Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Tradingem statisíce korun měsíčně bez ručního zásahu. Je to reálné nebo nikoliv?

    Coby pomyslnou tečku za články „Proč obchodovat raději algoritmicky a jak jednoduše na to?“ (první díl naleznete zde a druhý zde) jsem na naši facebookovou stránku postnul květnové výsledky jedné části mého portfolia – z živého účtu u InteractiveBrokers. Té, která dnes jede již čistě automaticky, a navíc obchoduje velmi, velmi triviální strategie bez páky. Výsledek příjmu několik set tisíc měsíčně některé obchodníky zaskočil a vyvolal spoustu dalších otázek „jak na to“.

    Pro účely archivace na Finančníkovi je zde zmíněný screenshot z Facebooku:

    ts-ib_v2018052.jpg

    Jistě, cílem lehce provokujícího příspěvku bylo trochu rozhýbat myšlení a motivaci obchodníků, kteří ve svých výsledcích přešlapují na místě.

    Což se podle vašich reakcí docela podařilo.

    Dají se tedy tradingem vydělávat větší peníze?

    Samozřejmě. Proto přeci tento business všichni děláme. Z mého pohledu je smysl tradingu v tom, hodnotit kapitál s co nejmenším úsilím. Co nejproduktivněji. A se získanými penězi a časem dělat vše, co bychom si nemohli dovolit jako běžní zaměstnanci nebo podnikatelé.

    Extrémně důležité je nicméně nemyslet v obchodování příliš přízemně. O tom píši stále dokola. Trading je celosvětový business. Ti, co uspějí, jsou náležitě odměněni z globálního pohledu. Nikoliv z pohledu českého průměrného platu. To na tradingu miluji nejvíc. Vím, že i když nebudu nikdy tak dobrý, jako mozky na Wall Street, i průměrnost mi zaručuje při mých životních nákladech dostatek všeho, co potřebuji.

    Ale do výsledku je třeba investovat. Čas, peníze a zejména ochotu pracovat na sobě samém.

    Vnímám kolem sebe spoustu obchodníků, kteří přemýšlí v malém. Nemají moc času, peněz, stačilo by jim vydělávat „trochu“, hlavně aby to celé moc nestálo a nebylo náročné. Bohužel takto trading nefunguje. Je to business, který vyžaduje hlavně ze začátku plné nasazení a pak dokáže hodně odměnit. Nebo také vůbec, pokud se obchodník nedokáže přenést přes sama sebe a vydá se po jednoduché cestě typického retailového obchodníka (kde jich drtivá většina skončí se ztrátou). Jak už jsem zde mnohokrát vysvětloval, ani malý kapitál není překážkou. Protože jakmile se naučíte systematicky profitovat, tak vždy existuje mnoho cest, jak se dostat k potřebnému kapitálu. Což platí na všech úrovních – v každé situaci může být kapitál větší, aby se dalo více diverzifikovat a obchodovat s menším úsilím. Ale je potřeba postupovat po obezřetných krůčcích, protože jinak si člověk může udělat v hlavě zbytečnou paseku (což je i důvod, proč sám alokuji kapitál plně automatickým strategiím postupně tak, jak dokončuji nové strategie).

    Záleží zejména na vašem osobním přístupům k trhům i sobě samým

    Člověk se samozřejmě vyvíjí a formuje s nově získanými zkušenostmi. V tradingu je mnoho směrů, se kterými lze uspět. Sám jsem měl šanci si jich mnoho osahat a praktikovat. Ale všude je cesta podobná. Zisky se často ukrývají až za určitými bariérami, které musí trader překonat. Bariéry, které nás nutí vystoupit z komfortní zóny a často dělat věci jinak, než bychom přirozeně chtěli.

    Tohle je věc, která se hrozně těžko vysvětluje začínajícím a neúspěšným traderům. Burza je velmi konkurenční prostředí. Dobří tradeři na Wall street jsou ve firmách odměňováni miliony dolarů ročně. A jsou to rozhodně velmi chytří lidé, kteří si své platy zaslouží. Lidé, kteří jdou za stejnými cíli jako my všichni. Profity. Tedy rozhodně nelze očekávat, že bohatství spadne na burze traderovi okamžitě a samo.

    Co je na tradingu nejtěžší? Ukočírovat sám sebe. Úspěšný trader musí být dostatečná osobnost, aby měl „koule“ jít proti davu (protože v jejich chování rozhodně profity nejsou). A současně musí najít mechanismy, jak se nenechat ovládat v obchodování svým egem.

    Tedy na jednu stranu to mají velmi těžké lidé, kteří v tradingu chtějí prorazit, ale nejsou schopni zformulovat vlastní názor a jít svou cestou. Snaží se jen někoho následovat a poslouchat.

    Neméně těžké to mají ale i obchodníci, kteří neuznávají autority, zažité postupy a vše si dělají po svém. Ti sice mají šanci na úspěch, ale jejich ego je bude navádět do agresivních situací, které nemají promyšlené a ve kterých mohou ztratit více, než doufali. Ostatně na toto dojelo mnoho velkých obchodníků. Viz například příběh Victora Niederhoffera.

    Nepodlehnout egu

    Letitá praxe mentora mě naučila jednomu. Většina lidí, co se o trading pokouší, nechce reálně vydělávat peníze. Chtějí mít pravdu. Pravdu v trzích, pravdu v životě.

    Myslím, že i tam pramení důvod, proč tolik obchodníků neuspěje, přestože mají často vše naservírováno. Stejně jako jsem na Finančníkovi už tolikrát uvedl prakticky vše, s čím sám vydělávám. Situaci dobře vystihuje citát mého oblíbeného autora Nassima Nicholase Taleba z jeho poslední knihy Skin in the Game:

    Nikdy plně nepřesvědčíte někoho, že dělá něco špatně.
    To může pouze realita.

    Přemýšlejte, co děláte v trzích špatně. Naučte se naslouchat. Sobě, trhům nebo zkušeným traderům.

    Mnohokrát jsem si ověřil, že ztrácející obchodníci si vybírají jen ty tipy a rady, které chtějí slyšet a které potvrzují jejich světonázor. Tolikrát jsem se pustil do diskuzí se začátečníky ve snaze trochu je posunout dopředu, abych nakonec ze společenské slušnosti desítky minut poslouchal nadšené výklady o jejich progresech v přístupech, o kterých mohu garantovat, že k úspěchu nepovedou (ale pokud takovou námitku vznesu, tak vyvolám pohoršení, uražení a budu nařčen z arogance).

    Naučil jsem se tak, že obchodníky může o špatném přístupu přesvědčit pouze realita. Ale aby se z ní člověk dokázal poučit, je třeba jí naslouchat a dokázat přijmout (což je pro spoustu lidí těžké stejně, jako si připustit problém s pitím či jinou závislostí).

    Jak všechny ty neúspěchy zvrátit:

    • Průběžně přemýšlejte o tom, co děláte a jakou dostáváte z činnosti zpětnou vazbu. Co vám říká realita.
    • Buďte k sobě velmi kritičtí. Mně osobně například pomáhá poslouchat sám sebe, jako by mi někdo jiný vyprávěl, co dělá, kam míří, kolik ho to stojí úsilí a jak se mu daří. Nedává výklad jako celek úplně smysl? Pak je třeba čas na změnu.
    • Nebojte se přemýšlet o obchodování z různých pohledů.
    • Pokud se dostanete praxí do oblasti, která vám přestane vyhovovat (nebo v ní neuspějete, tedy nevyděláte peníze), najděte sílu jít trochu jinou cestou (ale pracujte na tom, abyste se poučili z předcházejícího vývoje).

    Začněte v malém a hlavně systematicky. Jak jsem uvedl v minulých článcích. Trading by měl být jednoduchý. Postupujte po krůčcích a odměna se dostaví. Vždyť i to, co vidíte na výše uvedeném účtu, je z části jen nepatrně dotažený přístup vyučovaný v mém kurzu Základů obchodování. Mimochodem. Někteří obchodníci se mě po absolvování tohoto kurzu ptají, proč se jmenuje Základy obchodování, když je to spíše propracovaný mentoring s hodně konkrétními obchodními přístupy. Vlastně je to takový částečně sociální experiment. Vnímám, že šanci na úspěch mají ti obchodníci, kteří jsou ochotni pokorně se vrátit „k základům“, začít dělat věci lépe a skutečně naslouchat. Na rozdíl od těch, kteří mají jasno v tom, že všechny základy v tradingu mají zmáknuté, psychologii na jedničku a jediné, co jim chybí, je sada prémiových strategií s vysokým zhodnocením a úspěšností. Tedy svatý grál, za který jsou stále od kohokoliv na internetu dokola ochotni platit ohromné peníze.

    Pokud vás můj screenshot na Facebooku motivoval, ale pořád nevíte, jak se k podobným číslům dostat třeba právě i bez jakéhokoliv průběžného sledování trhů, tak doporučuji zapomenout na komplikovanosti. Přemýšlejte, co vám dosud poskytla za zpětnou vazbu vaše vlastní realita obchodování. Upřímně ji přijměte a zkuste věci dělat třeba jednodušeji nebo s menším zapojením ega a orientací na okamžité profity. Výsledky se pak paradoxně dostavují rychleji, než si umíme představit.

    3.6.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...