Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Interactive Brokers a různé možnosti nastavení přístupových práv

    Dnešní tip je určen pro uživatele brokera Interactive Brokers. Ukážeme si, jaké možnosti nám broker nabízí z pohledu nastavování různých práv pro ovládání účtu. Víte například, jak lze spustit platformu na několika počítačích najednou?

    Vyjma opčního obchodování provádím drtivou většinu obchodů přes Interactive Brokers, který mi vyhovuje z mnoha důvodů, které na Finančníkovi již několikrát zazněly. Jelikož stejného brokera zde používá mnoho dalších obchodníků, přináším několik tipů z oblasti nastavení uživatelského přístupu k ovládání IB. Jde poměrně o specifické záležitosti, na druhou stranu mě některé zkušenosti stály dost zkoumání a tak věřím, že se informace budou hodit i ostatním.

    Paper Trading Account

    Máte-li u Interactive Brokers zřízen ostrý účet se složeným minimálním vkladem, určitě si zažádejte o tzv. Paper Trading Account pro paper trading. Jde o defacto o „zkušební“ účet, který obsahuje všechna data a možnosti co ostrý účet, ale obchody jsou prováděny pouze simulovaně.

    Paper Trading Account se zřizuje v administraci účtu, tj. na adrese Account management: https://www.interactivebrokers.com/sso/Login
    Zde klikněte na položku Trading Access > Paper Trading. Dialog zobrazený v pravém menu potvrďte Continue:

    ib-paper-trading.gif

    Na další obrazovce už stačí vložit přihlašovací údaje k zřizovanému paper účtu.

    Paper účet je veden zdarma a je možné s ním pracovat úplně stejně jako s ostrým účtem. To znamená včetně napojení platforem přes API (NinjaTrader aj.). Pokud neobchodujete živě, je tak vždy lepší používat z bezpečnostních důvodů paper trading account. Navíc pokud máte platformu umožňující odesílat ostré příkazy do IB (např. Sierra Chart nebo koupenou licenci NinjaTrader) naučíte se už v průběhu paper tradingu sledovat příkazy i v IB platformě a můžete si zvyknout na všechna nastavení a informace, se kterými se budete dostávat do styku při ostrém obchodování.

    Raději zdůrazním, že Paper Trading Account je bohužel dostupný pouze klientům IB s fundovaným účtem. Interactive Broker tento typ zkušebního účtu nenabízí „neklientům“. Chcete-li si vyzkoušet platformu IB, je možné ji provozovat v tzv. „demo režimu“ – stačí si ji nainstalovat a přihlásit se coby uživatel „edemo“ a heslo „demouser“. Bohužel demo režim nepracuje s reálnými daty a tento režim lze použít opravdu jen k technickému odzkoušení platformy jako celku nebo vybraných funkcí.

    Několik platforem na různých počítačích

    S jedním uživatelským účtem se můžete přihlásit k platformě Interactive Brokers vždy jen jednou. Jakmile se zalogujete, nemůžete se současně přihlásit například přes mobilní platformu nebo na jiném počítači.

    To může být v určitých situacích omezující, naštěstí existuje jednoduché řešení. V administraci svého účtu si můžete ke svému účtu přiřadit další přístupové oprávnění. Přes vytvořený login lze pak přistupovat do TWS ve stejném okamžiku, kdy jste přihlášeni pod svým hlavním uživatelským jménem na jiném počítači. Druhý login se vytváří přes volbu Account Administration > User Access Rights a link Second User. Přestože by se volba dala přeložit jako „druhý uživatel“, jde skutečně spíše o druhý přístup stejné osoby. Druhý login bude mít své samostatné přihlašovací jméno a heslo, ale sdílí s hlavními přihlašovacími údaji veškeré nastavení účtu. Pro druhý login tedy nelze omezit uživatelská práva nebo jinak nastavit úroveň bezpečnosti při přihlašování. Jde opravdu o řešení, které využijete především v případě, že si sami pro sebe chcete k účtu nastavit druhý paralelní přístup:

    ib-druhy-uzivatel.gif

    Různé přístupy s různým zabezpečením

    Osobně jsem řešil situaci, kdy jsem si chtěl vytvořit „uživatele“, kteří nebudou mít plnohodnotný přístup k účtu. V mém případě jsem tento přístup potřeboval např. pro AOS, který mi ze serveru automaticky obchoduje akciové statistické arbitráže. Z principu věci takový přístup potřebuje mít nastavená práva tak, aby automat mohl spustit platformu bez ověřování přístupu z „bezpečností kartičky“ (pozn. pro ty co nemají účet u IB – účet je standardně zajištěn přístupovým jménem a heslem, ale pro zvýšení bezpečnosti je třeba ještě dopsat vždy jiný kód z kartičky, kterou má každý uživatel personalizovanou a jedinečnou).

    Budete-li řešit stejnou otázku, je třeba si v IB vytvořit další účet – těch můžete mít v IB, kolik chcete. Postupuje se přes volbu Account Administration > Create Additional Account a defacto podstoupíte stejný proces jako při otevírání prvního nového účtu. Na nový účet jsou kladeny stejné podmínky jako na běžný první nový účet (tj. případné měsíční poplatky a fundování s minimem 10 000 USD). Výhodou je, že v rámci nového účtu můžete nastavit individuální práva – např. obchodování pouze akcií, zakázat přístup do administrace účtu atd.). Podúčet má samozřejmě vlastní přístupová práva, přes která lze ovládat pouze daný podúčet, nikoliv „hlavní účet“.

    Omezení přístupu z určité IP adresy

    Jak jsem zmínil v předchozím odstavci, důvod proč si obchodník zřídí u IB podúčet může být ten, že se do něj chce logovat automaticky pouze s použitím jména a hesla. To je samozřejmě určité bezpečnostní riziko a je tak vhodné zabezpečit přístup ještě restrikcí na určitou IP adresu, ze které budete obchodovat. To se v Interactive Brokers provádí přes volbu Account Administration > IP Restrictions. Zde si můžete nastavit, aby šla platforma TWS spouštět jen z určitých IP adres.

    9.3.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...