Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Kde najít kdy má burza zavřeno, tj. kdy se neobchoduje?

    Stejně jako jinde na světě, také americké burzy mají občas „den volna“ vycházejícího z nějakého důležitého národního svátku. Kde takové dny najít dopředu, si ukážeme v dnešním článku.

    Protože se na serveru stále objevují dotazy na dny volna na amerických burzách, připravil jsem tohoto průvodce, který by snad měl poskytnout všechny důležité.

    Pit vs. elektronické obchodování

    Než si ukážeme, kde najít příslušné kalendáře, je třeba si vyjasnit jednu důležitou věc, která se se svátky neoddělitelně pojí.

    Na americké burze můžeme obchodovat, jak zde bylo již mnohokrát zmíněno, dvěma způsoby – přes pitovou nebo elektronickou burzu. Pit je místo, kde ke spárování dochází ručně prostřednictvím parketových obchodníků, v rámci elektronické burzy se příkazy párují automaticky na příslušných serverech. Většina běžných komoditních kontraktů se dnes obchoduje jak pitově tak elektronicky s tím, že pro běžné tradery bývá výrazně levnější elektronické spárování a většinou tak obchodujeme právě přes elektronické burzy (např. Globex).

    Co může být pro začínající obchodníky z počátku matoucí, že přestože elektronické burzy mají otevřeno v podstatě 24 hodin denně (s malými přestávkami), obchoduje se na nich především v hodinách, kdy jsou otevřené také parkety pitových burz (které jsou otevřeny vždy jen pár hodin denně). Pokud jsou parkety pitových burz zavřené, vládne v rámci elektronického spárování vesměs velmi nízká likvidita, a pokud obchodník neví vysloveně co dělá, měl by se od takových trhů držet dál. Toto platí nejen o amerických nočních hodinách (kdy jsou pity zavřené), ale i o různých státních svátcích – elektronické burzy bývají často otevřené (protože z principu věci jsou otevřené skoro pořád), ale pokud je zavřený pit, bývá likvidita i přes americký den naprosto mizivá a trhy nabízejí extrémně špatné plnění a mají charakteristiku blízkou spíše klasickým nočním seancím.

    Proto i když obchodujeme přes elektronické burzy, je třeba sledovat kalendář svátků, kdy jsou zavřené parkety pitových burz. Budete-li sledovat pouze data, kdy jsou zavřené jen elektronické burzy, můžete být několikrát v roce nemile překvapeni.

    Kalendář svátků burzy

    Kalendář svátků, které znamenají zavření pitových burz naleznete na jednotlivých burzách.

    Dvě hlavní Chicagské burzy CME a CBOT se před časem spojily do jedné, takže je v zásadě jedno, přes jakou stránku se k informacím člověk dostane. Samozřejmě existují i přímé adresy, ale je dobré se naučit na stránkách burzy orientovat. Proto zde následuje postup, jak se ke kalendáři „doklikat“.

    Jedna z cest může být přes adresu www.cbot.com, kde z menu volím News > Calendars:

    cbot-kalendar1.gif, 25kB

    Z nabídky zvolím Holiday Schedule (rozvrh svátků):

    cbot-kalendar2.gif, 33kB

    a z následné nabídky si vyberu 2008 Floor Holiday Calendar (PDF):

    cbot-kalendar3.gif, 25kB

    Zobrazí se PDF kalendář obsahující 3 sloupce – v prvním je název svátku, v druhém je datum kdy se v poledne amerického času uzavírají některé pity (obchodování s měnami a úrokovými sazbami) a ve třetím sloupci je uvedeno datum, kdy jsou na burze uzavřeny všechny pity.

    Jak je vidět z tabulky uvedené na výše zmíněné adrese, o většině hlavních svátků jsou burzy zavřeny jeden konkrétní den s tím, že i předcházející den je často provoz burzy jiný, než běžný pracovní den. Některé parkety se zavírají dříve atd. Z pohledu intradenního obchodníka určitě nemusí být špatný nápad vyvarovat se všem dnům, které jsou v kalendáři zmíněny. Přestože v některé svátky (nebo den před nimi) mohou být určité pity otevřeny, trhy jsou aktuálními nebo nadcházejícími svátky často velmi poznamenané a bývají velmi málo likvidní.

    Pokud na americké burze obchodujete, doporučuji si základní obchodní svátky zapsat do svého kalendáře. Člověk se pak vyvaruje překvapení, když zjistí, že si daný den udělal na obchodování čas úplně zbytečně, protože burzy jsou zavřené a vůbec nic se na nich neděje...

    Z pohledu např. intradenního obchodníka je dobrá také opatrnost nejbližší den po svátku. Po několikadenním půstu bývají při otevření burzy obchodníci často velmi natěšení na první obchody, trhy jsou často velmi volatilní a nepředvídatelné. V mých statistikách takové dny vycházejí jako jedny z nejhorších. Samozřejmě záleží, jakým způsobem v trzích obchodujete, ale určitá zdrženlivost si myslím v tomto případě nemůže uškodit.

    5.11.2008

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...