Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Mé axiomy úspěšného obchodování

    Obchodování není v počátcích snadné. Bohužel i proto, že mnoho obchodníků na něj nahlíží ze špatného úhlu. V tomto článku jsem dal dohromady několik axiomů, které považuji v úspěšném tradingu za zásadní. Jde o teorii? Z pohledu mých dnešních zkušeností mi naopak přijde, že nad uvedenými informacemi stačí zapřemýšlet jen trochu podrobněji a obchodník získá hodně robustní obchodní systém.

      

    axiomy.jpg

    Foto (c)depositphotos.com

    Trh je tvořen jen nakupujícími a prodávajícími

    Mnoho začínajících traderů vnímá trh spíše ve stylu výherních automatů, kde jim indikátory ukazují „obrázky“, na základě kterých doufají ve výhru. Přitom jim uniká samotná podstata – trhy jsou tvořeny pouze interakcí nakupujících a prodávajících. Určitě se tak vyplatí přemýšlet o tom, jací obchodníci kde a kdy nakupují a za jakým účelem.

    Pro každý nákup musí existovat prodej a naopak. Pohyb ceny určuje odhodlání nakupujících a prodávajících.

    Řada traderů o tomto vůbec nepřemýšlí, případně si myslí, že se trhy hýbou vzhůru, protože je více nakupujících než prodávajících. Přitom jejich potenciální výdělek závisí na tomto pohybu, o jehož příčině tak nemají ani potuchy. Cena roste jen v případě, že je rozhodnuto agresivněji nakupovat více nakupujících, než se agresivních prodávajících rozhodne prodávat. Pohyb ceny neovlivňuje nic jiného než zapojení nakupujících a prodávajících. Tedy cenová aukce – kdo je v danou chvíli agresivnější, tlačí cenu příslušným směrem. Toto je samozřejmě extrémně důležité, neboť jde o mechanismus, který jako jediný rozhoduje o profitu/ztrátě našich obchodů, bez ohledu na to co v grafu sledujeme za indikátory. Podrobněji jsem se tématu věnoval v článku Základy nabídky/poptávky – jak se hýbou trhy?

    Obchodovat lze samozřejmě různými styly, nicméně z výše uvedeného bych se doporučil věnovat studium některé formy analýzy volume vyjadřující informaci o zapojení nakupujících a prodávajících do procesu obchodování v daném čase či na dané ceně. Při intradenním obchodování je možné jít ve studiu aukce mezi prodávajícími a nakupujícími do hloubky. Osobně v rámci svého obchodování FIMS systému sleduji tzv. Numbers bary. Těm jsem věnoval dříve tento článek: Různé typy grafů – díl 5, Footprint / Numbers bary. Opět – rozumím tomu, že lze obchodovat s použitím nejrůznějších nástrojů, ale pokud obchodujete futures na nízkém timeframu, tak nemohu Numbers bary doporučit více. Netradiční forma zobrazení vyžaduje čas pro zažití, ale současně z mé zkušenosti přináší řadě nováčkům největší „aha moment“. Není divu – jelikož trhem hýbe interakce mezi nakupujícími a prodávajícími, tak proč neobchodovat přímo na základě těchto informací? Numbers bary (nebo Footprinty, jak se jim říká v jiných softwarech) dnes naleznete coby bezplatný „indikátor“ v řadě programů pro technickou analýzu, a jak jsem již psal – jednoznačně doporučuji toto zobrazení zkusit používat.

    Obchodník je především risk manager

    Tato fráze je tak „otřepaná“, až ji mnoho traderů v praktické rovině ignoruje. Při tvorbě obchodních systémů je ale třeba rozumět tomu, že obchodujeme určitou dlouhodobou pravděpodobnost, ovšem pravděpodobnost konkrétního vstupu je vždy 50:50. Buď jde obchod naším směrem, nebo nejde. Po vstupu do dlouhé pozice se trh rozjede vzhůru POUZE, pokud JINÍ obchodníci začnou agresivně nakupovat a proti jejich nákupům nebudou stát velké prodeje. PAK budou trhy růst.

    Řízení našeho vlastního risku může mít mnoho podob. Základem je samozřejmě risk řídit alespoň tak, že neztratíme v jednom obchodě výraznou část našeho účtu. Tomuto tématu se na Finančníkovi věnujeme průběžně, podrobně jsem jej rozepisoval například v článku Risk management v intradenním obchodování pod lupou.

    Výstup se ztrátou tak není nic, co by nás mělo znepokojovat. Ztráty jsou prostě součástí obchodování. Ovšem velmi důležité je, aby podstupovaný risk byl nějak logicky napojen na edge, který obchodník obchoduje (na toto téma doporučuji pročíst článek O predikci pohybu trhu a edge). Mnoho obchodníků střílí stop-lossy skutečně od boku nebo podle pocitu. Přitom úvaha by měla jít zhruba následujícím směrem – obchoduji například odraz ceny od S/R úrovně. Pokud vstoupím long a trh S/R úroveň prorazí o X ticků, pozici ukončím, protože důvod pro vstup (odraz od S/R úrovně) přestal platit. Naopak špatný risk management je v následujícím duchu – obchoduji odraz od S/R úrovně, vstupuji 12 ticků nad S/R úrovní, ale stop-loss vkládám 6 ticků od vstupu (tj. stále nad S/R úroveň), protože mně osobně takový přijde akorát.

    Obchodovat je třeba objektivně

    Obchodovat nelze na základě pocitu, že nějak odhadneme vývoj trhu. Touto cestou se vydává drtivá většina začínajících obchodníků (byť s částečnou pomocí některých nástrojů technické analýzy) a toto prostě nefunguje. Chcete-li najít způsob jak v trhu konzistentně vydělávat, musíte si najít objektivní způsob, jak na trhy nahlížet. Pokud se například rozhodnete obchodovat odrazy od S/R úrovní, je základem jasný a objektivní plán, jak do trhu S/R úrovně zakreslovat.

    Sám dnes nejvíce využívám informace právě z Numbers barů, protože v nich vidím přímou interakci nakupujících a prodávajících, kteří, jak jsme si uvedli výše, hýbou trhem. Objektivní informací je například určitý objem nakupujících (ask volume) a reakce ceny na daný objem – například růst. Pokud na základě takové informace vstoupím do trhu a cena klesne zpět pod nakupující (místo aby rostla), tak vím, že vstup přestal být platný a z pozice vystoupím například na B/E.

    Každý obchodník si musí nalézt svá objektivní kritéria v rámci svého obchodního plánu, ale je třeba rozumět tomu, že je taková kritéria potřeba mít. Není možné obchodovat jen na základě pocitů.

    Pro solidní zisky nejsou třeba velké profity

    Většina ztrácejících obchodníků je ovládána při obchodech nikoliv rozumem, ale egem. Byť si to nepřipouští. A místo toho, aby se dobře koncentrovali na svoji práci risk managera, tak se vtělují do pozice vládců trhů – tedy někoho, kdo dokáže super načasovat vstup a následně zobchoduje celý pohyb, který potenciálně trhy udělají. V takovém nastavení mysli jde samozřejmě stranou jakékoliv objektivní hodnocení trhu, protože obchodník doufá, že má pravdu.

    Nemusím jistě dodávat, že toto nefunguje. Existuje opět celá řada cest, jak v trhu vydělávat, především je ale třeba nedat na ego a řídit se rozumně postaveným money managementem. V intradenním obchodování například osobně obchoduji raději pro menší targety zasahované s vyšší úspěšnosti, které jsou v trhu k dispozici po open prakticky neustále. Proč? Například proto, že vstupuji na základě aktuálních informací o aktivitě prodávajících nebo nakupujících (tedy axiomu, na kterém mám postavené své vnímání trhu) a daná aktivita vyvolá s vysokou pravděpodobností pohyb jen o určité velikosti (daný například běžně velkou mikro rotací daného trhu). A tuto objektivní informací musím coby risk manager v trhu respektovat.

    6.8.2014

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...