Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Praktické tipy k implementaci systému obchodování momenta

    V nedávném článku jsem popisoval princip obchodování momenta, ke kterému jsem v diskuzi uveřejnil i otevřený kód. Systém jen za poslední dva týdny vytvořil další zhodnocení cca 7 %, a řada obchodníků tak pracuje na jeho implementaci do vlastního tradingu. Zde přináším univerzální tipy, které se vám mohou při spouštění podobných přístupů hodit.

    Dnešní článek se týká systému obchodujícího ropu popisovaného zde. Tipy mají ale obecnou platnost.

    Zde je pro ilustraci aktuální backtest systému od roku 2007:

    momentum2_1.jpg

    Takto pak vypadá letošní výkonnost backtestu od začátku roku 2018:

    momentum2_1b.jpg

    Jak už jsem psal , systém jsem vytvořil již před delší dobou, tedy poslední roky nejsou ověřeny jen typicky OOS, ale i živými trhy.

    Zejména ze začátku obchodování lze těžko doufat v dosažení nějak výrazně lepších výsledků. Vyjít z publikované logiky při vlastním zkoumání trhů mi tak přijde velmi rozumné. Ale je dobré u toho stále vnímat realitu tradingu. Zde jsou důležité poznámky, které mě k tomu napadají:

    Systémy je náročné obchodovat individuálně

    Popisovaný systém je plně mechanický, s nulovou diskréční složkou. Lze jej tedy naprogramovat (ostatně jeho kód jsem publikoval do AlgoLabu) a velmi jednoduše obchodovat. Snadná implementace svádí k myšlence pustit podobný systém jako hlavní i na menší účet. Osobně si ale nemyslím, že je to dobrý nápad – zejména při použití dravějších trhů jako je ropa (CL). Přestože to tak na celkové equity křivce nemusí vypadat, systém má období, kdy jde do strany v drawdownu. A pokud bude systém tvořit podstatnou část vašeho účtu, bude velmi psychicky náročné podobná období přestát.

    Lze tedy systémy připravit lépe, aby neměly období drawdownů a stagnace? Podle mého názoru těžko. Možná takovou equity křivku dostanete v backtestu, ale systém bude s největší pravděpodobností přeoptimalizovaný a nebude v budoucnu fungovat ani zdaleka tak jako na backtestu. O to více pak nezkušené obchodníky reálné drawdowny překvapí.

    Řešením je podle mých zkušeností obchodování systémů v portfoliích. Tedy obchodování více systémů najednou, kdy společný výsledek bývá mnohem stabilnější a většinu času se najde systém a trh, který táhne společnou equity nahoru.

    Jak začít s portfoliem, když jsem v bodě nula?

    Jednoznačně od prvního systému. Ale důležité je nepustit na malý účet jeden příliš agresivní systém (s ohledem na disponibilní kapitál). Vždy existuje cesta, jak obchodovat méně agresivní trh a snižovat tak risk. Už jsem ukazoval, že publikovaný systém funguje na trhu miniropa:

    momentum2_2.jpg

    Systém vydělá sice méně, ale také má výrazně menší stop-lossy a drawdowny. Jeho obchodování jako jediného systému bude výrazně méně psychicky náročné. Risk systému lze samozřejmě dál snižovat. Určitě je možné použít trh typu ETF nebo CFD. V Algolab skupině jsme začali zkoumat i použití jednotlivých akcií ropných společností. To je určitě směr, od kterého se odrazil při implementaci systémů ve vlastním prvním porftoliu na malém účtu:

    1. Implementace prvního systému na levném trhu typu ETF, CFD nebo akcie.
    2. Vyladění technických aspektů automatických exekucí. Získávání důvěry v to, že technika dělá to, co předpokládám.
    3. Adaptace systému na jiné trhy, sledování robustnosti.
    4. Zařazení dalších systémů na ostrý účet.
    5. Postupné zvedání páky (přechod z ETF, CFD nebo akcie na futures).

    Podobný přístup vám pomůže také testovat různá technická řešení a skončit u toho, které vám vyhovuje nejvíce. V tomto ohledu je dobré pracovat s jednoduchými myšlenkami, které se snadno portují z jedné platformy na druhou. Takto třeba vypadají výsledky CL systému portovaného s drobnou úpravou na platformu NinjaTrader, které publikoval v AlgoLab trader zury:

    momentum2_3.jpg

    Nevrhejte se do agresivního livetradingu v okamžiku nejlepší výkonnosti strategie

    Toto je extrémně důležité. Bohužel většina obchodníků se nechá zlákat do systémů, přístupů a trhů, které vykazují na poslední dobu krásné výsledky. Jenže v ten okamžik už bývá často období hojnosti většinou u konce. To platí velmi univerzálně.

    Na výše uvedené equity křivce je vidět, že po období růstů (zelené oblasti, kde equity křivka vytváří nová high), přichází doba, kdy jde výkonnost do strany. Tato období se střídají. Proč? Protože systém reaguje na trendy v obchodovaném trhu a ten také netrenduje stále.

    Na testovacím trhu (akcie, ETF) je možné systém spouštět kdykoliv. Pokud bych do podobného přístupu alokoval více peněz, tak bych určitě čekal na období alespoň menšího drawdownu a v tom systém spouštěl.

    Úpravy systému provádějte vždy jen na IS datech

    Publikovaný systém je dobré upravovat a posouvat dále. Nicméně extrémně důležité je striktně pracovat s úpravami pouze na tzv. InSample datech a teprve po finálním doladění změn vše otestovat na OutofSample datech a dalších trzích. A doporučuji tento proces nezkoušet příliš opakovaně, neboť je velká šance, že se sice dostanete k lepším výsledkům, které ale budou přeoptimalizované.

    Pokud začínáte, tak si myslím, že je lepší pracovat nejprve na technické implementaci podobných přístupů, následně hledat cesty úprav systému na jiné trhy (a vytvářet tak diverzifikace), a teprve poté důkladněji pilovat již publikovaný přístup.

    8.7.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...