Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Praktické tipy pro obchodování indexů v evropské dopoledne

    Jak jsem zmínil v několika posledních článcích, aktuálně dělám většinu svých intradenních obchodů v době evropského dopoledne. Se svými obchody jsem hotový často velmi brzy, evropské trhy mají většinou velmi srozumitelnou a obchodovatelnou strukturu. Máte-li dopoledne čas, přináším několik praktických zkušeností, proč a jak evropské trhy obchodovat.

    Co obchodovat?

    V evropské dopoledne existuje celá řada trhů, kterým se komoditní intradenní obchodník může věnovat. Osobně své obchody směřuji na německou burzu Eurex, kde se obchoduje celá řada trhů, které jsou intradenně velmi dobře obchodovatelné. Jak jsem zmínil v článku Jaké trhy obchodovat evropské dopoledne?, lze v evropské dopoledne obchodovat i například futures na americký akciový index e-mini S&P, což občas dělám, ale stále více preferuji obchodování evropských trhů. Na Eurexu se obchoduje celá řada trhů – mj. i DAX, které láká obchodníky pro svou vysokou volatilitu, nebo třeba zajímavý trh s německými dluhopisy Euro Bund (FGBL). Podrobný popis zmiňovaných trhů naleznete v článcích Zajímavé německé komoditní trhy - dluhopisy a Alternativní trhy zajímavé pro intradenní obchodování - německé indexy.

    Začínajícím nebo zatím neprofitujícím obchodníkům bych jednoznačně doporučil trh Dow Jones EURO STOXX 50, který ve většině platformách naleznete pod zkratkou FESX. Jde o akciový index složený z 50 hlavních evropských akciových titulů. Nejde tedy pouze o německé firmy, ale firmy z 12 zemí Eurozóny. Kromě řady hlavních německých akciových titulů tak v Dow Jones EURO STOXX 50 nalezneme společnosti jako je francouzská AXA, Renault, France Telecom či L'OREAL, finskou Nokiu, italský Telecom Italia atd. Tento trh se pohybuje poměrně pomalu a velmi dobře se počítá - nejmenší pohyb trhu FESX je 1 bod. Finanční hodnota tohoto pohybu je 10 Euro.

    Kdy obchodovat?

    Hlavní likvidita se do trhu dostává kolem 9:00 českého času. Trh lze ale obchodovat i pár minut před touto dobou. Osobně své obchody exekuuji od cca 8:45 hodin. Budete-li trh sledovat, zjistíte, že během cca první hodiny udělá většinou nějaký zajímavý, zobchodovatelný pohyb. Pro plnohodnotné obchodování dopolední seance si stačí vyčlenit čas cca 2 hodiny.

    Jak víte, obchoduji na Lanzarote, kde je čas vůči českému posunutý o hodinu zpět. Pro obchodování evropských trhů mám vyhrazený čas přibližně do 10 hodin místního času s tím, že většinu dnů se mi podaří v tomto „okně“ udělat nějaký zajímavý obchod – buď na FESX nebo na některém jiném evropském trhu.

    Jak obchodovat?

    FESX se pohybuje pomalu a poslední dobou je spíše línější. Což určitě není pro začínající obchodníky od věci, neboť trh lze obchodovat s menším stop-lossem a především s rozmyslem. Trh velmi dobře reflektuje silné S/R úrovně, které jsou na vyšším timeframe jasně viditelné. Tím, že je trh línější, doporučuji jej obchodovat spíš skrz „protitrendové“ signály – např. intermarket divergence nebo protitrendové signály FinWinu. Protitrendovými signály mám na mysli obchodovaní swingu na hranách určitých kanálů, které by měly být dostatečně široké pro inkasování přiměřeného profitu.

    FESX poskytuje začínajícím obchodníkům dobré prostředí, ve kterém mohou trénovat trpělivé exekuce svých obchodů na základě jednoduchých obchodních strategií, vycházejících ze základní struktury trhu.

    Tady je například ukázka mého dnešního obchodního dne, který jsem v reálném čase komentoval na blogu. 

    Můj den na FESX začíná zakreslením S/R úrovní (viz článek Práce s více timeframe na praktických příkladech). Takto jsem viděl nejsilnější S/R úrovně v pondělí hned po otevření trhu na 30 minutovém timeframe:

    fesx-tipy1.jpg

    Barevnost S/R oblastí už odráží skutečnost, že trh otevřel pod S/R oblastí označenou jako „1“, a proto je to pro mě v tento okamžik v principu oblast, kde hledám hlavně obchody short.

    Jelikož je nyní FESX opravdu pomalý trh (což pro začínající obchodníky vnímám jako výhodu), je dobré obchody skutečně dobře plánovat. Pro mě je například na takovém trhu zajímavé vyhledávat signály na hlavních S/R úrovních. V aktuální moment tak např. short na S/R úrovni 1 a long na S/R úrovni 2. Mezi oběma úrovněmi je prostor cca 25 bodů, což je 250 euro / kontrakt – jednoznačně dostatečný potenciál pro zajímavé obchodní příležitosti. Pokud by se trh obchodoval mezi S/R úrovněmi 1 a 3, tak je třeba dobře přemýšlet, zdali dává daný obchod smysl - potenciál je zde tak maximálně 100 euro. Stejně tak je to ve FESX s trendovými obchody. FESX skutečně hodně respektuje silné S/R úrovně, a je tak třeba vážit, kde do obchodu případně vstoupit. Ale zcela upřímně si myslím, že na trendové obchody jsou mnohem lepší jiné trhy.

    Drtivá většina mých obchodů v tomto trhu skutečně vypadá tak, že si počkám, až trh dorazí do hlavní S/R oblasti a nabídne mi zde vstupní signál. Většinu dní lze takto zobchodovat jeden až dva obchody – viz ukázky, které zde nyní pravidelně publikuji. Konkrétně v pondělí jsem FESX zobchodoval následovně:

    fesx-tipy2.jpg

    Trh otevřel gapem blízko S/R oblasti „1“ a můj prvotní plán byl tak vyhledávat obchodní signál short v této S/R oblasti. Trh však tak vysoko nevystoupal, a tak jsem zůstal bez obchodu přesto, že trh nakonec začal klesat.

    Druhý plán byl long z oblasti zelené S/R úrovně. Trh se jen lehce dotkl horní úrovně na 2405 (bod 2) a já se tak mohl začít připravovat na obchod směrem vzhůru. RRR obchodu byl dostatečný a současně jsem měl „pod sebou“ poměrně silnou S/R úroveň, která mi nabízí i možnost ukončit obchod na malém stop-lossu, pokud by se situace nevyvíjela příznivě. Pochopitelně, že v takové situaci už do hry vstupují nuance obchodního plánu. Já osobně čekal ideálně na intermarket divergeci a nakonec jsem vstoupil na ceně 2410 na základě jednoho z cenových patternů potvrzených vývojem v cenovém grafu. První target jsem cílil cca 10 ticků od vstupu (tj. 100 euro na kontrakt), zbývající část pozice k horní S/R úrovni. Pozici jsem obchodoval menší, protože vstup nebyl úplně ideální (představoval bych si jej blíže k S/R úrovni). Každopádně detaily konkrétního obchodu nejsou v tomto výkladu podstatné a pochopitelně, že tento stručný popis nepředstavuje kompletní obchodní plán. Ovšem popis je zcela konkrétní v hlavních obrysech, ve kterých k obchodování tohoto trhu přistupuji.

    Pro obchodování FESX trhu tak určitě doporučuji zkusit se v obchodním plánu odrazit od hlavních S/R úrovní, které tento trh respektuje velmi dobře. Dále pak vyhledávat příležitosti s přiměřeným RRR a především trpělivě čekat na příležitost.

    1.2.2012

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...