Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Obchodování s malým účtem

    Jedna z absolutně nejčastějších otázek, které dostávám v souvislosti se vstupem do tradingu. Jak velký kapitál potřebuji? Lze například orderflow obchodovat s malým účtem? Pojďme si oblast rozebrat trochu podrobněji. Text je rozšířen o bonusové video s dalším výkladem.

      

    capital-not-enough.jpg

    Foto (c)depositphotos.com/Leonardi  

    Začal bych zde - ano, burzovní obchodování vyžaduje kapitál. Různé přístupy, styly a trhy vyžadují různě velký kapitál. Nicméně pokud začínáte, moc bych se potřebným kapitálem nestresoval. Je to z velké míry bezpředmětné a nepodstatné. Hodně lidí před jakýmkoliv startem nejraději přemýšlí o nepodstatnostech. V tradingu jsou to tak například obavy o správném založení offshore firem, o tom zdali se nezmění v budoucnu legislativa ovlivňující daný styl obchodování, o zdanění nebo o tom, jak co nejrychleji sehnat kapitál pro start. Jistě, každá z nastíněných otázek je legitimní, ale ne při startu obchodování, kdy začínající trader není schopen jakkoliv vydělávat či se v trhu orientovat.

    Na začátku obchodní kariéry je z mého pohledu podstatné najít si styl tradingu, který bude člověku vyhovovat. Alespoň teoreticky do něj proniknout, pochopit, jaký má daný styl risk profil, dokázat s daným risk profilem konzistentně vydělávat na demu. A v této fázi se většinou sama vyřeší i otázka kapitálu...

    Ovládnutí obchodování není otázka týdne. Je to běh na delší trať. Trading je na začátku většinou určité hobby při podnikání, zaměstnání či studiu. Trading není jen o tom, naučit se v trhu rozpoznat nějaký „pattern“. Není to jednoduchá technická záležitost typu instaluji platformu, objevím zázračný indikátor a začnu vydělávat. Je to velmi komplexní činnost vyžadující jak příslušné znalosti o trhu, tak i adekvátní praktické dovednosti a zejména perfektní zvládnutí sebe sama. Trading je o neustálém studiu a práci. A to se netýká jen trhů samotných. Mnoho práce musí každý trader udělat sám na sobě – pochopit své silné a slabé stránky, dokázat překonat prokrastinaci, pochopit a zvládnout své emoce a třeba si i ujasnit životní priority atd. Samotné studium tradingu je proces, který většinu lidí začne formovat a zlepšovat po všech stránkách. A třeba si dokáží i lépe nastavit cashflow svých domácností, získat lepší plat či efektivněji zvládat podnikání. A tak se postupně dostat k potřebnému počátečnímu kapitálu. Například.

    Jiná cesta může být obchodování s cizími penězi. A tím nemyslím půjčenými, což je z mého pohledu v počátku tradingu docela slušná cesta k velkému průšvihu. Mám na mysli obchodování v různých propfirmách, kde trader obchoduje s penězi firmy a nechává si určitý podíl ze zisků. Ale možností je mnohem více – pokud budete mít dostatečnou realtime historii svých obchodů (nikoliv jen hypotetický backtest), jasný risk profil svých spekulací se stabilními distribucemi profitů, risk kapitál vám bude nabízen z mnoha stran. Ale k tomu je od začátku tradingu dlouhá cesta. To, co jsem chtěl naznačit je skutečnost, že bych se nezbytným kapitálem na začátku tradingu příliš nestresoval a nesnažil se učit obchodovat „bez kapitálu“, což už z principu není možné.

    Spekulace se navíc podle mých zkušeností nelze „naučit“ ve stylu, že by člověk diskréčně klikal do grafu bez nějaké solidní systematičnosti a plánu s tím, že se to „časem poddá“. Tedy zde podle mého názoru nepomáhá začít klikat do levnějších trhů – ať již jsou to akcie, opce či nejrůznější mini/mikro měny, kde je možné začít live obchodovat s prakticky nulovými prostředky. Samozřejmě, můžete mi oponovat, že obchodník dělá live „alespoň něco“ a z jednoho pohledu budete mít pravdu. Druhý pohled je ale ten, že pro ohromné množství lidí je to určitá forma prokrastinace či hry. Prostě než by se pustili do hlubokého a seriózního výzkumu, zahrnujícího třeba zvládnutí základů statistiky, programování a systematického zpracování dat, raději budou „klikat“ a svým způsobem tak nejen ztrácet peníze (byť mikro) ale především čas. A co více. Ve svých myšlenkách se postupně fixují na jedinou cestu – například zajištění solidních příjmů z tisíce dolarů, které mají k dispozici a blokují všechny ostatní potenciální cesty.

    Na burze dnes existuje možnost simulovat prakticky jakékoliv směry obchodování s minimálními náklady (byť často ne úplně zadarmo). Pokud s tradingem začínáte, pak skutečně doporučuji testovat různé přístupy, připravit si konzistentní a propracované obchodní plány a ty začít simulovaně obchodovat. Při simulacích dbejte na absolutní věrohodnost a především řízení risku. Právě výsledky těchto simulovaných přístupů vám potom sami poskytnou odpovědi na to, jak velký kapitál reálně budete potřebovat a na co se připravit při přestupu na živé obchodování. A jsem přesvědčen, že pokud budete dosahovat na paper účtu dostatečně robustních a dlouhodobých výsledků, s kapitálem byste žádný zásadní problém mít neměli.

     

    7.2.2016

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...