Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Trading: Řemeslo, inovace, adaptabilita

    Minulý týden jsem si dal krátkou týdenní dovolenou. Během cest po Portugalsku a návštěvě Sevilly ve Španělsku jsem vyžíval odpočinkového, uvolněného stavu k přemýšlení o "neakutních" záležitostech a obecných principech tradingu. V dnešním článku bych se rád podělil o 3 stupně tradingu, o kterých se domnívám, že jsou klíčem v procesu k dlouhodobým profitům.

    Tyto 3 stupně vznikly v rámci přemýšlení o mých minulých i současných krocích, v rámci snahy o trochy odstupu od všeho, co jsem za více jak dekádu tradingu již zažil, prožil a prošel si jako cestu tradera.

    Řemeslo

    První stupeň úspěšného tradingu je bezesporu řemeslo. Jedná se o miliony drobností, které je třeba zvládnout, pochopit a naučit se ovládat. Co je řemeslo? V prvé řadě pochopení money managamentu a risk managamentu. Jak a kam umísťovat stop-lossy, výstupy, jak různé rozdílné metody ovlivňují výsledky, jak a kolik riskovat na každý obchod. V druhé řadě je to zvládnutí základního čtení mechanismů trhů, časování vstupů a často i backtest.

    Můžeme zde použít drobnou analogii. Trh je hrubý, surový, neotesaný kus dřeva. Trader je řezbář, který se z daného trhu chce pokusit vytvořit něco smysluplného. Musí se tedy nejprve naučit chápat, jaké má k dispozici nástroje, jak s nimi zacházet, aby chránil sám sebe (a neusekl si při první příležitosti prst), k čemu vlastně slouží a které jsou užitečné a které už nikoliv. Následně musí pochopit materiál, se kterým pracuje: Jeho měkké a tvrdé části, jeho kvality, jak, kdy, kde a pod jakým úhlem aplikovat nástroje. Během toho musí také neustále posilovat a trénovat svoji trpělivost, protože ze začátku mu to nepůjde, byť většina bude chtít do 24 hodin překonat i ty největší mistry. Řada řezbářů to možná vzdá, protože zjistí, že vztah s dřevem je nad jejich síly nebo že zkrátka dřevo se nelze naučit ovládat za noc.

    Pokud však řezbář vydrží, vypěstuje si postupně svůj styl, dostane řemeslo do krve a bude si každým dnem jistější v tom, jak své řemeslo dělat co nejlépe.

    Inovace

    Po perfektním zvládnutí řemesla, obvykle po několika letech, přichází fáze inovací.

    Člověk, který perfektně zvládne své řemeslo, začne po určité době hledat způsoby, jak experimentovat nad rámec toho, v čem se již stal téměř mistrem. Pokud perfektně zvládneme a ovládneme určitý prostor, začneme přemýšlet, jak se vydávat za něj.

    V této fázi začínají tradeři přicházet se zcela novými myšlenkami a nápady. Většina z nich nefunguje, to však není pointa: Samotný proces experimentování a hledání nových možností se již stává velmi pozitivní a naplňující zkušeností. Dané experimenty přitom nemusí být nutně realizovány pro dramatické efekty, spíše naopak. Mnoho traderů v této fázi experimentuje zkrátka jen pro drobná, nekonečná vylepšení: Jak umístit stop-loss ještě lépe a efektivněji? Jak vylepšit celkový koncept o něco nového, zajímavého, s přesahem běžného řemesla?

    Tato fáze dále prohlubuje tradingový styl až na úroveň, kdy je styl vysoce individuální (a často už ne přenositelný na další osoby). V AOS obchodování se jedná o stav, kdy začneme prakticky denně přicházet s bláznivými novými nápady, které občas přinášejí ještě bláznivější výsledky.

    Inovace je úžasná, vysoce naplňující fáze, kterou však není nikdy možné absolvovat bez předešlého, perfektního zvládnutí řemesla.

    Adaptabilita

    Třetí fáze je ještě zvláštnější. Už dostatečně chápete řemeslo a inovace a nové nápady jsou na denním pořádku. Vše toto už jde poměrně snadno, nenuceně. Přitom se začínají dít dvě zajímavé věci: 1) čím dál tím více chápete, že vlastně nic nevíte; 2) jste opakovaně ochotni zapomenout vše, co jste si za ta léta "vydřeli".

    Této fázi říkám "adaptabilita". Jedná se totiž o zvláštní stav mozku, kdy jste ochotni ze dne na den zapomenout cokoliv, co jste do té doby "vydřeli" a za čím jste si stáli na 110 %, ve jménu dalšího postupu vpřed. Zatímco běžný člověk by hodnotil tento stav negativně jako "neschopnost si stát za svým", trader v této fázi začíná hodnotit celý stav vysoce pozitivně: Ještě více než kdykoliv dříve si uvědomuje, že v tradingu je vše relativní, nic není definitivní, nic není exaktní, nic není na vždy. Trader v této fázi již dávno neobchoduje proto, aby ukojil své materiální potřeby, ale především pro radost ze hry a také ze zvědavosti, co další, nové změny udělají. Tvrdohlavost se více mění do kuráže, ego do zvídavosti. Neznamená to přitom nutně, že vyděláváte více! Znamená to pouze to, že si vše ještě více užíváte, že jakýkoliv stres související s tradingem se snižuje na minimum (případně zmizí úplně), že si věříte ne kvůli svému systému a edge, ale kvůli své vlastnosti a schopnosti rychlé přizpůsobivosti. Přestáváte být paranoidní, začínáte být vysoce kreativní a trading vás těší už jenom kvůli tomu, že ho každý den můžete dělat. Mnohem více než dříve akceptujete nedokonalost celého tohoto řemesla a nekonečné technické problémy. Chápete a akceptujete, že nic a nikde není dokonalé – a to ani v trzích a tradingu.

    Možná existují i další fáze. O těch ale zatím nevím. Možná vám je napíšu za pár let 🙂

    Přeji všem skvělé obchody.

    4.10.2015

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...