Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Tři tipy, jak výrazně zlepšit vstupy v intradenním obchodování

    Častým námětem k diskuzi nad výsledky začínajících traderů jsou cesty k jejich zlepšení a dosažení konzistentní profitability. Způsobů může být celá řada, nicméně většina těch funkčních vychází z pochopení toho, jak trhy fungují.

    Pohyby v jakémkoliv trhu jsou o interakci nakupujících a prodávajících. Jak patrně všichni víte (resp. měli byste vědět), pro jakýkoliv nákup je v trzích potřeba prodávající (a naopak). Pokud se rozhodnete na základě určitého patternu vstoupit se dvěma kontrakty do dlouhé pozice, je potřeba aby někdo „na druhé straně“ dva kontrakty prodal. Futures trhy jsou naštěstí tak ohromně likvidní, že se v hlavních trzích vždy najde protistrana k vašemu obchodu. Tedy až na extrémní případy typu limitního pohybu, kdy je obchodování zastaveno (což se děje občas v zemědělských komoditních trzích, nikoliv v akciových indexech).

    Současně všichni tuší, že na trhu vydělávají profesionálové, kterých je menšina, a masa většinou vydělat nedokáže (přičemž procento nevydělávajících se uvádí různě vysoké, nemám žádné detailní statistiky, ale určitě to bude nad 3/4 účastníků trhů). Ovšem jelikož na každé straně nákupu musí být prodávající a naopak, pak z toho vychází důležitý fakt – vydělávající profesionálové nemohu vstupovat do pozic bez toho, aniž by na druhé straně obchodu stál někdo jiný – většinou z masy. A to je bod, na kterém se dá solidně stavět edge v intradenním obchodování. Masa je totiž velmi dobře předvídatelná a navíc se dají její kroky solidně sledovat – například v orderflow, které využíváme v rámci obchodování FIMS.

    Na níže uvedeném screenshotu je můj indikátor vizualizace orderflow, který velmi dobře znají účastníci FIMS2 kurzu. Je to nástroj, který mi pomáhá přímo v cenovém grafu zobrazovat informace o silné aktivitě nakupujících a prodávajících. Pro účely tohoto článku jsem indikátor trochu zjednodušil a je tak v trochu jiné podobě, než jej FIMS obchodníci používají.

    Podívejme se na úterní trh NQ z 29. 4. 2014, kdy připravuji tento článek, a zaměřme se nejprve na situaci označenou jako „A“:

    orderflow_20140429n.png

    Cena klesala a velmi blízko low poklesu do trhu vstoupili agresivní nakupující (zelený trojúhelník). Vidíme, že nakupující nečekali na žádné zásadní potvrzení toho, že by cena již rostla, ale reagovali na silnější úroveň v grafu a zajímavý pokles. Takto vstupují profesionálové.

    Cena se poté rozjela vzhůru, aby do trhu začali naskakovat ti poslední retail obchodníci v bodech „B“, kteří doufají v proražení naznačené resistence. Sami si můžete představit, jak tito obchodníci dopadli – obzvláště se znalostí toho, že většina malých obchodníků má v trzích typu NQ stop-loss 8–12 ticků.

    Úplně stejně dopadli obchodníci, kteří začal prodávat v bodě „C“ – tedy na vizuálně již potvrzené situaci, že se trhy začínají vracet do středu aktuálně obchodovaného pásma. Myslím, že nemálo profesionálních obchodníků do těchto prodávajících rádo nakupovalo.

    Přičemž podobnou aktivitu můžeme vidět v trzích každý den – zde je jeden z předcházejících dnů, kde je to vidět obzvlášť markantně:

    orderflow_20140429_2n.png

    Silná aktivita nakupujících po pohybu v blízkosti prorážení S/R úrovně – vesměs nachytaní slabí tradeři, kteří se pokoušejí naskočit do rozjetého vlaku. Na opačném konci to samé, jen na straně prodejů. Nevyšlo to s nákupy o hodinu dříve? To by v tom byl čert, aby trh nyní neprorazil níže. Ovšem co čert nechce, po těch nejintenzivnějších prodejích se trh opět otáčí vzhůru. Hmmm, je zde možná něco, co nevím….

    Schválně si tipněte, co bude s trhem v bodě „B“, kde vidíme silnou aktivitu prodávajících do supportu, přičemž svíčka má již výrazný spodní knot, což příliš nesvědčí o tom, že by s prodeji byli prodávající úspěšní. 

    Jaká plyne z ukázek praktická aplikace do intradenního obchodování akciových indexů? Zde jsou mé dnešní tři tipy:

    1. Je extrémně důležité sledovat, KDE vstupujete do svých obchodů. Je přitom potřeba nenechat se vtáhnout do obchodů na místech, kde se trh již viditelně rozjíždí. Zejména když se trh rozjíždí před S/R úrovní a vypadá to, že úroveň prorazí. Takto vstupují většinou ztrátoví obchodníci.

    2. Je dobré sledovat aktivitu nakupujících a prodávajících v místech vašeho vstupu. FIMS obchodníci mohou vyprávět, jak jim tento jednoduchý fakt postupně diametrálně mění pohled na trhy. Pokud obchodníci nakupují na vrcholu pohybu a cena má tendenci klesat, nákupy byly patrně retail obchodníků a je možné z toho těžit stejně, jako to dělají profesionálové.

    3. Nezáleží jenom na výsledném tvaru úseček v cenovém grafu ale i na kontextu – tedy o co se trh pokoušel a jak se mu to podařilo, či nedařilo.

     

    30.4.2014

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...