Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Rozhovor Davidoff: Zhodnocení 60 % za 4 měsíce s AOS dle Tomáše

    Před několika lety, v době, kdy už jsem žil na jihu, jsem se seznámil s jedním z našich bývalých studentů, který v té době pobýval vcelku poblíž. Velkoryse mně v té době nabídnul zcela bezplatně své programátorské služby (ovládá 9 programovacích jazyků), které jsem nakonec využil – a postupem času se z nás stali velmi blízcí spolupracovníci a také přátelé. Za pomoc s programováním jsem Davida (v diskuzi jako Davidoff) naučil vše, co doposud sám umím v oblasti AOS, a dnes přináším rozhovor o tom, jak si David od té doby na živém účtu vede.

    Davide, jak ses vlastně dostal k tradingu a jaké byly tvé první pokusy?

    K tradingu jsem se dostal velmi postupně. V podstatě vše začalo, když jsem v jedné firmě dostal jako benefit akcie. A protože jejich cena po vstupu na burzu začala růst, začal jsem se víc o problematiku kolem finančních trhů zajímat. Jako první na řadu přišly samozřejmě akcie, kdy sem si založit účet u českého brokera a začal “investovat”. Ty tituly, které nešly rovnou do ztráty, tak ani nepokryly své náklady na komise. V té době mně přítelkyně dala odkaz na váš server financnik.cz, kde jsem si stáhnul komoditní manuál a po jeho přečtení jsem si pořídil knížku “Jak se stát intradenním finančníkem” a nějaké knihy od Joe Rosse. Takže jsem se logicky jako první vrhnul na intradenní obchodování. To v mém případě nebyla nejšťastnější volba, protože na to nemám povahu. Začnu být “horká hlava” a všechno se snažím analyzovat do posledního ticku. Pak jsem zkusil i spready, kde to bylo maličko lepší, ale ani to nebyl směr, který by mi sednul.

    Když jsme se poznali, žil jsi kousek od Barcelony. Je pohodový život na jihu pro tebe, stejně jako u mě, jedním z důvodů, proč ses rozhodnul pustit do tradingu? Co si vůbec od tradingu slibuješ?

    Jak víš, pořád s přítelkyní chceme žít v krajích s teplejším podnebím. Vždycky si to uvědomíme, hlavně když v ČR přichází zima. Takže ano, ta volnost, kdy je člověk „závislý“ jen na internetu a může žít kdekoliv, je důvod, proč jsem se pustil do tradingu. Nejde ani tak o ty peníze, který trading přinese, ale o tu svobodu, kterou poskytuje.

    Původní profesí jsi programátor, přesto trvalo dlouhou dobu, než ses vrhnul na AOS – oblíbený obchodní směr technicky zdatných lidí. Proč?

    V době, kdy jsem začínal s tradingem, jsem o nějakých AOS ani neslyšel a ani bych nevěděl kudy na ně. V rámci intradenního obchodování jsem se občas pokoušel napsat nějaký skript, aby to obchodovalo za mě. Vzpomínám třeba na indikátor MACD, o kterém jsem se někde dočetl jako o skoro svatém grálu. Zkoušel jsem na něm nějaké optimalizace, ale k ničemu to nevedlo. Po několika těchto pokusech jsem to prostě vzdal s tím, že to nejde. Takže jsem se dál hledal v intraday, ve spreadech, ale nakonec jsem se dostal zpět k AOS a je to cesta, která mi sedne nejvíc.

    Je to několik měsíců, co jsi začal naživo obchodovat AOS na základě prakticky veškerého know-how z této oblasti, které jsem ti za tvé programátorské výpomoci předal. Co ses za tu dobu nejvíce naučil, co pro tebe bylo úplně nové? Co ti z mých lekcí, které jsem ti postupně předával, dalo nejvíce?

    Naučil jsem se chápat trading trošku jinak. Přestalo mě až tolik zajímat, proč něco nějak funguje, ale spíše to jak to využít. Dokonce ani dnes nedokážu z hlavy říct, jaké podmínky a logiku mám ve svých strategiích. Asi kdybych začal s AOS bez tvé pomoci, tak bych se zasekl nad analýzou, proč a jak to funguje. Dneska vím, že je mnohdy efektivnější nechat GA (genetické algoritmy) zkusit velké množství kombinací a ty nejlepší pak ladit, i když mi nedávají moc logiku, než se snažit sám najít nějakou kombinaci, která by logiku dávala, ale nefungovala by. To je asi i zároveň největší lekce, kterou jsi mi dal. Jako nová věc byl pak třeba test robustnosti. Sám bych se asi snažil najít prostě největší Net Profit a hotovo. Dneska vím, že je test robustnosti víc důležitý než maximální profit – možná nejdůležitější na celém procesu vývoje AOS.

    Naše čtenáře zajisté zajímá, jak si doposud vedeš. Takže, kolik přesně měsíců obchoduješ (tento rozhovor připravuji s předstihem v prosinci 2013) a o kolik procent jsi za tu dobu zhodnotil účet?

    Na živém účtu obchoduji od srpna 2013, tj. 4 měsíce. A účet jsem zhodnotil o cca 60 %. Řekl bych, že jsem měl i hodně štěstí na dobu, kdy začít, trhy prostě šly v můj prospěch, ale jen o tom to samozřejmě není. Jsem rád, že strategie fungují, a je to velká motivace na nich pracovat dál. A čím více toho vím, tak je mi jasné, že je možné najít i lepší strategie.

    Můžeš říci, jaký byl doposud tvůj nejlepší a nejhorší den? Co ti tyto dva protichůdné dny daly, přinesly – co tě naučily? Byl bys případně ochoten přiložit screenshot výpisu z daných dnů?

    Tak svůj nejhorší den si pamatuji. Kupodivu víc než ten nejlepší, což je zvláštní vlastnost myšlení, na které potřebuji ještě zapracovat. Jako bych si víc pamatoval trest než odměnu. Nicméně ten den jsem zaignoroval zasedání FEDu a najednou se trhy prudce rozjely proti mně. Úplně jako by je někdo nakopnul. To mě hodně poučilo si to hlídat a od té doby mám vedle monitoru datum dalšího zasedání, abych strategie na ten den vypnul. Naštěstí krátce potom přišel ten nejlepší den, kdy jsem za jediný den vydělal cca 1 600 USD. To mně udělalo velkou radost, když jsem tohle číslo na konci dne viděl. Stále se snažím strategie nesledovat každý den, ale tento den to bylo lepší než finále hokeje a přistihl jsem se, že těm strategiím skoro až držím palce. Screenshoty obou dnů přikládám.

    davidoff-ucet-1.png

    Nejhorší Davidův den přinesl ztrátu 1 100 USD.

    davidoff-ucet-2.png

    Hned následující den však byla ztráta pokryta i s "úroky", díky zisku 1 625 USD

    A jaký byl doposud tvůj nejlepší a nejhorší měsíc (vyjádřeno procentem zhodnocení účtu)?

    Nejlepší měsíc byl říjen, kdy se účet zhodnotil o cca 45 %. Nejhorší září, který byl záporný (hlavně díky opomenutému FED), kdy jsem ztratil cca 6 % účtu. Z toho je vidět, že je potřeba AOS posuzovat z delšího časového období. Zatím se zkouším držet čtvrtletí.

    Vím, že máš už docela rozumné portfolio AOS systémů. Pořád pracuješ na dalších? Na čem vlastně nyní pracuješ a kam se chceš pohnout v roce 2014?

    Momentálně pracuji na hledání dalších strategií, protože bych rád rozšířil portfolio a taky bych rád měl ve strategiích nějakou diverzifikaci. A do konce roku 2014 bych rád dosáhl takových výsledků, abych od dalšího roku už nemusel chodit do zaměstnání.

    Vím, že Finančníka čte mnoho programátorů a lidí z oblasti IT. Co bys jim poradil do začátku? Jaká by byla tvá doporučení?

    Pokud se budeme bavit o lidech z IT, resp. o lidech, kteří umí programovat, tak si zkrátit cestu například tvým on-line kurzem AOS breakout strategií, kde se v kostce dozví vše potřebné a ušetří si hromadu času. Pak nezbývá, než prostě začít si všechno zkoušet. V tradingu je důležitá praxe, čtením knížek se auto taky nenaučím řídit. A taky se rozhodně seznámit s funkcemi, které jakákoliv platforma v jejich skriptech nabízí. Dneska preferuji platformu TradeStation, protože nabízí vše, co potřebuji. Ze začátku jsem nad logikou EasyLanguage jen kroutil hlavou, protože původní snahou tvůrců bylo tento jazyk dělat pro tradery a ne programátory. Ale dnes jsem si na něj zvyknul a i sami tvůrci jej rozšiřují tak, že je čím dál blíže programátorům. Obecně programátoři mají v AOS výhodu, a proto bych jim je právě doporučoval. Můžou se v nich více najít, na rozdíl třeba od intradenního obchodování, kde budou mít snahu se příliš rozhodovat podle logiky – a to v oblasti tradingu není vždy ta pravá edge.

    Davide, ať se vede i nadále – a obchodní účet i počet kontraktů jen rostou! Děkuji za rozhovor.

    P.S.

    Aktualizované info. Na konci roku byl David +70 %.

    2.2.2014

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...