Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Intradenní obchodování a změna volatility trhů

    Poslední dobou jsem obdržel několik dotazů na téma intradenní obchodování a aktuální volatilita. Co si o aktuální volatilitě myslíme? Je to normální, co se děje v dnešních trzích? Jak se chovat? Tomuto rozhodně zajímavému tématu jsem se rozhodnul věnovat dnešní článek.

       Zmeny-volatility.jpg
    Foto (c)iStockphoto.com/ktsimage&nbsp 

    Povím vám to zcela narovinu hned na začátek: s volatilitou v intradenním obchodování je to stejné, jako s počasím. Prakticky nikdy s ní není intradenní obchodník spokojený - stejně, jako lidé s počasím. Jenom si vzpomeňte na obvyklé komentáře, které mívají lidé kolem vás ohledně počasí. Buďto je moc zima, nebo moc vedro, buďto moc prší, nebo nepříjemně mrholí, atd. Kolikrát jste slyšeli kolem sebe, že je počasí zcela optimální? Možná sečteno celkem 2-3 týdny do roka?

    S volatilitou v trzích je to naprosto stejné. Je to tak rok zpátky, co jsme dostávali dotazy ohledně toho, že je volatilita moc vysoká – co s tím tedy dělat. O rok později jsou dotazy přesně opačné. Mezi tou dobou byla volatilita všelijaká – jenom ne konstantní. A to je právě to, co dělá trh trhy. Neustálé nekonstantní změny volatility tu byly, jsou a budou, patří k obchodování stejně jako kola k automobilu. Optimální volatilita v podstatě neexistuje.

    Takže první pravidlo zní: přestat se vymlouvat na volatilitu. Pokud je trading váš byznys, musíte se v prvé řadě naučit být flexibilní. Taková flexibilita se pochopitelně vyvíjí až postupem času, se získávanými zkušenostmi v trzích. Mohu vám garantovat, že nic jiného vás nepřipraví na různé změny volatility lépe, než zkušenosti a hodiny strávené před grafy. Zapomeňte na nějaké „zázračné“ indikátory, které by uměly predikovat volatilitu předem - nic takového neexistuje, to vám garantuji.

    Být flexibilní je samozřejmě velmi široký pojem a je třeba k tomu i nějakých praktických postupů, co tedy konkrétně dělat a jak se zachovat a zde již skutečně záleží na individuálním obchodníkovi a jeho obchodním plánu, jaký přístup vybere. Zde jsem se však pokusil shrnout několik možných přístupů.

    1) Udělejte si plán na různé časové fáze dne.

    Problém volatility není volatilita samotná, ale fakt, že se mění příliš rychle a obchodník na ní často nedokáže dostatečně rychle reagovat. Už jsem zde několikrát psal, že se volatilita obecně mění v průběhu celého dne - avšak má tendence se v částech dne opakovat, tj. některé části dny mají obecně volatilitu vyšší, některé nižší. Abychom dokázali být lépe připravení na jakoukoliv volatilitu, pak je nejlepší přístup „rozkouskovat“ si den na několik částí (viz. vertikální zóny) a pro každou část si udělat plán, jak se zachovám, pokud se trh v dané fázi bude chovat příliš rychle, normálně, nebo příliš pomalu. Rozhodně přidejte i konkrétnější popis toho, čemu říkáte rychle, normálně a pomalu a přidejte několik grafů. Váš plán pro jednotlivé etapy dne a k tomu jednotlivé rychlosti trhu může obsahovat i různé druhy výstupů, případně lehce jiné stop-lossy. Tak i tak, pokud si rozplánujete více scénářů změny rychlostí trhů dopředu, budete daleko lépe připraveni rychle reagovat, ať už budou změny volatility jakékoliv. Volatilita už nebude pro vás takový strašák, protože budete daleko lépe vědět, co dělat.

    2) Udělejte si naprosto jasný plán toho, jak vypadá volatilita, kdy neobchodujete, a co se musí stát, abyste začali zase obchodovat.

    Problém nízké volatility opět není samotná volatilita, ale fakt, že v příliš nízké volatilitě dělá obchodník příliš mnoho obchodů. I tomu se dá vyhnout lepší připraveností. Stačí si do plánu lépe rozepsat konkrétní podoby volatility a chopu, ve kterém neobchodujete. Jenom tak mimochodem – v rámci obchodních plánů, které dostávám jako domácí úkoly na náš seminář Emini II jsem zjistil, že nejzávažnější chybou většiny začínajících obchodníků je absence popisu chopu. Dostávám velmi komplexní plány s veškerými pravidly vstupů i výstupů, ale na to nejdůležitější – kdy neobchodovat – jako by obchodníci zcela zapomněli (zřejmě v touze chtít obchodovat naprosto pořád). Váš obchodní plán by měl obsahovat stejný počet stránek o tom, co je nízká volatilita a chop + kdy neobchodovat, jako počet stránek o vstupech a výstupech. Bez naprosto důkladného popisu chopu a fází, kdy neobchodovat, není váš plán ani zdaleka kompletní.

    3) Pokud jste již zkušenější, flexibilně dle volatility měňte trh, nebo timeframe.

    Tento krok je velmi náročný a rozhodně bych ho spíše nedoporučil – zejména začínajícím obchodníkům. Přesto možnost měnit trh a timeframe dle aktuální volatility je zcela validní přístup. Je však opět třeba mít jasně definované v obchodním plánu kdy měním, jak měním a proč mění právě takto – vše podloženo smysluplnými čísly.

    4) Pokud je to váš styl, obecně pracujte s nižšími profit-targety.

    Nižší profit-targety mají tu výhodu, že jsou dosahovány i v nižší volatilitě. Nic méně, tento styl nemusí sedět každému. Je také třeba se připravit na to, že v období vysoké volatility budete s nízkými targety vystupovat s relativními „drobnými“ proti ostatním. Je však dobré zvolit jednu cestu a té se držet, zvyšování profit-targetů se zvyšující se volatilitou je sice možné, ale až po větší dávce zkušeností a v době, kdy již dokážete stabilně vydělávat.

    5) Věnujte čas studování chopu.

    Nízká volatilita potažmo chop je náš největší nepřítel. Není lepší způsob, jak porazit nepřítele, než jej důkladně studovat. Každá hodina strávená nad studiem chopu vám přijde v budoucnu k dobru. Studujte kdy se chop nebo nízká voltilita děje, jak se děje, co mu předchází, co mu následuje. Dělejte screenshoty, tiskněte je, zakládejte je a následně studujte v MHD cestou do zaměstnání. Dostaňte co nejvíce do podvědomí momenty, kdy je lepší neobchodovat a také momenty, které je třeba lépe poznat a naučit se jim lépe rozumět.

    6) Nebojte se přidat do plánu jakékoliv další pravidlo o tom, kdy neobchodovat.

    Tento bod nepotřebuje více komentáře.

    Tolik tedy k tématu změny volatility trhů. Pokud sami máte nějaké zajímavé tipy nebo postřehy, určitě se podělte v diskuzi – každý námět k tomuto tématu může být podnětný pro všechny ostatní.

    4.4.2010

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...