Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Dotaz začátečníka: jak na optimální exekuce?

    Od začínajícího obchodníka, který obchoduje střídavě živě a sim trh YM, jsem dostal dlouhý dotaz, týkající se optimálního způsobu vstupu do pozice a řízení rizika. K dotazu připojuji své postřehy k danému problému, plus věřím, že téma je celkově zajímavé k širší diskuzi pod článkem.

    Dotaz:

    Chtěl bych vás požádat o radu ohledně vstupů a umístění SL:

    1) Dříve jsem se snažil vstupovat do pozice umístěním Limitního příkazu na takovou úroveň aby můj pevný SL 8bodů byl vždy 2body pod/nad high swingu na kterém vstupuju. Což je z pohledu logiky asi ta nejvhodnější varianta. Jenže testováním jsem došel k závěru, že touto variantou přicházím o spoustu profitabilních obchodů, jelikož když je v trhu síla, tak nemá chuť se vracet a opět testovat to co už otestoval před momentem. A můj příkaz zůstane nevyplněn (dost frustrující). Ale bohužel, obchody které nemají vyjít neutečou, jelikož jsem na 100% nabrán do trhu a v zápětí vyhozen na relativně blízkém SL.

    2) A proto jsem přešel na druhou variantu, která sice není tak logická z pohledu umístění SL, ale neměly by mi utíkat ziskové obchody. Jedná se o vstup na Close svíce která mi uzavře vstupní signál (abych odboural slip tak používám opět Limitní příkaz). Zde ale díky mému malému SL narážím na potíž, že občas (a poslední dobou velmi často) po vstupu do pozice se trh trochu vrátí, tím zasáhne SL, ale bohužel nedojde tak daleko aby se dostal na úroveň, kde bych měl podle varianty 1) umístěný vstupní příkaz. A vzápětí se trh vydá do směru mého obchodu a nadělí mi docela pěkný zisk, pokud bych ovšem již nebyl vyhozen na SL.

    Jako řešení mě napadá:
    a) zvětšit SL, což se mi nechce, jelikož mě limituje kapitál a také potenciál trhu, který by nemusel příliš často nabídnout profit v rozsahu 2-3RRR
    b) dokázat vyčíst z trhu (nejpravděpodobněji podle tvaru svící) zda se bude trh spíše vracet, nebo má větší pravděpodobnost na rychlé pokračování v trendu. A podle toho umisťovat vstupní příkaz.
    c) používat jinou taktiku vstupů, např. vložit Limitní příkaz na úroveň, kde očekávám obrat trhu. Toto je lákavá varianta, ale opět vzhledem k velikosti SL málo kdy proveditelná jelikož s/r nejsou linky ale oblasti a tudíž nikdy nevím, kde přesně se trh zastaví.
    d) Time and Sale, nebo Foot Print, bohužel toto prorazím neumím příliš používat a tak netuším, zda tyto nástroje jsou tak silné, aby mi pomohly vyřešit tento problém. Foot Print - je další komplikování obchodování jelikož v NinjaTrader který používám tato funkce není. A mít otevřené dvě platformy mi přijde dost náchylné na dělání chyb.
    TaS - je velmi jednoduchý nástroj tudíž obchodování příliš nezkomplikuje, ale jak jste psal ve vašem článku není to nástroj bez kterého se nedá vydělávat. A proto i tímto směrem nechci alespoň prozatim jít.
    e) používat jiné signály pro vstup než které momentálně používám (Flip, 123+Flip, DT/DB + Flip) a snažím se je logicky pasovat do kontextu trhu. Ale jestli dělám nějaké chyby? Napadá mě varianta nečekat na utvoření svíce, která daný signál uzavře a v mírném předstihu spíše hádat otočení trhu na s/r. Podle volume, momenta, ......???
    Napsal jsem asi vše, co mě napadá a co znám. Můžete mi prosím poradit jakou cestou je rozumné se vydat a popřípadě mi dát nějaké konkrétní rady. Nechci od Vás doslovný návod jak obchodovat. Vím, že toto nefunguje. Musím si tím projít sám, ale občas se dá tento proces urychlit dobrou radou a o tu vás prosím.

    Mé postřehy

    Předně je zřejmé, že oblast exekucí (tedy vstupu do obchodu) je, pokud ji trader provádí mechanicky – tj. myšleno, že hledá pravidlo „vstup vždy na close úsečky“ nebo „limitem 4 ticky pod high“, vždy určitým kompromisem. A s tím je třeba se smířit. Úspěšní profesionální diskréční obchodnící používají často pro časování vstupů zmiňované nástroje typu time and sales, které poskytují informaci o orderflow – aktuálním toku příkazů tvořících obrázek o momentálním dění v oblasti vstupu. Skrz tuto jemnou analýzu lze pak z trhu vyčíst momentum i mikro S/R úrovně a vhodněji tak načasovat konkrétní úroveň pro vstup. Ovšem tato oblast je velmi náročná na zkušenost, nedá se backtestovat, vnáší tak do obchodování poměrně dost subjektivity na úrovni „mikromanagementu“, a proto podle mého názoru není vhodná pro začínající obchodníky. Ti udělají lépe, pokud z počátku přijmou určitou nedokonalost svých exekucí a koncentrují se více na logické umisťování vstupů a výstupů z pohledu struktury trhu.

    Umisťování limitního „vstupu se slevou“ (bod 1) je tak podle mě rozumný nápad. Pokud však pracuji s fixním počtem kontraktů (např. jedním), tak mi u popisovaného řešení chybí návaznost na momentální volatilitu v okolí vstupní úsečky. Obzvlášť, pokud trader vstupuje na minutových grafech (což tazatel dělá). Je rozdíl, zdali se má trh vrátit jeden, dva ticky nebo mnohem více v případě větší vstupní úsečky. Východiskem může být časování vstupů na barech s konstantní velikosti úsečky – např. range barech. Tj. v případě obchodování s minutovými grafy (např. skrz intermarket analýzů, kterou tazatel používá) sledovat situaci na hlavních grafech, ale pro konkrétní exekuci se přepnout na range bar graf a vstupovat na close úsečky nebo s fixní slevou např. 1 tick od close baru.

    Jak k bodu 1 tak bodu 2 se váží úvahy, jestli nezvýšit stop-loss. V oblasti nedostatečně velkého stop-lossu bývá z mé zkušenosti skutečně u začínajících obchodníků největší problém. Většina začínajících obchodníků se jednoduše snaží pracovat s příliš malým stop-lossem. Vychází to z mnoha faktorů, které na Finančníkovi zmiňujeme.

    Ve svém vlastním obchodování používám vzdálenější stop-lossy, které mám však v trhu jen „pro případ největší nouze“. Samozřejmě, že občas se stane, že i tento stop-loss trh zasáhne, ale většinu času vystoupím mnohem dříve v blízkosti mého vstupu. Vystupuji, když vidím, že trh nedělá, co jsem očekával. To je vesměs situace, kdy jde po vstupu cena opačným směrem a trh začne akceptovat cenu v oblastech, kde jsem čekal její odmítnutí. Tématu jsem se již jednou na Finančníkovi věnoval v v článku Řízení pozice v intradenním obchodování, ukázka konkrétního obchodu. Tento přístup je opět třeba trénovat a určitě to není koncept, který by bylo možné vzít a zítra s ním začít obchodovat. Ovšem mě osobně kdysi změna přístupu tímto směrem posunula velký kus kupředu. Doporučuji proto zkusit určitou dobu papertradovat na demu práci se vzdálenějším stop-lossem a ukončování obchodu ručně v případě, že se trh nerozjede správným směrem. Pochopitelně, je pak třeba trochu jinak nahlížet na RRR. Za risk neberu fixní stop příkaz, ale průměrnou ztrátu, kterou většinou zinkasuji. Opět jde o subjektivnější přístup, ovšem proto také obchoduji intradenně ručně a nikoliv s pomocí automatu.

    Ad „fadování“ – obchodování skrz limitní příkazy, které obchodník dává rovnou na určité S/R oblasti a pro vstupy tak nepoužívá žádné „potvrzení“. Určitě jde o možnou cestu, která ovšem má úplně stejné „limity“ jako v případě vstupu s „potvrzením“. Sám jsem zastáncem vstupu do trhu až poté, co trh naznačí změnu momenta – byť by to mělo být na velmi nízkém timeframe nebo skrz orderflow analýzu. Především při obchodování více kontraktů toto obchodníkovi poskytuje důležitý záchytný bod, který může dál rozvíjet a zlepšovat se v jeho identifikaci. Sám vstupuji do obchodu až poté, co mi trh potvrdí, že v místě, kde hodlám vstoupit, skutečně čekají další prodávající (v případě že vstupuji short) nebo kupující (v případě vstupu do longu).

    Pokud shrnu svoji odpověď, tak určitě existují cesty, jak exekuce v intradenním obchodování zlepšovat, ovšem neznám žádný jednoduchý univerzální recept – vždy jde o pilování určitých schopností, které pak představují dodatečný edge v naší strategii. Současně však přinášejí do obchodování komplexnost a náročnost. Proto bych nezatracoval cestu, kdy si děláme věci jednodušší – vstup například na close range baru a toto zjednodušení bychom však měli kompenzovat minimálně trpělivostí při vybírání obchodů se skutečně dostatečným potenciálem. Pochopitelně existují i další cesty - např. vstupovat na close úsečky minutového grafu a různě velký risk kompenzovat různě velkým počtem kontraktů (viz tento článek Vylepšujeme systém přes money-management). Tuto cestu ovšem opět vnímám jako řešení spíše pro trochu pokročilejší obchodníky.

    21.9.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...