Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Alternativní trhy zajímavé pro intradenní obchodování - německé indexy

    Řada obchodníků hledá trhy, které mají podobné pohyby jako americké indexy, ale lze je intradenně obchodovat dopoledne našeho času. Takové trhy existují a vesměs je lze úspěšně obchodovat i přes americké brokery a jejich platformy. Dnes si popíšeme trhy FDAX a FESX. Zejména druhý popisovaný je pak velmi zajímavou alternativou i pro méně zkušené obchodníky s menšími účty.

    DAX

    Budeme-li hovořit o intradenním obchodování evropských akciových indexů, každého napadne patrně trh DAX. Tento trh je velmi zajímavý a jelikož je nejznámější, popíšeme si jej hned jako první. Nicméně dopředu je dobré upozornit, že jde o poměrně dost dravý trh, který určitě nedoporučujeme nezkušeným obchodníkům. Pro ty může být výrazně zajímavější titul, kterému se věnujeme v druhé části článku.

    DAX představuje akciový index obchodovaný na německé burze Eurex. Je to index složený z 30 tzv. blue chips; akcií největších německých společností obchodovaných na německé burze. Do výpočtu DAXu jsou tak zahrnuty změny cen společností jako je např. Allianz, Basf, Commerzbank, Deutsche Bank, Deutsche Post, E.ON, Lufthansa, MAN, Siemens, Volkswagen a další. Přesné složení DAXu a aktuální váhu jednotlivých společností v indexu si můžete zobrazit na této stránce.

    V případě komoditního obchodování nás zajímá futures trh na DAX, který je označen jako FDAX.

    Specifikaci trhu naleznete na této stránce: http://www.eurexchange.com/trading/products/IDX/DAX/FDAX_en.html

    Nejmenší pohyb (neboli tick) FDAXu je 0,5. Trh se obchoduje samozřejmě v Euro, hodnota ticku je 12,50 Euro. Jinými slovy, plný bod v trhu znamená finanční hodnotu 25 Euro.

    Obchodní hodiny FDAXu jsou od 7:50 – 22:00 našeho času. Nicméně rozumné volume je v trhu v době obchodování indexu DAX, což je mezi 9 – 17:30 hodinou našeho času. Právě ranní obchodování je to, co dělá z FDAX z pohledu evropských obchodníků tak zajímavý trh. Navíc FDAX se dokáže pořádně hýbat, vytváří swingy o stovkách euro, znám proto obchodníky, kteří jsou pár desítek minut po otevření trhu pro daný den s intradenním obchodováním hotovi se svým profitem pár set euro na kontrakt a celý den tak mají volný pro své další aktivity. Z toho pohledu jde jistě o velmi atraktivní trh.

    Na druhou stranu je třeba si všimnout, že FDAX představuje z intradenního pohledu trh spíše pro zkušenější obchodníky, navíc s větším účtem. Stejně jako profity, jsou i stop-lossy počítány v Eurech a podle strategie je třeba počítat s nejmenšími stoplossy pro intradenní obchodování spíše kolem 150 euro.

    V odpoledních hodinách se FDAX pohybuje velmi podobně jako americké indexy. Budete-li FDAX sledovat, je třeba věnovat pozornost také časům, kdy jsou vyhlašovány zásadní fundamenty. Zejména kolem 14:30 našeho času dokáže být FDAX velmi divoký.

    Ukázka srovnání trhů FDAX a ER2 v odpolední seanci, kdy se trhy pohybují velmi podobně. Jde o 3 minutový timeframe:

    fdax-er2.gif

    Na obrázku je patrné, jak se FDAX a ER2 pohybují v době hlavních amerických obchodních hodin velmi podobně. Současně si všimněte, jaké výrazně větší profity FDAX ve svých pohybech nabízí. 86 ticků představuje finanční pohyb o velikosti 1075 Euro. Stejný swing v ER2 má finanční hodnotu 520 dolarů. Pochopitelně, že v případě trhu FDAX je třeba pracovat s výrazně větším stop-lossem.

    FDAX je možné obchodovat u většiny brokerů, kteří se zaměřují na intradenní obchodování. Jen je dobré se ujistit, že se daný broker na evropské trhy skutečně zaměřuje a vše funguje bez problémů. To se nejlépe zjistí přes reference v různých komunitních diskuzních fórech. FDAX lze obchodovat i u InteractiveBrokers, kde však mají na tento trh poměrně dost nesmyslný initial margin 8149 Euro. U jiných brokerů zaměřujících se na intradenní obchodování lze tento trh obchodovat s marginem cca 500 – 1000 USD, což zkušeným obchodníkům nabízí opravdu zajímavé obchodní příležitosti a potenciální zhodnocení.

    Dow Jones EURO STOXX 50

    Velmi zajímavou alternativou z pohledu intradenních obchodníků, kteří svoji pozornost upírají k evropským trhům, může být pro většinu obchodníků patrně neznámý trh Dow Jones EURO STOXX 50.

    Jde opět o akciový index obchodovaný na německé burze Eurex. Tentokrát je index složený z 50 hlavních evropských akciových titulů. Nejde tedy pouze o německé firmy, ale firmy z 12 zemí Eurozóny. Kromě řady hlavních německých akciových titulů tak v Dow Jones EURO STOXX 50 nalezneme společnosti jako francouzskou společnost AXA, Renault, France Telecom či L'OREAL, finskou Nokiu, italský Telecom Italia atd. Kompletní seznam akcií zahrnutých do indexu si můžete nechat zobrazit na této webové stránce.

    Z pohledu intradenního komoditního obchodování nás opět zajímá futures na tento akciový index. Ten má zkratku FESX. Jeho specifikaci si můžete zobrazit zde: http://www.eurexchange.com/trading/products/IDX/STX/BLC/FESX_en.html

    Nejmenší pohyb trhu FESX je 1 bod. Finanční hodnota tohoto pohybu je 10 Euro. Trh se tak velmi dobře počítá (podobně jako např. ER2) a mezi jeho další výhody patří, že je výrazně méně volatilní než FDAX. FESX je navíc poměrně dost populární a v hlavní obchodní hodiny má obrovskou likviditu. Obchoduje se stejně jako FDAX – především mezi 9 – 17:30 našeho času (trh je otevřen i mimo tyto hodiny, ale likvidita je již výrazně nižší).

    Opět ukázka trhu FESX v porovnání s americkým ER2:

    fesx-er2.gif

    FESX má v hlavní obchodní hodiny velmi podobné pohyby jako ER2 (a tudíž i jako FDAX), ale je finančně mnohem méně náročnější. 21 ticků představuje 210 Euro, což je ještě méně než 52 ticků (tj. 520 dolarů) u ER2. Tj. tento trh lze obchodovat s ještě menšími stop-lossy než ER2 a přitom jej není problém obchodovat v našich dopoledních seancích, což je velmi zajímavé.

    FESX může sloužit také jako určitý „trenažér“ pro pozdější obchodování FDAXu. Všimněte si také ohromné likvidity na 3 minutém baru. Na každé úsečce je spárováno více než 10 000 kontraktů. O takové likviditě si mohou obchodníci trhu ER2 nechat zdát...

    Stejně jako FDAX, lze i FESX obchodovat u většiny amerických brokerů zaměřených na intradenní obchodování. Tj. se stejnými nástroji, které se používají pro obchodování trhů jako je ER2 a další. Marginy se liší broker od brokera, ale FESX už lze přijatelně obchodovat také u InteractiveBrokers. Zde je initial margin 1746 Euro.

    Co se komisí týče. Ty se opět liší broker od brokera, nicméně co jsem sledoval tak většina obchodníků obchoduje popisované trhy za komisi cca 4 Euro/RT, což je přijatelné.

    Data u InteractiveBrokers

    Protože řada traderů zde obchoduje přes InteractiveBrokers, připojuji krátký návod, jak si v IB zprovoznit data z představovaných trhů.

    V Account Managementu (https://www.interactivebrokers.com/Universal/servlet/AccountAccess.Login) je třeba přes menu Trading Acess > Market Data Subscriptions zpřístupnit data z Eurex burzy:

    InteractiveBrokers Account Management

    Data stojí 8 Euro měsíčně (tj. nejsou zahrnuta v základním balíku dat, která jsou v IB dostupná), nicméně podle mého názoru se prozkoumání minimálně uvedených trhů vyplatí. V příštím článku se podíváme na některé další zajímavé evropské trhy, které lze použít pro intradenní obchodování.

    2.7.2008

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...