Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Minulý týden přinesl na burze den s extrémním propadem – jaké lekce si z pohybu vzít?

    Čtvrtek 6.5.2010 se jistě zapíše mezi jedny z nejdramatičtějších dnů tradingu. Řada faktorů dohromady způsobila, že se během několika minut trhy propadly někdy i o desítky procent své hodnoty, aby v zápětí cena výrazně zkorigovala zpět. Jaké lekce by si začínající obchodník měl odnést?

    Upozorňujeme, že díky aktuálnosti daného tématu jsme prohodili tradiční autorství článků. Autorem dnešního článku je Petr, Tomášův článek vyjde na Finančníkovi ve čtvrtek.

    Prvně – co a proč se stalo?

    Nejprve co se stalo pro ty, kteří trhy pravidelně nesledují.

    652010-dj.gif

    Ve čtvrtek odpoledne zažila většina trhů pokles, který v některých ohledem neměl dosud obdoby. Index Dow-Jones například klesl během několika málo minut skoro o 1000 bodů, což je pohyb, který je skutečně velmi, velmi extrémní. Pochopitelně, že takový pád vyvolává paniku, navíc v situaci, kdy pokles nebyl vyvolán žádnou zásadní zprávou či událostí a nikdo tak nevěděl co se děje. Na pár minut se tak v podstatě zhroutily všechny trhy. Ceny některých akcií zkolabovaly o desítky procent, některé úplně. Např. akcie společnosti Accenture, která se běžně obchoduje za cenu kolem 40 USD, byla chvíli na ceně 0.01 dolaru. V okamžiku, kdy byl pád skutečně extrémní, se situace otočila a trhy prudce zkorigovaly zpět do zhruba poloviny svého pohybu.

    Co situaci způsobilo se do dnešního dne (sobota 6.5.2010) pořádně neví. Spekuluje se o chybě institucionálního tradera, který se překlepl v množství zobchodovaných kontraktů (tzv. fat finger), ale patrně jde o kombinaci celé řady vlivů. Obchodníci jsou obecně velmi nervózní, protože strmý, neustávající růst akcií poslední měsíce vyvolaný vládním stimulem je velmi nepřirozený, do toho jsou zde problémy s Eurem a potenciálním bankrotem Řecka a dalších zemí Eurozóny a mnoho dalšího. Tj. na počátku poklesu mohla stát nějaká technická/lidská chyba, která vyvolala prvotní pokles a následnou vlnu prodejů nervózních obchodníků, do čehož naskočily nejrůznější automatizované obchodní systémy, které dodaly pohybu neuvěřitelné momentum. Uvidíme, jaké vysvětlení přinesou nejbližší dny. Nicméně pro běžného tradera není vysvětlení až tak podstatné, protože neočekávané věci se v trhu prostě stávají (byť naštěstí ne příliš často). Je nicméně důležité o podobných situacích přemýšlet a co nejvíce se z nich naučit, abychom byli připraveni na další, stejně neočekávaný pohyb, který jistě jednou přijde.

    Zde jsou postřehy, které mě napadají, další zajímavé se budou jistě objevovat v diskuzi:

    Pohyb z pohledu intradenního e-mini komoditního obchodníka

    Mnoho obchodníků na Finančníkovi obchoduje intradenně, proto začněme právě zde. Z pohledu ID obchodníka nepřináší daná situace nějaká extrémní rizika, kterým bychom se nemohli vyhnout, spíše příležitosti. Většinou se tak v daných situacích začne diskutovat, zda-li danou situaci obchodovat nebo nikoliv.

    Podobné extrémní pohyby nabízejí z pohledu intradenního obchodníka potenciální extrémní zisky. I s jedním kontraktem lze vydělat během pár minut tisíce dolarů. Nebo ale také tisíce dolarů ztratit. Moje doporučení je takové, že pokud není obchodník konzistentně intradenně profitabilní řekněme více než 5 let, neměl by se takové pohyby pokoušet obchodovat. Jistě, znám obchodníky, kteří si podobné pohyby užívají, ale jsou to lidé, kteří jsou schopni se velmi, velmi rychle přizpůsobit měnící se volatilitě, obchodují třeba 20 let, jsou tak prakticky připraveni na řadu scénářů a navíc jsou schopni zvýšené nároky na stop-lossy kompenzovat snížením počtu kontraktů.

    Začínající obchodník by neměl nikdy zapomínat, že situace přinášející potenciálně extrémní zisk, jsou také extrémně riskantní. Trader musí být připraven na to, že může přestat fungovat platforma (a v těchto okamžicích se určitě nikoho nedovoláte), musí samozřejmě pracovat s velkým stop-lossem, být připraven na skluzy v plnění, mít přiměřený kapitál na účtu atd. atd. Tj. zvýšená volatilita je vždy pro intradenního obchodníka dobré prostředí, ale každý obchodník by měl znát a respektovat své limity.
    Pokud trader fulltime intradenně profitabilně obchoduje více než cca 5 let, je jeho vlastní zodpovědností, jaké prostředí mu vyhovuje a kde to „riskne“. Pokud je člověk v tradingu nový (tzn. není konzistentně profitabilní např. posledních cca 5 let), měl by se nejprve naučit obchodovat v běžných podmínkách a tyto situace skutečně pozorovat a „sedět si na rukou“. Pokud trader začíná, obchoduje s 1 nebo 2 kontrakty první rok, je jeho povinností se v případě takové extrémní volatility odpojit z živého účtu a neobchodovat. Extrémní pohyby mohou bohužel spouštět i celou řadu toho nejhorších chování – znám lidi, co v podobných situacích začnou „klikat“ a nezastaví je nic, než prázdný účet nebo konec obchodních hodin. Jistě, vždy se najdou lidé, kterým štěstí přálo a v dané situaci vydělali aniž by pořádně věděli jak. V tradingu se bohužel za takový „úspěch“ tvrdě platí – protože štěstí je věc vrtkavá a příště pro tito stejné obchodníky dopadne obchodování většinou úplně opačně...

    Každý trader by tak měl vnímat, co je ideální volatilita, ve které zvládá obchody nejlépe. Např. podle nějakého indikátoru (ATR), nebo podle velikosti svíček či podle vzdálenosti stop-lossu do „logické zóny“. Je-li volatilita extrémně nízká nebo vysoká, není to dobré prostředí pro konzistentní vydělávaní peněz a začínající obchodníci by se od takových měli držet stranou.

    Pohyb z pohledu intradenního akciového obchodníka

    Pokud obchodujete intradenně akcie, platí samozřejmě vše, co bylo popsáno výše. Navíc aktuální vývoj opět přináší příležitost prostudovat si základní pravidla burzy a její regulace. Ať se nám to líbí nebo ne, burza má své principy, které je nutné respektovat a v případě akciových obchodů může neznalého tradera zaskočit, že burza může obchody zobchodované za „chybnou cenu“ zpětně zrušit. Konkrétně v případě čtvrtečního obchodování je za chybnou cenu považováno neobvykle široké rozpětí 60% od poslední ceny před 14:40. Např. v případě akcie Accenture, která se obchodovala za cenu lehce přes 40 USD jsou zrušeny obchody, které byly uskutečněny pod cenou cca 16 USD. Aby bylo na první pohled zřejmé, že jde skutečně o obchody v extrémní oblasti připojuji graf s intradenním vývojem akcie:

    652010-acn.gif

    V praxi může být zrušení obchodu nepříjemné v případě, že netušíte, že něco podobného je možné a nejste na to připraveni. Protože případné zrušení příkazů se nemusí týkat dalších aktivit, které jste vykonali na základě prvního (nyní zrušeného) příkazu – např. výstup z pozice. Místo velmi ziskového nákupu akcie za extrémně nízkou cenu tak nakonec může obchodníkovi zbýt na účtu jen krátká velmi prodělečná pozice (původně šlo o uzavření nákupu, který byl ale zrušen). Řešení? Stejně jako v běžném životě – nepouštět se do situací, které jsou extrémní, vypadají velmi, velmi lákavě, ale v podstatě o nich nic nevíme.... Pokud budete obchodovat intradenně akcie v běžných podmínkách, tak se určitě nemusíte výše uvedeného obávat.

    Pohyb z pohledu pozičního obchodníka

    Uvedený pohyb způsobil ztráty mnoha pozičním obchodníkům, tím, že aktivoval jejich stop-lossy. S tím se bohužel nedá nic dělat, jenom je dobré s podobným možným pohybem počítat i do budoucna.

    Větší lekci by si měli vzít poziční obchodníci, které „zachranilo“, že se trhy vrátili zpět v podstatě jen do poloviny svého pohybu a jelikož neměli stop-loss v trhu, mohli vystoupit s přijatelnou ztrátou, nebo dokonce pozici držet dál. V tomto případě bych důrazně doporučoval si situaci zanalyzovat z pohledu „co by se stalo“ pokud by trh uzavřel na čtvrtečním low... Byla by pro mě ztráta přijatelná? Pokud ne, tak je třeba upravit obchodní plán tak, abych měl svůj risk lépe ochráněný, resp. abych s danou situací počítal z celkového pohledu svého účtu.

    Závěr

    Na Finančníkovi neustále opakujeme, že v tradingu je třeba především hledět na risk. V prvé řadě je třeba kapitál chránit a teprve potom hledat způsob, jak ho rozmnožovat. Dny jako čtvrtek nám dávají nahlédnout do extrémních situací, kdy se mohou stát věci, které jsou velmi nepravděpodobné, ale stejně na ně musíme být připraveni. Bohužel podobné situace mohou přinášet i další komplikace, než byly uvedené v článku. V podobných extrémech se vždy může něco technicky pokazit a stejně jako v běžném životě tak můžeme přijít ke škodě, aniž bychom za to přímo mohli. Opět je ale na každém traderovi, aby se na podobné extrémy připravoval – např. tím, že nebude mít všechny peníze u jednoho brokera, že se bude diverzifikovat přes různé obchodní přístupy atd. atd. Vše ale samozřejmě s rozumným ohledem na velikost našeho obchodního účtu.

    Rozhodně byl však čtvrtek 6.5.2010 dnem, ke kterému by se měl každý trader vracet při zkoumání výsledků svých strategií a zvažování risk managementu.

    9.5.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...