Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Intradenní obchodování časově efektivně

    Intradenní trading je pro mnoho obchodníků velmi lákavý pro své vysoké potenciály zhodnocení používaného kapitálu. Ovšem dobré je přemýšlet i nad časovou efektivitou a netrávit nad trhy příliš času. Sám dnes obchoduji intradenně kolem 60 minut. Pojďme se podívat na konkrétní tipy, jak s intradenním obchodováním nestrávit celý den.

    Přiměřené cíle

    Základem jakékoliv analýzy efektivity je jednoznačně znalost cílů. Intradenně obchodovat lze prakticky nonstop, neboť neustále jsou nějaké trhy otevřené. Osobně trading dělám proto, abych čas získal a ne ztrácel. Proto se chci trhům věnovat „tak akorát“. Aby to bylo možné, musím mít pochopitelně představu, kolik z trhů cílím získat. Konkrétní cíle jsou dost osobní zejména proto, že cíle zkušeného tradera budou jinde než cíle, na které by měl mířit začátečník. Ale na rozdíl od svých automatizovanějších a pozičnějších strategií, kde mířím na nižší desítky procent zhodnocení ročně, a těžko čekat, že by to šlo výrazně lépe, vnímám u intradenního obchodování potenciál výrazně vyšší. Zůstaňme při zemi a pracujme s hodnotou 150% ročního zhodnocení.

    Nyní jen rámcově a ilustračně klasický výpočet. Jsem dost konzervativní, což znamená risk cca 0,5 % kapitálu na obchod. Průměrnou ztrátu inkasuji cca 60 dolarů včetně komisí. Tedy potřebuji účet cca 12 000 USD / kontrakt. Při očekávání 150% ročního zhodnocení tedy mířím na zisk cca 18 000 USD / kontrakt, tedy cca 1500 USD za měsíc, 375 USD za týden, 75 USD za den (na kontrakt).

    Vím, že řadu obchodníků provokuji tím, že neobchoduji každý den „do padnutí“, abych využil používaný edge a nechávám tak „peníze na stole“. Nicméně uvažuji opačně. Obchoduji do dosažení PDP (perfektního denního profitu), vycházejícího z mých úspěšností a celkových cílů. Tedy pokud vím, že mým cílem je cca 75 USD průměrného profitu na kontrakt za den, budu mít PDP například o 30–50 % vyšší, podle svých dalších výkonnostních statistik (ne každý den je pochopitelně PDP).

    S konkrétním cílem už se snáze hledá cesta. Osobně se snažím najít takovou, která mně umožňuje naplnit PDP během kratší doby (dnes cca do 60 minut). Pokud bych měl u trhů trávit výrazně déle, už by mi celý přístup tak atraktivní nepřipadal.

    Způsob dosahování cílů

    Jako jeden z extrémně důležitých principů vedoucích k časové efektivitě v intradenním obchodováním vnímám trade management. Zjednodušeně řečeno je zásadně rozdílné, jestli se můj finanční cíl budu snažit naplnit občasnými většími targety, nebo pravidelnějšími menšími zisky. K částce například 200 dolarů / kontrakt vede v trzích mnoho cest – může to být jeden ziskový obchod (v prostředí trhů typu NQ patřící aktuálně mezi spíše ty větší), nebo několik menších obchodů například po 50–70 dolarech. Osobně dnes výrazně upřednostňuji druhou cestu – tedy obchoduji spíše pro menší targety, byť části pozice dávám prostor, aby se občas rozvinula do trochu větších profitů (tzv. volatility target). Je to pochopitelně spojené s tím, že menší pohyby jsou v trhu prakticky „neustále“ a každý den mám velkou šanci, že ve svém časovém oknu budu vnímat hned několik rozumných příležitostí. Jistě, při vyšší frekvenci obchodů naskakují komise. Osobně toto vnímám jako cenu za dělání tohoto businessu a dokud se mi daří dosahovat mých cílů, tak toto příliš neřeším (ale samozřejmě, že se komise snažím mít co nejnižší).

    efektivne-orderflow1.jpg
    Typické obchody – obchoduji pro malé cíle s tím, že část kontraktů likviduji na základě volatility. Toto je trh NQ tak jak, jej obchoduji v rámci fims mentoringu. Konkrétně 23. 6. 2015 - podobná situace naplní mé očekávání o PDP pro daný den a trh. Pokud by nevyšel daný vstup, jsou v trhu další a další...

    Způsob analyzování trhů

    S časovou efektivitou pochopitelně velmi souvisí způsob, jakým trhy analyzujeme. K tomu mám několik tipů. Především je třeba si opravdu vážit svého času. Pokud bych měl ziskový diskréční systém s dobrým zhodnocením, ale musel bych sedět 10 hodin před grafy, tak bych upřímně pravděpodobně stále hledal cesty, jak dělat věci jinak. Intradenní diskréční systémy je tak třeba vytvářet nejen s ohledem na výkonnost, ale i časovou efektivitu. I já před lety začínal se sledováním různých fixních patternů v trzích, ale třeba podobné směry mě při stavu dnešních technologií nedávají moc smysl.

    Oproti tomu vnímám jako efektivní sledování stavů nabídky/poptávky v trhu uvnitř jednotlivých pohybů. Jistě, existuje mnoho profitabilních intradenních přístupů, nicméně právě pokud mířím na menší pohyby, lze jejich základ vysledovat například v numbers barech. Zde si můžeme interakce mezi nakupujícími a prodávajícími dobře popsat a vstupovat tak na základě informací, které nám poskytuje aktuálně trh. To co v trhu dnes sleduji, by se stručně dalo naznačit například takto:

    efektivne-orderflow.jpg

    Numbers bary zde ukazuji jako příklad cesty, která funguje dobře mně. A právě s výraznějším zapojením orderflow dokáži poslední roky své intradenní obchodování dělat mnohem více časově efektivněji. Jde tedy především o inspiraci – pokud máte diskréční systém, ale trávíte s jeho exekucí příliš mnoho času, věnujte více času studiu principů vycházejících z toku nákupů a prodejů ostatních traderů, které se odehrávají v oblasti zajímavých swingů. Patrně také zjistíte, že s využitím těchto informací můžete povolit pravidla svého systému v jiných ohledem (například striktní podoba signálu) a tím v kratší dobu získat více obchodních příležitostí = být časově efektivnější.

    Prostředí, ve kterém obchodujeme

    Pro efektivní intradenní obchodování je pochopitelně extrémně důležité vybírat si období, které je dostatečně volatilní. Největším nepřítelem intradenních obchodníků jsou trhy, které se nikam nehýbou. Proto z principu nemůže být obchodování přes americký oběd stejně efektivní jako obchodování hodinu po otevření trhů. Naopak, některá období mohou být velmi časově neefektivní – jako je právě americký oběd. Je tak dobré nastavit si v obchodním systému jasná kritéria například zobchodovaného volume, a pokud v trhu není dostatečná likvidita, tak se mu vůbec nevěnovat.

    24.6.2015

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...