Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Poradna: Jak mám plánovat živobytí ze svých profitů v tradingu?

    Jak úspěšní fulltime obchodníci plánují výběry svých profitů pro živobytí? Samozřejmě záleží vždy trader od tradera. Pokusím se ale nyní trochu blíže popsat některé své vlastní zkušenosti, které s tímto tématem souvisí.

      


    vybirani-profitu-zivobyti.jpg

    Foto (c)iStockphoto.com/scanrail&nbsp 

    Ok, začnu raději trochu ze široka, a to jednou zprávou, která vás možná trochu nepotěší - ale je třeba se na ni připravit, protože je součástí tradingu: V prvé řadě bude nutné zbavit se mentality "zaměstnance", jejíž základem je výplata v pevně daný den v měsíci. Trading není práce od-do, není to "otročina" v zaměstnání, ale také to tudíž není (bohužel) ani pravidelný plat k pravidelnému dni v měsíci. V tradingu můžete mít měsíc, který vám vydělá tolik, že do konce roku nemusíte hnout prstem, ale také můžete mít sérii měsíců, kdy máte pocit, že pracujete "zadarmo". Pokud tedy přichází kdokoliv nový k tradingu jakožto profesi na plný úvazek, musí mít toto v prvé řadě na paměti a osvobodit se od některých svých starých zvyků, na které byl po většinu života zvyklý.

    Co se pak týče plánování v tradingu, v podstatě jde především o to, abychom vždy počítali s nějakými rezervami a zároveň plánovali až s profity, které už máme, nikoliv s těmi, které ještě nemáme.

    Takže, nejprve jak to dělám s profity já.

    Na úplném začátku byla situace mnohem náročnější než nyní a z obchodních účtů jsem si musel posílat peníze na živobytí dle aktuální potřeby. Občas to bohužel bylo i v době, kdy se mně zrovna v trzích příliš nedařilo - a musel jsem tak brát i ze základního kapitálu. Nyní je už situace naštěstí naprosto jiná a aktuálně v podstatě funguji tak, že své profity a jejich útratu zvažuji až na konci daného roku. Na konci každého roku vezmu své příjmy z tradingu, a na jejich základě vím, co vše si mohu následující rok dovolit. Jednak vím, kolik potřebuji na živobytí na celý rok (mé životní náklady jsou zde ve Španělsku několik tisíc Euro měsíčně při poměrně slušném standardu), takže tuto částku ze zisků z tradingu "ukrojím" jako první. Za další mám takové pravidlo, že z toho, co daný rok vydělám, si chci odkládat alespoň 40–50 % bokem - už proto, že například nebudu mít nikdy žádný důchod, takže s tím raději už nyní počítám. No a to, co zbude, pak s ženou většinou využijeme na všechno možné - především cestování, nákup věcí jako je automobil, pár příjemných prodloužených víkendů různě po Evropě během roku atd. Ve finále tedy počítám se vším a vím, že pár případných horších měsíců v roce mě nemusí naprosto rozptylovat, což je pro mě hodně důležité. Čím delší horizont k zvažování svých profitů používám, tím více jsem v klidu v horších obdobích a zároveň díky tomu, že plánuji utrácení až těch peněz, které už jsem vydělal, nevytvářím zbytečně sám na sebe stres toho, že tolik "musím" teď vydělat, protože tolik budu mít příští měsíc náklady.

    Někteří lidé si stále mylně myslí, že trading je o soukromých ostrovech, jachtách a posledních modelech Ferrari. Pravda je ale taková, že trading je především o svobodě. V tradingu jde o to získat zpět svůj čas, svůj život a tak nějak mít klid. Klid od nadřízených, podřízených a potažmo i vlády, úřadů atd. Aby trader měl klid, musí také rozumně plánovat své cashflow z tradingu a pořád počítat s rezervami. Já vím, že toto neradi slyší ti z vás, kteří potřebují začít vydělávat hned. Ale je na to třeba dívat se i z jiného pohledu. Definice zaměstnání by mohla být taková, že se jedná o určitou "dohodu" mezi vámi a zaměstnavatelem, že zaměstnavatel vám dá (pseudo)jistotu pravidelných peněz, se kterými můžete každý měsíc počítat - vezme si za to ale většinu vašeho života. Definice tradera je taková, že svůj život si vezmete zpět, ale přijmete určitý podíl nejistoty a naučíte se s ní operovat, pracovat a plánovat. Svět není černobílý a každé pro má svá proti, v tradingu je tedy třeba s tím počítat a také se dle toho zařídit.

    Pojďme ale dále k tématu.

    Jeden můj kamarád si například vybírá části svých profitů zhruba čtvrtletně.Ví, kolik jsou jeho čtvrtletní náklady a dle toho, jak se vedlo v minulém čtvrtletí, se pro to příští buďto uskromní, nebo naopak si více dopřeje. Rozhodně ale neutrácí všechny čtvrtletní profity, ale spíše jen to, co právě potřebuje nebo co právě utratit chce. Takto funguje po celý rok a na konci roku pak na základě zbylých profitů plánuje dál - nákup automobilu, dovolená, cestování, úspory, investice do dalších tradingových směrů atd.

    Podobně operuje i několik dalších traderů, které znám a kteří mají rodiny. Plánování s rodinou je ještě kapánek náročnější, proto tradeři s rodinami podobným způsobem rozhodně nespoléhají na "výplatu k desátému v měsíci" (pamatujte: do tradingu nemůžete tahat mentalitu zaměstnance), ale plánují až s distribucí profitů, které již vydělali. Tradeři s rodinami mají navíc tendence mnohem méně riskovat, takže i jejich roční zisky jsou nižší (ale nezažívají žádné velké propady kapitálu během roku, pohybují se v mezích velmi přijatelné stability) a na první pohled žijí život podobný jako ostatní, jenom jsou svobodní, děcka vezmou, kdy chtějí a kam chtějí, a s časem si nakládají zcela dle svého (a vláda i politická situace jsou jim spíše u zadnice).

    Samostatnou kapitolou jsou pak lidé, kteří se rozhodli si tradingem jen "přilepšit" k tomu, co dělají nyní. Někteří lidé mají své zaměstnání rádi (a tak je to v pořádku) nebo mají rádi své podnikání (a to je také super), jen chtějí u toho operovat s dalšími finančními možnosti, ideálně takovými, které je stojí minimum času. Většinou pak obchodují časově nenáročné přístupy jako komoditní spready nebo AOS - a dle toho, co na konci roku tyto přístupy přinesou, si "přilepší". Například si koupí nový automobil, vezmou rodinu na pořádnou dovolenou nebo rychleji splatí hypotéku atd. Někteří naši studenti nám vozili v minulosti malé dárky z luxusních dovolených v Karibiku, na které jezdili díky tomu, že právě měli dobrý rok ve spreadech, který jim pomohl takto si přilepšit. Jeden náš student mě dokonce přijel minulý rok navštívit sem do Španělska, protože se stal úspěšným opčním obchodníkem a tak si konečně mohl dovolit jet na několik měsíců na cestu po Evropě. Krom opčního byznysu má sice ještě i jiné aktivity, ale trading v opcích dal jeho životu novou úroveň, kdy si může s klidem dovolit přenechat chod firmy na několik týdnů až měsíců jiným a dělat jen to, co ho baví (vede si v opcích velmi dobře).

    Takže celé toto bych rád ukončil následujícím: Trading není o pózách a předvádění se. To, že to pár miliardářských investorů a traderů dělá, neznamená, že to je standard. Trading je o svobodě a běžní tradeři jsou nenápadní, ale zcela svobodní. Minulý týden jsme večeřeli s kamarádkou, která se dlouho živila prodejem nemovitostí v Londýně a přesně vystihla, když řekla, že její klienti z řad bankéřů vždy přijeli luxusním automobilem, kdežto tradeři vždy přišli pěšky v džínách a tričku - přitom obě skupiny přišly kvůli nákupu stejně drahé nemovitosti. Normální tradeři, které znám, jsou lidé, které v davu nerozeznáte, nejezdí většinou Bentley, nemají většinou tryskáče, ale jsou naprosto svobodní. Dovolenou mají třeba i 10x do roka, koupit si mohou prakticky, co chtějí (i to Bentley - jenom ho nechtějí), a ostatní jsou jim u zadnice, protože si žijí život po svém. Součástí toho všeho ale vždy byla, je a bude určitá úroveň nejistoty, pro kterou je třeba dobře plánovat a počítat vždy s rezervami.

    A co vy ostatní? Podělte se v diskuzi, jaký máte způsob vybírání profitů z tradingu vy!

    8.9.2013

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...