Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Poradna: Jakou základní chybu vnímám u začínajících diskréčních traderů

    Existuje celá řada chyb, které pozoruji u začínajících a neúspěšných traderů. Mnoho jich spadá do oblasti psychologie obchodování a money managementu. Dnes se však zaměřím na jednu velmi podstatnou, spojenou se základní podobou jednoduchých obchodních plánů.

    Jedna ze základních chyb, kterou vnímám u začínajících diskréčních traderů, je snaha mechanicky obchodovat patterny bez jejich zasazení do hlubšího kontextu.

    Pattern může mít jakoukoliv podobu. Je jedno, jestli je to pattern na indikátoru, cenových úsečkách nebo orderflow. Obchodujete-li v trhu jakoukoliv situaci, je třeba zkoumat především kontext, v jakém se daný obchod odehrává. Až poté můžeme vstupovat například s použitím nějaké kombinace ukazatelů, kterým říkáme pattern.

    Bohužel hodně začínajících traderů na to jde příliš přímočaře.

    Nasledují si nějaký základní pattern a ten se snaží obchodovat mechanicky. Tj. obchodují každý jeho výskyt v cenovém grafu. Pro zjednodušený příklad použijme například rostoucí úsečku se spodním knotem:

    pattern-bez-kontextu1n.jpg

    Ta vypadá na první pohled i jako určitý logický vstupní prvek. Trh se pokusil na úsečce klesnout, ovšem pak do akce nastoupili nakupující a úsečka uzavřela blízko svého high. Chytnete-li správné období v trhu, může i backtest za kratší dobu dopadnout nadějně. Přesto takto mechanické obchodování na nižším timeframu nikdy nebude dlouhodobě fungovat.

    TIP: Máte-li pocit, že jste v trhu našli úspěšný, jednoduchý pattern (byť třeba výrazně komplikovanější než dnešní příklad), naprogramujte si ho. Pokud lze něco obchodovat zcela mechanicky, lze to i naprogramovat, a tudíž zcela mechanicky otestovat. Podobné patterny je možné programovat i například v bezplatném NinjaTraderovi a je to často otázka pár minut. Já pro podobné testy používám TradeStation.

    Pokud si tento zjednodušený pattern naprogramujeme v základní podobě, stačí pro to použít v TradeStation následující kód: if C>O AND O-L>H-O then Buy next bar at market ; (nebo nějakou jeho modifikaci, nesnažím se tu budovat AOS. Hledám jen podmínku, kdy je trh rostoucí a knot je vyšší než zbytek těla svíčky).

    K podmínce připojím stop-loss a profit target (v tomto případě fixních 100 USD pro SL a 150 USD pro profit target) a program nám automaticky začne za pár minut práce vyhledávat patterny podle zadané specifikace:

    pattern-bez-kontextu2n.jpg

    Hned vidíme první úskalí ručního vyhledávání mechanických patternů. Některé situace (hlavně ty ztrátové) často přehlédneme. Nicméně i tak ale vypadá situace poměrně příznivě. A to i při pohledu na výsledky za poslední měsíc obchodování:

    pattern-bez-kontextu3n.jpg

    V této fázi se už řada obchodníků vrhá do živého tradingu podobných situací.

    Ovšem dlouhodobý pohled (backtest) na pattern ukazuje, že zas tak ziskový není. Bez komisí a slippage to ještě jde:

    pattern-bez-kontextu4n.jpg

    Stačí však k výsledkům dodat komisi a slip 1 tick na obchod a máme finální výsledek:

    pattern-bez-kontextu5n.jpg

    To co se na první pohled mohlo zdát v trhu funkční, je z dlouhodobého pohledu ztrátová záležitost. A dovolím si tvrdit, že takto to platí u všech patternů obchodovaných bez ohledu na kontext.

    Co si představit pod pojmem kontext? Například identifikaci trendu a S/R úrovní. Pokud takovýto pattern budeme obchodovat do silného uptrendu a při odrazu od trhu od silné S/R úrovně, naše šance jistě vzrostou.

    Sám však v rámci intradenního obchodování jdu mnohem dál. Sleduji například, v jaké oblasti se příslušná situace odehrává. Odkud kam trh směřuje? Kde je určitá logická oblast, za kterou se vyplatí umístit stop-loss, a podobně. A na nižším timeframu pochopitelně především využívám orderflow, které mi napovídá, co se vlastně aktuálně v daném potenciálním patternu odehrává z pohledu nabídky/poptávky. Nicméně to už se dostáváme zcela mimo záběr dnešního článku.

    V tom jsem chtěl především začínající tradery upozornit na to, že pokud se snaží v intradenním diskréčním obchodování obchodovat mechanicky, patrně by měla jít daná situace jednoduše naprogramovat. A pokud něco jde naprogramovat, udělejte to. Velmi snadno se během pár minut přesvědčíte, zdali má daná situace edge či nikoliv. Nemá smysl čekat týdny a měsíce na to, abyste výsledek viděli na svém vlastním účtu.

    20.11.2013

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...