Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Procvičujeme obchodní systém FinWin 29/6: Vyhodnocení

    Včerejší zadání začátečnických trendových patternů systémů FinWin bylo vcelku jednoduché a tak věřím, že všichni provedli svůj domácí úkol. Obchod pro absolventy E-mini II byl možná lehce náročnější, ale uvidíte, že i zde byla situace vcelku jasná.

    Pojďme tedy na základní obchody. Celkem byly 3 - viz obrázek. Tentokrát černou čárou označuji vstup a červenou čárou výstup - vše ještě jako vždy okomentuji níže.

    FinWin-29-6-vyhodnoceni-basic.jpg

    Pojďme obchod po obchodu.

    Obchod číslo 1: Po všech stránkách v pořádku. Trh vykazuje rostoucí tendenci, odraz od EMA34 je splněn. Opět podotýkám, že pointou v tradingu není bazírovat na milimetrech, ale spíše zhodnotit celkovou situaci. To, že zde chybí k EMA34 pár milimetrů není podstatné, celková situace v kombinaci s patternem FinWin 0/v spolu s dostatečným potenciálem k HOD jasně ukazuje, že toto je obchod bez váhání. Výstup by byl až o 10 minut později. Všimněte si, že hned na další úsečce se CCI50 nezalomilo, ale nadále zůstalo ploché. Trh zatím stále nerozhodnul o svém dalším momentu, proto vyčkáváme, až zalomení bude opravdu zalomení. To nastalo až v 10:46.

    Obchod číslo 2: Pokud v předešlém obchodu chyběl opticky nějaký milimetr k EMA34, zde už nemůže váhat naprosto nikdo. Není jasnější ukázka vstupního signálu FinWin 0/v dle mých pravidel. Momentum však nevydrželo a tak vystupujeme po neúspěšném pokusu prorazit HOD. Toto je přesně ten důvod, proč nikdy neobchodujeme na HOD a proč vždy potřebujeme nějaký prostor, než vstoupíme do obchodu.

    Obchod číslo 3: A opět naprosto učebnicový příklad patternu FinWin 0/v. Pojďme se raději soustředit na výstup: Jak vidíte, sice došlo po dvou úsečkách k zalomení CCI50, ale svíčka, u které tak došlo, ukazuje výrazně up. Toto není moment, kdy vystupovat, protože krátce před uzavřením úsečky se momentum vrátilo zpět do našeho směru. Bez váhání tedy zůstáváme v obchodě a čekáme na další zalomení, které bude jasně ukazovat změnu momenta. To přišlo až v 11:26.

    Nyní se podívejme, jak bychom zapsali obchody do Excelu:

    FinWin-Obchody-29-6.jpg

    Výsledky jsou samozřejmě vztažené k jednomu kontraktu a násobí se s počtem obchodovaných kontraktů.

    Pokročilý obchod pro studenty E-mini II

    Jako vždy, obchod vkládám i s popisem do diskuze E-mini II. Tento obchod odráží mnoho prvků a nuancí, které jsme se v E-mini I a E-mini II naučili. Věřím, že řada studentů daný obchod označila správně.

    Závěr

    Jako vždy, znovu upozorňuji, že cvičení je určené začátečníkům a pravidla obchodů jsou nastavená především tak, aby měla edukativní charakter. Pokud někdo bude cítit potřebu vyjadřovat v diskuzi kritiku nad "vytržením z celku", pak je na každém, ať si daná pravidla sám poskládá do celku - třeba tím, že si zbacktestuje podobnými pravidly celý rok. Tuto práci už skutečně za nikoho dělat nebudu - a i pokud jí mám vytvořenou pro sebe, nepovažuji za správné a edukativní dávat vše naservírované až pod nosem. Určitou práci si musí každý udělat sám. Jenom to ho posune dále a pomůže vyprofilovat vlastní osobní styl.

    Co je obchodní systém FinWin

    Jedná se o jednoduchý, diskréční, intradenní obchodní systém, postavený na indikátorech CCI a EMA, kdy čekáme na konkrétní situace (takzvané patterny), které nám naznačují další možný vývoj trhu. V rámci takových situací pak vstupujeme do trhu a snažíme se na situacích vydělat. Konkrétní obchodní situace na základě patternů FinWin je vždy maximálně vhodné doplnit celkovým pohledem na trh. Někdo k tomu využívá prvky price-action, jak je na emini I vyučuje Petr (jeho obchodní styl), někdo zase pokročilejší nuance FinWin, jak je vyučuji na emini II já (můj obchodní styl). Základní patterny systému je vždy nutné nejprve řádně backtestovat, aby si nováček dostatečně pravidla "osahal" a ujasnil a také se přesvědčil, na jakém trhu a timeframe nabízí pro něho samotného systém nejzajímavější potenciál s ohledem na jeho toleranci rizika, jeho účet a jeho pohled na konkrétní situace, nebo nuance. FinWin, stejně jako jakýkoliv jiný diskréční intradenní systém, vyžaduje také dostatek času stráveného tréningem u grafů. Je třeba naučit se rozpoznávat například kdy vůbec neobchodovat (v trhu je chop), ale také skrze tréning poznat, jaké situace v živém trhu vnímáme jinak, než ve statickém backtestu - a dle toho dopracovat obchodní plán a následně se soustředit na situace, ve kterých jsem v živých trzích nejsilnější.

    Nováčkům v intradenním obchodování, kteří jsou časově příliš zaneprázdněni a zároveň jsou ochotni do procesu učení se v oblasti daytradingu něco málo investovat, doporučujeme případně projít sérii našich seminářů emini I, emini II a workshop backtestování, kde systém FinWin kompletně probíráme od naprostých základů, přes praktický backtest, až po pokročilé nuance.

     

    2.7.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...