Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Shrnutí roku 2017 a plánů pro rok 2018

    Rok 2017 představoval pro mě i Finančníka neuvěřitelný frmol. Co vše se podařilo, kam jsem se posunul a co můžete čekat na tomto serveru v roce 2018?

    Zhruba před rokem jsem jako určité základní motto pro rok 2017 použil „více práce strojům“ a v tomto duchu jednoznačně celý rok 2017 probíhal. Hodně se toho podařilo, některé věci se dotáhnout nepovedly. Ale postupně.

    Mé hlavní úsilí posledních let v tradingu směřuji do systematizace a automatizace přístupů, které obchoduji. Mám pro to řadu důvodů. Hlavní je jednoznačně úspora času (zejména narození dcery mě reálně dokázalo popostrčit k tomu, abych začal na této oblasti opravdu intenzivně pracovat), dále cíl spravovat větší kapitál a s tím spojené mé vyšší nároky na diverzifikaci (přeci jen už jsem toho v tradingu zažil dost na to, abych všechna vejce vkládal do jednoho košíku).

    Původně jsem v oblasti práce s mým portfoliem zahrnujícím různé strategie směřoval k vlastnímu softwarovému „all-in řešení“, jehož cílem by bylo řídit jednotlivé strategie, přidělovat jim kapitál, sledovat korelace s indexy atd. Před rokem byl základní plán rozvíjet stávající Python autotrader (který vyvíjím s kamarádem – profesionálním programátorem) tak, abychom postupně implementovali i nejvyšší vrstvu určitého managementu celého systému.

    Nicméně právě tato oblast je jedna z těch, kterou jsem v roce 2017 dost zrevidoval. Sám coby neprogramátor nejsem schopen (a ani nechci) podobná řešení vyvíjet a po letech vývoje různých dílčích softwarů už jsem dost opatrný se pouštět do větších programátorských projektů pro vlastní potřebu. Tedy ve stylu, že by na projektu pracoval například tým fulltime programátorů. Už jen proto, že než člověk podobný projekt dokončí, často vidí, že by vše šlo udělat mnohem efektivněji jinak. A tak jsem příznivcem vývoje v menších týmech traderů, kde se pracuje spíše na menších aplikacích okamžitě přinášejících možnost nějakého využití/nasazení do trhů. V tomto režimu se pak ukázalo „all-in řešení“ jako už příliš velký projekt, do kterého by se muselo přibrat výrazně více lidí, aby byla reálná šance dojít k cíli. Neznamená to, že bychom portfolio autotrader neposouvali vpřed. Ale veškeré práce probíhaly spíše na úrovni obchodování jednotlivých systémů, nikoliv nad „řídící nadstavbou“, které jsem původně rok 2017 chtěl věnovat. A že i tak bylo na čem pracovat…

    Ovšem jako vždy, když se člověk octne v situaci, kterou je třeba zrevidovat, vznikají nové příležitosti.

    A při nich člověk často přichází na řešení, která se najednou zdají mnohem lepší než původní plán.

    V mém případě jsem se vrátil zpět k jednoduchosti a více se začal soustředit na vytváření menších řešení skládaných z běžně dostupných zdrojů. Tedy takových, kde stačí vymyslet spíše jen zajímavé, často méně tradiční aplikace s minimem programování a využít již vyvinuté softwary.

    A ani za rok 2017 nedám v této oblasti dopustit na kombinaci Amibrokeru a Pythonu. Kromě poměrně zautomatizovaného prototypování strategií na domácím počítači mi dneska už běží Amibroker také na serveru, kde v noci skenuje trhy, dělá výpočty, které následně automaticky analyzuji Pythonem. Tím lze sledovat i výkonnosti dílčích strategií a částečně tak de facto řídit celé portfolio. Totiž výsledky Pyhton analýz není problém (ani pro mě coby neprogramátora) předávat zpět do Amibrokeru a přes něj zadávat příkazy do InteractiveBrokers. Souhlasím, že to určitě není nejprofesionálnější řešení, ale je funkční. Obchoduji navíc takto spíše pomalejší strategie, a mám tak dost prostoru chování systému kontrolovat a případnou chybu opravit. Především se ale hlavně posouvám neustále vpřed. A případné pozdější přeprogramování vychytaného workflow profesionálním programátorem v momentě, kdy bych třeba vše nasazoval na řešení nějakého svého fondu, je vždy možné.

    A jak tedy aktuálně nahlížím na řízení risku svých strategií?

    Strategie v zásadě rozděluji do tří základních bloků, u kterých mám jiné očekávání volatility na účtu (výši drawdownů), a přiměřeně jim tak alokuji jiný kapitál (zatím ručně, ale toto skutečně zabírá absolutní minimum času práce jednou za x měsíců).

    V jednotlivých blocích obchoduji strategie, které spolu korelují dost málo. Strategie si sami přizpůsobují position sizing s cílem na plánovanou volatilitu výnosů v dané skupině. Tedy jednotlivé strategie „nevidí“, které pozice otevírají další strategie, ale:

    • Sami se adaptují velikostí position sizingu na určitou cílovou volatilitu výnosů.
    • Obchodují dost odlišné „idea first“ principy, takže se příliš nepotkávají ve stejných trzích. Zisky z agresivnějších strategií přesouvám do konzervativnějších strategií, ve kterých teprve probíhá průběžné navyšování pozic (a využívání výhod složeného úročení – tedy reinvestování zisků).

    Základní rozdělení pak vypadá zhruba takto:

    strategie-shrnuti3.png

    Cílem pochopitelně je, aby všechny složky portfolia byly automatizované. Ne vždy se mi to zatím daří. Například jsem měl plán, že bych v roce 2017 mohl postoupit v algoritmizaci obchodování opcí, ale bohužel skupina programátorů/traderů, se kterou jsem na oblasti pracoval se defacto nedokázala pořádně rozjet. V tuto chvíli tak opce vypisuji stále ručně, byť na základě základního mechanického testování podkladových trhů. A ještě se rozhodnu, jak v této oblasti budu postupovat dál. Prioritu vnímám skutečně v tom, že celý proces obchodování bude plně automatizovaný, protože už nyní vidím ovoce, které vše přináší. S vyšší diverzifikací jsem ochoten přidělovat strategiím více kapitálu a je neuvěřitelné sledovat, jak vše funguje a člověk pro pravidelné peníze opravdu musí dělat minimum (poté, co vše vymyslí a uvede do chodu samozřejmě). Kdo tohle okusí, těžko se bude věnovat něčemu jinému.

    Jedním z plánů (ale s menší prioritou) je zařadit mezi agresivní strategie i volatilní kryptoměny, které se začínají obchodovat na burze, a nabízejí tak další příležitosti. Ale pouze ve formě krátkodobých automatů. Určitě neplánuji nad trhy trávit noci. To je další výhoda celého rámce. Jakmile jednou určitou část portfolia vyřešíte, je možné koncentrovat se na vývoj dalších strategií, kde jen cílím na určitou volatilitu výnosů zapadající do parametrů dané skupiny systémů.

    Daytrading (FIMS) dnes stále obchoduji diskréčně, ale ve výrazně omezenější formě. Defacto to beru i trochu jako zpestření obchodování s menší částí kapitálu, protože hotové automatické části portfolia moc mé pozornosti nepotřebují, a když, tak je to spíše nudnější analytická práce. Vlastně se tak i rád vracím den, dva v týdnu k rychlým intradenním trhům, které mně pomáhají udržet kontakt s tržní aukcí.

    Jak jsem uvedl, tak ne vše ve výše uvedeném schématu portfolia mám již implementováno tak, abych s tím byl spokojen.

    Hlavním mým cílem v roce 2018 je se ještě více zaměřit na automatické swingové obchodování futures, kde jsem dnes aktivní spíše jen s dílčími algoritmy. Ty bych rád sjednotil do jednoho, max. dvou robustnějších systémů, které pustím na více trhů najednou. Ve futures obecně vidím velké příležitosti v nadcházejících měsících/letech.

    A co Finančník a rok 2017/2018?

    Na Finančníkovi se nám v roce 2017 podařilo především implementovat nové diskuzní fórum, najet na https a dodělat celý nový backend řídící on-line kurzy. Nezdá se to, ale nahrazování starých skriptů, které jsme různě za posledních 13 let záplatovali a dodělávali, do nového systému je často náročnější, než stavět na zelené louce. Ale pomalu postupujeme vpřed, byť největší změna bude vidět snad právě v roce 2018, kdy bychom měli vyměnit redakční systém a vše zaintegrovat s diskuzí do jednoho propojeného balíku softwaru. S tím následně proběhne i redesign grafiky serveru a finančník bude nabízet nejen moderní obsah, ale i formu.

    Co se vzdělávání týče, tak velkou radost mi dělá progres, který jsme vytvořili v oblasti skupiny intradenního obchodování. Vznikla celá nová aplikace obchodního deníku, okolo které funguje skupina orderflow obchodníků. Uvnitř skupiny mají účastníci každý pracovní den k dispozici další informace jako report o tom, kde kdo obchodoval – kde začátečníci, kde pokročilí sim obchodníci a kde live obchodníci. Celou skupinu navíc mentoruji – pravidelně připravuji video se svými vstupy a snažím se adresovat chyby, které u obchodníků vnímám. Minulý týden jsem upgradoval video/audio techniku ve svém trading roomu a chci více nahrávat celé své seance s myšlenkami od přípravy k ukončení tradingu. Vše je a bude dále zadarmo k dispozici těm účastníkům FIMS A-Z kurzu, kteří si sami vedou obchodní deník a pracují na sobě. Skupinu plánuji volně vést zdarma určitě ještě celý rok 2018. Pokud uvažujete vyzkoušet intradenní obchodování, pak doporučuji absolvovat FIMS A-Z co nejdříve a využít možnosti, že tato skupina aktivně funguje. Mé vedení skupiny patrně s koncem roku 2018 skončí, protože dcera již bude ve věku, kdy se chceme opět se ženou pustit do aktivního cestování po světě.

    V oblasti automatizovaného obchodování jsem v roce 2017 připravil nový kurz On-line kurz Vytváříme AOS – od myšlenky k automatizovaným profitům reflektující můj preferovaný přístup „idea first“ k budování automatických systémů. Vím, že téma je pro mnoho obchodníků nové a vyžadující čas na strávení. Ale po roce fungování kurzu již dostávám docela zajímavou zpětnou vazbu obchodníků, kteří překonali počáteční obtíže a začínají si také užívat ten pocit inkasování automatických profitů z trhů. Samozřejmě ale, že do kurzu nešlo dát vše, co jsem se v této oblasti naučil a stále učím. A já tak dostávám prosby udělat nové kurzy na pokročilejší strategie automatizací (Python – Amibroker), práci s volatilitou, automatizaci rotačních strategií, nové kódy na prototypování strategií atd. Jelikož čas je omezený a vytvoření nového kurzu je dost časově náročné, bude plán následující. V roce 2018 chci nejžádanější témata výuky v oblasti AOS pokrýt specializovanými výukovými webináři, ve kterých budu ukazovat, jak konkrétně mám vyřešené určité oblasti, budu v nich poskytovat své kódy, sdílet výsledky testů atd. Těchto výuk bude cca 4-5 v průběhu roku (a snad tak pokryji vše podstatné) a budu je publikovat jako rozšíření mého AOS kurzu. Rozšíření bude zdarma dostupné všem, kteří budou v danou chvíli účastníky AOS kurzu. Předpokládám, že k tématu se rozvine diskuze, která může všechny posunout vpřed. Na konci roku 2018 pak patrně celý rozšířený AOS kurz uzavřu pro nové účastníky a následně jej rozdělím do několika samostatných specializovaných kurzů (kde lze bohužel očekávat i vyšší cenu, protože probíraná témata skutečně koncentrují už dost pokročilé know-how). Píši to dopředu, aby se každý případný zájemce mohl na vše připravit s předstihem.

    V oblasti automatizovaného obchodování nemohu nezmínit také QuantExpo, které jsme zorganizovali na podzim a které bylo bezesporu jednou z nejvýznamnějších akcí tohoto zaměření v našem regionu. Podrobně jsem o akci psal v článku Jaké bylo pražské QuantExpo?.

    Na co se v roce 2018 opravdu těším, jsou reakce na nový kurz Základů profitabilního obchodování v 10 týdnech, který spustíme v únoru. Ten je zaměřen na základní, plně testovatelné přístupy a defacto odráží můj dnešní pohled na trading jako business. Tedy postupnou diverzifikaci obchodování mezi různě riskantní přístupy, nejlépe pomocí 100% systematicky popsatelných strategií, které lze obchodovat jak ručně, tak automaticky. S tím, že na začátku je potřeba logicky zvolit jeden přístup – ideálně takový, který bude trochu vydělávat, ale nebude zase tak agresivní, aby to neustála hlava začátečníka. Kurz se tak bude zaměřovat na „žlutý“ střed výše uvedeného portfolia, po jehož zvládnutí se podle mých zkušeností dá trading nejlépe rozšiřovat nejrůznějšími směry (automatizace, nebo naopak zrychlování směrem k daytradingu atd).

    Menších plánů mám ještě více, už teď je ale vidět, že ani v roce 2018 se nudit určitě nebudu. Ovšem pokud jde o práci kreativní a nerutinní, pak se na ni těším. A rutinní práce se snažím již pár let zbavovat automatizací, která je už docela samostatná.

    Každopádně se i moc těším na to, že se spoustou z vás budu v roce 2018 v průběžném kontaktu.

    Všem přeji, ať se vám v roce 2018 podaří naplnit vše, co máte naplánované.

    28.1.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...