Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak hodně se liší data IB/Zen-fire/IQFeed? Který datafeed použít?

    V rámci průběžného kontaktu s tradery (například díky přípravnému mentoringu ke kurzu FIMS2) vnímám, jak mnoho intradenních obchodníků stále řeší otázky dat. A není se čemu divit. Zejména při práci s orderflow mohou být rozdíly v kvalitě dat znatelné. V rámci tohoto článku jsem tak připravil praktické porovnání datafeedů, které používám.

    Otázka dat samozřejmě vychází primárně z toho, jaký styl obchodování praktikujete, jaký software budete používat a kterého brokera zvolíte.

    V rámci intradenního obchodování hodně pracuji s orderflow a volume analýzou a z tohoto pohledu mohu jednoznačně doporučit program SierraChart, který poslední roky ušel skutečně dlouhou cestu, a z mé zkušenosti nabízí v této oblasti nejlepší poměr cena/výkon. Exekuce provádím u Interactive Brokers, tedy brokera, kterého používá mnoho traderů i zde na Finančníkovi.

    Předpokládejme, že chcete také pracovat s programem SierraChart (nebo například NinjaTrader) a řešíte, která data. V zásadě se nabízejí následující nejběžnější možnosti:

    1. Data od Interactive Brokers

    Pokud u IB máte účet, je to nejlevnější varianta. Jak už jsem však na Finančníkovi psal několikrát, IB neposkytuje ticková data (tj. každou informaci o provedeném nákupu/prodeji na burze). Místo toho pracuje s tzv. snapshot daty, kdy informace o provedených obchodech posílá v určitých „balíčcích“. Sice ve velmi rychlých intervalech, ale přesto to velmi zkresluje cokoliv, co potřebuje pro své korektní vykreslování ticková data (různé alternativní grafy nebo třeba volume profily či Time and Sales).

    Data od IB jsou vhodná při práci s vyšším timeframem a bez potřeby používat ticková data. Pro analýzy s použitím volume profilů, numbers barů a podobně tato data vhodná nejsou. Viz porovnání dále.

    2. Data od brokerů poskytujících ticková data

    Existuje celá řada menších brokerů poskytujících svým klientům dostatečně kvalitní ticková data. Většinou zcela zdarma, nebo zdarma pod podmínkou, aby klient s daty obchodoval (a broker tak měl své komise). Osobně takto používám například data Zen-fire, které dostávám ke svému záložnímu účtu u Mirusu. Data jdou bez problémů používat i v SierraChart a jsou dostatečně kvalitní (viz srovnání dále). Existují i jiná, podobná řešení. Zen-fire zde zmiňuji z důvodu, že jej sám používám.

    Výhoda podobných dat je, že jsou zdarma. U Mirusu to tedy funguje tak, že je třeba uskutečnit nejméně 5 obchodů měsíčně, nebo je účtován poplatek 25 dolarů (což je pořád výhodné). Velmi výhodné je, že Mirus neúčtuje extra poplatky za e-mini Russell 2000, za který se jinde vesměs poplatky účtují. V ceně jsou také Eurex data. Opět – existují i další malí brokeři s velmi podobnými nabídkami, se kterými nemám zkušenost. Proto zde zmiňuji Mirus. Vůbec to však neznamená, že bych firmu doporučoval coby brokera (obchody dělám u IB). V SierraChart není problém například kombinovat data od Zen-fire a obchodovat u IB a řada traderů to tak dělá. Proto je potřeba se připravit na to, že Mirus občas aktivuje nějaké to bezpečnostní opatření proti klientům, kteří neobchodují. Například u Mirusu se začne po pár hodinách odpojovat datafeed, pokud neuděláte obchod 1x za 14 dnů. To se ale dá vždy vyřešit nějakým drobným obchodem na levnějším trhu.

    Pokud „jedete na budget“ a potřebujete kvalitní data, podobnou cestu mohu doporučit. Jedinou nevýhodu, kterou jsem v Zen-fire datech vypozoroval, je to, že data se občas v době, kdy je vyšší volatilita trhu, zpožďují (což například dražší data od IQFeed nedělají).

    3. Placená kvalitní data

    Pokud již v tradingu vyděláváte, pak mohu jenom doporučit zakoupit kvalitní data typu IQFeed nebo Kinetick (jde o stejná data. Druhá značka je určena jen pro NinjaTrader). Data vás podle používaných trhů vyjdou na cenu od cca 100 dolarů měsíčně a nabízejí jednoduchý komfort něčeho, co funguje velmi spolehlivě.

    Aby byl článek co nejpraktičtější, připravil jsem pro porovnání screenshoty ze všech tří datafeedů (IB, Zen-fire a IQFeed) ve stejný okamžik. Screenshot jsem pořizoval v úterý 20. 8. 2013 v podvečer, kdy byly trhy spíše klidnější. Screenshoty dat pocházejících z IB jsem snímal na vedlejším počítači, kde mám vyšší rozlišení. Proto mají nepatrně jiné proporce.

    Nejprve Time and Sales:

    porovnani_timeandsales_n.jpg

    Time and Sales zobrazuje postupně obchody tak, jak jsou odesílány z burzy. Je vidět, že jak Zen-fire, tak IQFeed zobrazují zcela shodné informace. Na T&S z Interactive Brokers je patrné, že jsou data jiná a IB posílá ticky „v balíčcích“. Na T&S tato skutečnost vypadá, jako by proběhly obchody s vyšším volume (to ale dorazil kumulovaný „snapshot“ od IB).

    Zde je ukázka, jak to v praxi vypadá, pokud se informace zobrazí ve formě numbers barů:

    porovnani-numbersbar_n.jpg

    Opět je vidět, že Zen-fire a IQFeed mají data stejná. IB zobrazuje podle předpokladu zcela něco jiného. Pokud se rozhodnete ve svém obchodování sledovat například numbers bary, sami vidíte, že nelze používat data od IB.

    A zde je kompletní screenshot obrazovky, na kterém můžete porovnat další informace. Například tvar volume profilu. Ten se v pomalých trzích u IB tolik neliší, ale v rychlejších ano. Opět bych nedoporučoval volume profily s daty od IB využívat. Mohou být dost matoucí.

    Data Zen-fire:
    porovnani_screen_zenfire_n.jpg

    Data IQFeed:
    porovnani_screen_iqfeed.jpg

    Data Interactive Brokers:
    porovnani_screen_ib_n.jpg

    Závěr

    Na první pohled je zřejmé, že i když potřebujete levná, ale současně kvalitní data, dá se rozumné řešení najít. Nejhorší cesta je „to neřešit“ a zkoušet dělat analýzy vyžadující ticková data na datech, která ticková nejsou.

    Možná si říkáte, proč používat například IQFeed, když data od Zen-fire jsou na screenshotech stejná? Jak už jsem naznačil, jakmile je v trzích vyšší volatilita (bouřlivější open, důležitý report), data IQFeed vs. Zen-fire se začnou trochu rozcházet. Tj. kvalitativní rozdíl zde je, ovšem je zde i výrazný rozdíl v ceně.
    Dalším plusem pro IQFeed data je skutečnost, že poskytují v backfillu i hodnoty bid/ask. Pokud si tak například ráno otevřete graf s určitým trhem, na datech od IQFeed budete vidět správné hodnoty v numbers barech i za dobu, kdy jste měli program vypnutý. U Zen-fire tato data k dispozici nejsou a numbers bary se začnou vykreslovat až od chvíle zapnutí programu SierraChart nebo Ninjatrader. V neposlední řadě pak například ještě IQFeed poskytuje tzv. kontinuální kontraktní měsíce, což je opět něco, co přináší úsporu času v dlouhodobých analýzách a z mého pohledu stojí za extra investici.

    Jak jsem naznačil, existují i další data, která mohou být kvalitní. Sám používám ještě například program TradeStation, který poskytuje velmi kvalitní data. V článku jsem se však zaměřil na srovnání těch zcela nejběžnějších datafeedů, se kterými se potkávají například tradeři pracující s FIMS. Těm bych tak doporučil cestu prostřednictvím bodů 2 nebo 3.

    21.8.2013

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...