Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Dva obchodní softwary v mém hledáčku

    I když existuje nepřeberné množství různého obchodního softwaru, opravdu kvalitní řešení, které by bylo robustní, univerzální, obsahovalo vyspělé obchodní nástroje a umožňovalo skutečně široké využití, se nadále hledá těžko. I když sám aktuálně používám primárně platformu TradeStation, a ještě i delší dobu jako primární nástroj i používat budu, samozřejmě mně to nebrání sledovat další aktuální trendy a nově příchozí software.

    V tuto chvíli mám v hledáčku dvě obchodní platformy, na jejichž finální uvolnění čekám, a jsem zvědavý, jaká bude zkušenost s nimi.

    První z nich je NinjaTrader (NT) 8.0. Nejnovější verze tohoto populárního programu má již několik let zpoždění a dle mých informací se nyní nachází ve fázi beta testování. Je pravda, že verze NT 7.0 je na trhu již několik let a upgrade by si program zasloužil. I když sám NT aktuálně vůbec nepoužívám, rozhodně verze 8.0 zůstává na mém "watch listu", neboť předpokládané novinky vypadají vcelku zajímavě.

    Zde výpis některých z nich:

    • celkové vylepšení práce s multi-core, a tudíž výrazné zvýšení rychlosti,
    • lepší ukládání dat do databáze pro zvýšení stability a rychlosti,
    • až 10x zrychlení optimalizace,
    • zlepšení prvků uživatelského ovládání pro lepší a plynulejší uživatelskou zkušenost,
    • nový DOM s možností navázat příkazy na indikátory (například klouzavý průměr),
    • celkové zjednodušení práce s managováním symbolů,
    • nový FX board,
    • lepší a pokročilejší vytváření alertů,
    • vylepšení Times & Sales,
    • nový způsob rychlého výběru timeframu (viz obrázek),
    • nové nástroje pro kreslení,
    • nové možnosti zobrazování grafu,
    • nový 3D optimalizační graf (viz obrázek),
    • využití a konfigurace multi Fitness funkcí pro optimalizaci,
    • vylepšení Walk Forward optimalizace,
    • celkové vylepšení v oblasti programování a tvorby skriptů,
    • nový SUPER DOM vizualizující hloubku trhu (viz obrázek).

    Vylepšení je mnohem více a celý seznam je možné nalézt zde.

    Obecně považuji pro mou osobní práci programovací jazyk NT za příliš komplikovaný, s programovacím jazykem EasyLanguage od TradeStation jsem se ztotožnil mnohem rychleji a i jako velmi amatérský programátor v něm dokáži rychle udělat prakticky cokoliv.

    NT_8_1.jpg

    NT 8: Změna timeframu v grafu bude jednodušší, rychleji a snadněji konfigurovatelná.

    NT_8_2.jpg

    NT 8: Čeká nás i nový 3D optimalizační graf.

    Druhý program, který mám v hledáčku již více jak dva roky, který již přes dva roky posouvá své spuštění, a který jsme s mým kamarádem programátorem před delší dobou i beta-testovali v jedné z raných fází, je zcela nový hráč na trhu a jmenuje se IQbroker.

    Nenechte se zde zmást, nejedná se žádnou brokerskou společnost a slovo "broker" v názvu je trochu nešťastné". Ve skutečnosti se jedná o zcela novou, nezávislou platformu, která půjde napojit na celou řadu brokerů (například Interactive Brokers).

    IQbroker byl od začátku vytvářen s cílem přinést na trh zcela nový nástroj, postavený na nejmodernějších technologiích, se zaměřením na profesionální využití (a zjevnou snahou zaujmout i velké fondy a velké hráče). Takovýto svěží vítr byl již v tak trochu stojatých vodách high-end obchodního softwaru potřeba, a už naše testování velmi rané verze vypadalo slibně. Proto jsem zvědavý na celkový výsledek, a jakmile bude program uvolněn, samozřejmě jej podrobíme řádnému testování.

    Za velkou výhodou programu považuji skutečnost, že sám již obsahuje některé profesionální funkce, které bych očekával v každém vyspělém programu – například zabudovanou Monte Carlo analýzu a skutečně masivní, kvalitní práce s portfolii, na špičkové, profesionální a rychlé úrovni (doposud takový nástroj na trhu chybí, veškerá aktuální řešení na kvalitní a masivní práci s portfolii jsou spíše polovičatá a plná kompromisů).

    Program slibuje skutečně vysokou rychlost, robustnost, ale i uživatelsky přívětivé ovládání (pro grafické rozhraní byl najatý špičkový expert, který se podílel například i na Gmail od Google). Pokud platforma veškeré své sliby naplní, mohlo by se jednat o skutečně zajímavého hráče na poli profesionálního softwaru, a osobně se již na uvolnění finální verze velmi těším. Jedinou nevýhodou programu je jeho skutečně vysoce profesionální zaměření, tj. bez značného programátorského umu si zde moc neškrtnete. Naštěstí má dlouhodobá a těsná spolupráce s kamarádem programátorem pro mě osobně tento problém řeší, a již z dřívějšího testování víme, že převod strategií z TradeStation není výraznější problém (což ovšem neznamená, že bych plánoval TS opustit, to rozhodně v žádném případě).

    Na další vývoj jsem tedy velmi zvědavý, i když je jasné, že první verze nebude bez chyb, a úplné vyladění bude trvat minimálně další rok. Tj. rozhodně zatím není kam spěchat.

    Zde přidávám opět pár screenshotů:

    IQ_1.jpg

    IQ_2.jpg

    Určitě se tedy máme na co těšit a samozřejmě budeme nový software po jeho uvolnění i recenzovat.

     

    9.8.2015

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...