Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Nad osobními dotazy. Jak je to s tím backtestem a jak velký stop dnes používáte?

    Poslední dobou jsem dostal hned několik emailových dotazů týkajících se mých přístupů v tradingu. Jelikož jde často o informace, které budou zajímavé i pro ostatní, rozhodl jsem se v dnešním článku dvě takové odpovědi publikovat. Věnovat se budeme věčnému tématu backtestu a práci se stop-lossem.

      

    money-question.jpg

     
    Foto (c)iStockphoto.com/Devonyu &nbsp 

    Dotaz: Jaký máte názor na backtest v intradenním obchodování v případě diskréčního obchodování? Na Finančníkovi kladete na backtest velký důraz, na druhou stranu v diskuzi se na toto téma lze dočíst řadu opačných názorů. Backtestujete své nové obchodní přístupy?

    Trading je z mého pohledu řemeslo. Člověk se jej musí učit postupně a od základů. Mladí lidé také tráví ve škole roky, aby se nejprve naučili obecné základy a teprve potom se specializovali a svým způsobem většinu dříve nabytých informací nepotřebovali. Pro ovládnutí tradingu potřebuje být trader především systematický, musí dokázat věci popisovat a charakterizovat. Z tohoto pohledu jsou backtesty nezbytnou „základní školou tradingu“. Jde o konkrétní první cestu, jak se do trhu ponořit, začít zpracovávat informace a tyto informace vyhodnocovat. Zkušenému traderovi přijde samozřejmé, že v trhu rozeznává určité formace, umí formaci popsat, ví kde vstoupit, kam optimálně dát stop-loss a podobně. Začínající trader se toto musí naučit a forma backtestu historických dat je pro toto velmi dobrá cesta. Bohužel jde i o to, že většina lidí není schopna se věcem věnovat systematicky a dlouhodobě. Pokud se začátečník pustí do obchodování „jen tak“ bez jakékoliv přípravy, jeho šance jsou naprosto nepatrné. Pokud si sedne, dokáže se měsíc koncentrovat na testování historických grafů, je to určitý základ systematické práce, ze které se lze posouvat dál.

    Jak už zde ale bylo mnohokrát řečeno – backtest není možné přeceňovat a není to žádná vysoká škola tradingu. Je to prostě praktický začátek, který má své zřejmé limity. Čím je trader pokročilejší, tím význam tradičního backtestu klesá, protože diskréční trader (a intradenní obzvláště) začleňuje do svého přístupu prvky, které lze jen velmi obtížně 100% backtestovat. Je to trochu takový začarovaný kruh – když se začínající trader dozví, že pokročilý obchodník může hodně pracovat i s určitou intuicí (která však pramení z jeho dlouholetých zkušeností) a že přístupy nebacktestuje, řekne si, že to tedy také nepotřebuje a jde se vrhnout rovnou do trhů…. Bohužel málokdo si ale uvědomuje, že různé metody vyžadují různé přístupy a přípravy a obchodování NELZE paušalizovat a už rozhodně nejde srovnávat přístupy začínajících traderů s těmi pokročilými, protože zkušenost s trhy je jedna z věcí, kterou se prostě člověk naučí jedině dlouhodobým sledováním grafů.

    Já dnes nové myšlenky backtestuji rámcově. Historické grafy používám k tomu, abych v co nejrychlejším čase dokázal co nejpodrobnější pojmenovat situaci, kterou v trhu chci obchodovat, rámcově si dělám screenshoty jak se situace vyvíjela v minulosti a pokud získám pocit, že je myšlenka funkční, začnu ji obchodovat s jedním kontraktem coby takový „live test“. Cca měsíc paper trading a poté živě s jedním kontraktem. Většina mých dnešních signálů má podobné základy, tj. není pro mne problém některé signály exekuovat v jednom okně, kde mám nastavený živý účet s určitým počtem kontraktů a některé v druhém okně, kde strategii testuji. Paper trading, nebo ještě lépe živé obchodování je samozřejmě jediná cesta, jak si reálně ověřit funkčnost daného přístupu. Ovšem pro začínajícího tradera by toto měla být až určitá „další fáze“ protože je zbytečné trávit čas s něčím o čem začínající trader absolutně netuší, zda-li je smysluplné a určité vodítko mu může poskytnout právě backtest.

    Ještě bych rád zdůraznil jednu věc – pro obchodníka je nezbytné, aby věnoval maximální pozornost evidenci svých obchodů. A tu se v prvotní formě opět naučí v backtestu na historických datech a později ji může začít aplikovat do záznamů paper a live obchodů. Sám tedy nejsem ve stavu, že bych věnoval příliš času backtestům, ale o to více zpracovávám informace z reálného obchodování.

    Dotaz: Jaký trh dnes obchodujete a na jakém timeframe?

    Aktuálně nejvíce obchoduji e-mini Russell 2000 a pro vstup používám 1 nebo 2 minutový graf. Pro analýzu S/R úrovní používám dnes vesměs 5ti minutové grafy a vyšší.

    Dotaz: Jak velký používáte dnes stop-loss a kam jej umisťujete?

    Otázka umísťování stop-lossu je velmi individuální a je závislá na taktice, kde a jak trader vstupuje. A pochopitelně na jeho stylu obchodování. Osobně jsem intradenní obchodník na poměrně nízkém timeframe. Obchoduji momentum – tj. očekávám, že po vstupu do pozice se trh rozjede daným směrem.

    Své obchody si nahrávám a posléze analyzuji. Za určitou dobu pak člověk začne nacházet určitá vodítka, že se trh nerozjíždí mým směrem a v ten okamžik se přepínám do režimu „ukončuji pozici za nejlepší možnou cenu“.

    Stop-loss mám určen volatilitou trhu, tj. nepracuji s fixním stop-lossem. Většinou je vzdálen 100-150 dolarů od vstupu. Ovšem pokud získám z trhu indicie, že se v něm chybí momentum, pro které jsem do trhu vstupoval, snažím se pozici uzavřít na vstupu nebo se ztrátou 20-40 dolarů (v aktuální volatilitě). Ne vždy se to samozřejmě povede, jsou vstupy, kdy „chytnu“ základní SL, ale těch je drtivá menšina. Pochopitelně, občas se stane, že se trh po výstupu otočí a pokračuje mým směrem. Tak to chodí. Ovšem v takovém případě se v trhu vždy najde další příležitost, kde otevřít další obchod. Doporučil bych takový přístup začínajícímu traderovi? Doporučil bych mu především o věcech přemýšlet a zkoumat je. Začínající trader by měl na začátku dělat vše co nejjednodušeji, tj. pracovat s jednoduchými pravidly – jasně daný stop-loss, jasně daná jednoduchá pravidla pro výstup na profit targetu a případně posunutí SL. Nicméně zkuste průběžně zkoumat pohyby, které trhy vytvářejí poté, co jste vstoupili do pozice. Ideální jsou na to nahrávky vstupů do video souborů. Můžete začít nacházet vodítka typu – několik doji úseček po vstupu = ztráta momenta, lepší vystoupit na B/E než riskovat plný stop-loss atd.

    Osobně považuji stránku řízení pozice za velmi podstatnou – z libovolného vstupu lze vystoupit s různou ztrátou, B/E nebo s různými zisky. Minimalizace ztrát v okamžiku, kdy se trh nevyvíjí tak, jak jsem plánoval při vstupu, mě velmi dobře funguje. Ale znovu opakuji, že je to velmi individuální. S jiným přístupem toto nemusí být nejlepší cesta, jak se stop-lossem pracovat. Každý obchodník si musí sám sednout nad své vstupy a dlouhodobé statistiky a zkoumat, které řešení je pro něj nejoptimálnější.

    3.11.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...