náš projekt na řídící aplikaci o celé dva měsíce. V té době jsem opět došel k mylnému a egoistickému názoru, že nemohu dělat věci jednoduše, protože mám převratné a geniální myšlenky a nápady (a jsem tudíž "větší" než trh). Ony komplexní nápady se ale ukázaly na hranici technických možností současných obchodních platforem a výsledkem byla jen frustrace, kdy 90 % času neustále něco nefungovalo, padalo, dělalo, co nemá apod. Aby toho nebylo málo, o pár týdnů později jsem se dostal do kontaktu s velmi úspěšným traderem, který dosáhnul fenomenálních výsledků pravým opakem – absolutní jednoduchostí.

    Tyto zkušenosti mě stály mnoho přemýšlení (a sebereflexe), kdy jsem se musel upřímně zeptat: Stavím "geniální" systémy proto, abych vydělával peníze, nebo něco dokazoval sám sobě (třeba to, jaký jsem "génius")? Za dva měsíce nekonečného technického trápení jsem mohl postavit 3–4 velmi jednoduché, ale také značně robustní systémy, a pomalu je připravovat do živého obchodování, což by byl rozhodně lepší výsledek, než 2 měsíce frustrace a boje s technikou.

    Uvědomil jsem si tedy opět, jak zrádné může být ego a jak dokáže odpoutávat od toho podstatného každou vteřinu, kdy byť jen trochu nejsme ve střehu a nepřemýšlíme o tom, proč věci děláme, jak děláme. Samozřejmě jsem tyto ambiciózní, komplexní systémy v téměř dokončené fázi opustil (a jednalo se skutečně o velmi komplexní věci, jako například komplexní automatická intermarket analýza mezi libovolným množstvím trhů a timeframů apod.) a vrátil se k jednoduchosti a maximální soustředěnosti na dokončení naší řídící aplikace. Nejsem v tomto byznyse, abych si něco dokazoval – jsem v tomto byznyse, abych stabilně vydělával nadprůměrné peníze a mohl díky nim trávit polovinu roku kdekoliv na světě, létat první třídou, jíst denně čerstvé sushi a užívat si v krásných exotických resortech.

    Portfolio

    Nejstabilnější cesta k (velkým) příjmům je dle mého názoru a závěru skrze dobře a inteligentně diverzifikované portfolio a jeho inteligentní řízení. Ne složité, ale promyšlené a inteligentní. Většina mé práce letošního roku byla po technické stránce na zvládnutí rizika a portfoliu. Dnes a denně běží mé chytré kódy – s jediným cílem, najít robustní systémy napříč co nejvíce trhy, komoditními odvětvími a timeframy. Když jde o diversifikaci, nikde není strop. A čím větší balík peněz budu v brzké době skrze investici několika lidí obchodovat, tím více systémů chci mít neustále k dispozici. Momentálně mám navíc velmi příjemně nastavené workflow – výrobě systémů potřebuji věnovat kolem 30 minut ráno a 30 minut večer, po zbytek času běží mé chytré kódy nebo probíhají do značné míry automatizované testy robustnosti. Mým cílem je stabilně produkovat 1–2 robustní systémy měsíčně. Díky správně a inteligentně nastavenému workflow jsem toto schopen dělat i na cestách (už velmi brzy mě opět čeká čtvrt roku v milované východní Asii).

    Portfolio je skvělá ochrana. Systémy mohou mít svá špatná období, indexy mohou mít svá špatná období, ale kvalitní portfolio umí spoustu toho špatného "vstřebat" a ulehčit nám v mnoha ohledech traderský život.

    Ochrana kapitálu, perfektní zvládnutí rizika

    Většina začínajících traderů přemýšlí o tom, jak si zítra koupí nový dům. Začátečníci plánují svůj trading z pohledu profitu, profesionálové z pohledu rizika.

    Tento rok jsem se stal více než kdykoliv dříve postiženým řízením rizika. Ochrana kapitálu je to jediné, o co tu běží – pokud risk management, trade management, portfolio management a position sizing budou správně natavené, profity už se o sebe postarají samy.

    Velmi mě těší, že jsem letošní rok v tomto ohledu poznal mnoho nového (také díky lidem, kteří mně v mnoha ohledech nakopli do několika nových směrů a nápadů, jako například J.J. a Honza – díky!) a řadu poznatků mohl rovnou aplikovat do naší řídící aplikace. Čím déle jsem v tradingu, tím více chci být především nezlomným "obráncem" kapitálu. Z prostého důvodu – abych tu byl s tradingem ještě za mnoho let.

    Peníze jsou relativní

    A zcela na závěr – stále si více a více uvědomuji, jak jsou peníze relativní.

    Je 1 milion korun hodně, nebo málo? Co myslíte vy?

    Odpověď zní – ani jedno ani druhé. Je to zkrátka a dobře 1 milion korun, za který se dají koupit věci, které si někdo druhý hodnotí na 1 milion korun.

    Koncept "hodně vs. málo" je v souvislosti s penězi zásadně špatný. Nic takového jako hodně a málo, nedostatek nebo přebytek neexistuje. Jsou to jen nesmyslné hranice ve vaší hlavě (které navíc umožňují, abyste byli skvěle ovládaní a manipulovaní).

    Peníze jsou naprosto relativní a každá věc má svojí hodnotu. Nepřemýšlím, jestli je to hodně, nebo málo, ale jestli na to aktuálně mám a mohu, nebo jestli se mně líbí hodnota, kterou někdo za danou cenu nabízí. A pokud mám pocit, že si aktuálně něco dovolit nemohu, popřemýšlím, co musím udělat k tomu, abych si to dovolit mohl. Neříkám, že je to drahé – říkám jen, že musím vyprodukovat trochu více peněz, abych je mohl směnit za zboží, které se mně líbí a chtěl bych ho. Vlastně i zde pracuji koncepčně: Utvořím si představu celku, jaký si přeji žít život, a následně začnu činit kroky, které mohou umožnit produkovat takové množství peněz, které by bylo ideální. Nejde mně ale zdaleka jen o samotný cíl, ale i o cestu, která mě sama o sobě velmi baví a naplňuje.

    A o tom je vlastně celý trading. Peníze jsou relativní, úspěch je relativní, na čem opravdu záleží, je dělat to, co nás baví, naplňuje, umožňuje žít spokojeným životem a pomáhá rozvíjet a poznávat naši osobnost a život jako takový.

    30.11.2014

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...