Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Na co nezapomenout při obchodování aktuálních trhů

    Akciové indexy se konečně začaly hýbat, je to dobře, nebo špatně? Jak se chovat v aktuální vyšší volatilitě při intradenním obchodování?

    Začněme pohledem na VIX (index volatility), na kterém je na první pohled patrné, co většina intradenních obchodníků vnímá v trzích:

    201410_vix_n2.jpg

    Volatilita se za posledních několik málo týdnů zdvojnásobila. Bohužel však nejde jen o to, že by se trh více hýbal, aktuálně se hýbe i dost nejistě – v jednu minutu můžeme sledovat silné prodeje, aby za chvíli bylo vše jinak a do trhu se začaly hrnout silné nákupy. To má pochopitelně velkou souvislost s tím, do jakých výšin se dostaly akciové indexy za poslední rok. Kde kdo nyní očekává, zdali nastane výraznější korekce (nebo další krize) a v trzích je tato nervozita hodně patrná.

    Jak se danému stavu přizpůsobit z pohledu intradenních obchodníků?

    Začal bych zdůrazněním toho, že pro intradenního obchodníka by měl být důležitý v trzích především kontext, nikoliv dílčí jednotlivostí, jako jsou například cenové patterny. Ty jsou většinou spíše odrazem naší touhy vidět v trzích určitá zjednodušující univerzální pravidla, která tam vesměs nejsou. To neznamená, že není možné využívat vstupní situace typu patternů. Jsem přesvědčen, že jde profitabilně obchodovat například formace typu dvojité dno a dvojitý vrchol, pokud se ale obchodník naučí své vstupy časovat do vhodného kontextu. Co to znamená? V rámci FIMS vyhledáváme například s oblibou vyvážené oblasti, kdy se trh hýbe více v pásmu – tedy nechceme obchodovat proti silnějšímu trendu.

    Kontext pro mě představuje určitou řeč, kterou trh vypráví svůj „příběh“ – o co se aktuálně snaží, s jakou silou působí nakupující, s jakou prodávající a jak se jim daří s trhem pohybovat. V aktuálních podmínkách trhů je pro mne přitom velmi důležité, abych kontextu rozuměl. Je chyba vstupovat do obchodu jenom proto, že vidíme „pattern“. Zejména v aktuální vyšší volatilitě, kdy si trh dokáže velmi rychle dojít pro náš stop-loss. Pokud jsou některé trhy volatilnější, než dokážeme analyzovat, je třeba si počkat na situaci, kdy se zklidní, případně obchodovat pomalejší trhy. Sám jsem nyní hodně aktivní v trhu ES (e-mini S&P 500), který příjemně ožil a díky své vysoké likviditě je i dobře čitelný v orderflow.

    Pokud obchodujete rychleji se pohybující trhy, je třeba přemýšlet nad risk managementem a stop-lossem – nemá smysl obchodovat se stop-lossem nižším, než jsou zcela běžné mikrorotace v trhu, které jsou dnes zhruba dvojnásobné, co před měsícem. Je tedy rozumné obchodovat s vyšším riskem pro vyšší targety nebo snížit timeframe a obchodovat nižší strukturu trhu – pochopitelně s ohledem na obchodovaný přístup.

    V době, kdy trhy zuřivě tikají nahoru dolů se mi také osvědčilo vstupovat „se slevou“ – počkat si až trh doje k mému limitnímu příkazu. Pokud se trh nevrátí nebo nebudu vyplněný, nevadí – ve stávající volatilitě je příležitostí k obchodům více než dost.

    Potřeba je také neustále pamatovat na přiměřená dlouhodobá očekávání toho, proč do trhu vstupujeme. Rychlejší a volatilnější trhy v nás mohou vyvolávat falešné dojmy, že nám utíká spousta peněz tím, že sedíme stranou a čekáme na vhodnou příležitost. Ale každá mince má dvě strany – pochopitelně můžete obchodovat aktivněji (rozhodně je to rozumnější nyní, než aktivně obchodovat v době chopu) pro potenciální vyšší profity, ovšem nesmíme zapomínat na risk. Osobně jsem zastáncem spíše menších obchodů s vyšší úspěšností. Ve vyšší volatilitě sice obchoduji pro trochu vyšší targety, ovšem prioritou je pro mne spíše to, abych vstupoval do klidnější price action a více situaci rozuměl – viz výše. To se dostáváme zpátky k dlouhodobým očekáváním. Neobchoduji pro zhodnocení desítek tisíc procent ročně. A při obchodování s cílem zhodnotit kapitál například 100 % p. a. (a více v přiměřeném rozsahu) se dostáváme ke staré známé rovnici – kolik peněz je potřeba vydělat měsíčně. Jistě, konkrétně to záleží na řadě parametrů použitého obchodního přístupu (zejména risku), ale obecně to budou řádově vyšší stovky dolarů na jeden kontrakt. A pro takový profit skutečně není třeba obchodovat zbytečně agresivně proti trhům, které ani nestíháme analyzovat. A příležitostí, které jsou srozumitelné a pomalejší je v trzích stále dost, jen je třeba si počkat.

    Ve vyšší volatilitě je tedy především potřeba neztrácet analytický přístup k obchodování – nezačít odevzdaně klikat do trhů, které jsou v danou chvíli příliš rychlé na to, abyste v nich dokázali rozlišit informace, které pro své vstupy potřebujete. Pokud se vám zdá, že je v danou chvíli trh příliš nečitelný, pak není lepší řešení než se trochu odsunout od monitorů a trhy pouze sledovat.

    15.10.2014

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...