Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Lze v praxi obchodovat za „EOD ceny“? Jak přesné je to na live účtu?

    V řadě swingových obchodních přístupů backtestuji své strategie vůči close cenám denních grafů (End Of Day ceny). V live tradingu pak pochopitelně nelze za tyto ceny reálně obchodovat, ale je třeba vstupovat o trochu dříve – například marketem. V dnešní studii se podívám na exekuce svých letošních vstupů a porovnám je právě s hypotetickými EOD cenami.

       dataanalytics.jpg
    Foto (c)123rf.com  

    Vstup za EOD ceny lze používat v mnoha případech. Sám jej aplikuji zejména při swingovém obchodování akcií, které mohu za sebe jednak doporučit začínajícím traderům, ale také těm, kteří chtějí trading automatizovat. I v takovém případě je lepší jít pomalejší cestou a budovat robustnější portfolio řešení s použitím nástrojů bez páky (nebo s minimální pákou), než se hned vrhat do dravých vod například AOS daytradingu na futures (konkrétní taktiky viz náš seriál Profitabilní obchodování A-Z)

    Testování na EOD cenách je velmi jednoduché a data jsou navíc často k dispozici zdarma. Otázkou však je – jak je to pak s reálnými výsledky? Za denní close ceny logicky vstupovat nelze, protože konkrétní číslo je k dispozici až po skončení obchodování. Je tak třeba hledat jiné cesty. Například používat příkaz MOC (Market on Close) nebo úplně jednoduchý market příkaz odeslaný „chvíli před close“.

    Sám používám hlavně druhé řešení, které je technicky naprosto nenáročné. Konkrétně cca 30 vteřin před zavřením burzy skript projde mé systémy, vypočítá obchodní příkazy, a ty odešle marketem na burzu cca 20 vteřin před uzavřením trhu.

    Pochopitelně, že průběžně kontroluji, jak vypadají má plnění na živém účtu vůči hypotetickým exekucím „na close dne“, které používám v backtestech.

    Zde jsou konkrétní výsledky za 2017.

    Když se dívám například na plnění vycházejících z mého APS systému, tak od začátku roku 2017 jsem měl 427 plnění (Vstup a výstup, tedy cca 213 obchodů. Číslo není sudé, protože analýzu dělám na živých datech a některé pozice jsou stále otevřené. Plus jsem měl cca 2 výpadky automatu, kdy jsem pak pozice ručně otevíral/zavíral následující den na open a takové do analýzy logicky nepočítám).

    Analyzuji zvlášť vstupy a zvlášť výstupy z pozice. Analyzované systémy obchodují pouze do longu, o což je výpočet skluzů jednodušší.

    V případě vstupů do pozice studuji skluz jako rozdíl: EOD close trhu - Má vstupní cena. Rozdíl standardizuji na velikost 50 tisíc dolarů investovaných do každého obchodu. Je to z důvodu, že ve výsledcích jsou zahrnuté různé strategie pracující s různými alokacemi kapitálu. Pokud je skluz pozitivní, znamená to, že jsem nakoupil lépe (na nižší ceně), než byla vstupní cena.

    Například automat vstupoval 10.4.2017 do pozice AAPL. EOD cena v platformě byla 143.17, v Interactive Brokers mám plnění 143.0793. Tedy pozice byla otevřena za lepší cenu, než byla EOD cena. Teoreticky automat nakoupil 349 akcií a rozdíl byl tedy 31.6543 USD. Takto jsem skriptem prošel všechny vstupy a sečetl skluz.

    Výsledek otevírání pozice je následující: Průměrně systémy získaly na vstupu lepší plnění o 2,71 USD na obchod. Celkově vstupy vygenerovaly pozitivní skluz 596,74 USD. Konkrétní číslo není zas tak důležité jako fakt, že dlouhodobě dosahuji market vstupy před koncem seance trochu lepší plnění než při testech za EOD ceny.

    U výstupů je výpočet obdobný. Spread počítám jako: Má výstupní cena - EOD close trhu. Pokud je spread pozitivní, znamená to, že jsem vystoupil na vyšší ceně, než za kterou trh uzavřel. To je pro mě tedy „extra zisk“, protože vystupuji z dlouhé pozice.

    Výsledek uzavírání pozice je následující: Průměrně systémy získaly lepší plnění na výstupu o 0,32 USD na obchodu. Celkově výstupy vygenerovaly pozitivní skluz 65,83 USD. Samozřejmě samotná „částka“ je mizivá, nicméně důležité je, že i na výstupu mám dlouhodobě lepší plnění než EOD ceny a mohu s klidem EOD ceny používat pro testování a simulace.

    Možná vám přijde zajímavé, že skluz je pozitivní jak na vstupu (otevírání dlouhé pozice), tak na výstupu (uzavírání dlouhé pozice). Jednoznačně je to z důvodu vstupní logiky systémů, které nakupují do poklesů a prodávají do růstů (jde o systémy typu mean reversion).

    Pokud také za EOD ceny obchodujete, můžete si analýzu udělat na svém účtu. V Interactive Brokers je to velmi jednoduché. V administraci účtu je možné využít Reports>Acitivity>Flex Queries, kde si z účtu vygenerujete prakticky jakákoliv data. Export může obsahovat jak vaše plnění, tak i EOD ceny trhu.

    EODceny.jpg

    29.10.2017

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...