Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak se v komoditách vydělávají peníze II

    Minulý týden jsem ve článku Jak se v komoditách vydělávají peníze uveřejnil průběžné výsledky jednoho ze svých intradenních systémů. Dnes bych se rád k tomuto článku ještě vrátil a hlouběji popsal některé skutečnosti profitabilního obchodování.

    jakvydelavat.gifPředně znovu opakuji – cílem předešlého článku bylo ukázat, že cesta k ziskům vede přes ohromnou sérii ztrát. Jak jste měli možnost se přesvědčit, i mnoho, mnoho ztrátových obchodů v řadě za sebou ještě neznamená konec světa – takové se dříve či později vždy otočí v zisky, které pokryjí předešlé ztráty a ještě vydělají něco extra. Profitabilní obchodování by se dalo přirovnat k jízdě na horské dráze, a to doslova a do písmene. V komoditách bohužel nikdy nevíte, kdy budete mít zrovna profitabilní měsíc a kdy ztrátový. Pokud však vše děláte správně, zisky se dříve či později o sebe samy postarají.

    Další důvod, proč jsem výsledky v minulém článku uveřejnil, bylo ukázat ostatním obchodníkům, jak je maximálně důležité dělat si podobné tabulky formou backtestignu. Po pravdě řečeno, obchodování začíná a končí právě u podobných tabulek. Nyní si ukážeme, proč je třeba vytvářet si podobné souhrnné studie buďto způsobem backtestingu, nebo simulovaného obchodování:

    1) zjistit úspěšnost systému

    Pouze na solidním vzorku dat lze zjistit úspěšnost v procentech, neboli kolik obchodů ze 100 je ziskových. Jak jsem již říkal, minimální potřebný vzorek je alespoň 20 obchodů, ideálně je ale třeba mít alespoň 100 obchodů (tedy rozhodně v případě intradenního obchodování). Pokud neznáme předpokládanou, přibližnou úspěšnost systému, který se chystáme obchodovat, pak se vrháme do tradingu nepřipravení a naslepo. Totéž platí o dalším bodě:

    2) zjistit RRR

    Když už známe úspěšnost, musíme dále znát přibližné RRR (risk-reward-ratio), které nám systém generuje. Pokud známe tyto dvě proměnné, vidíme, nakolik je náš systém profitabilní a jaké šance s ním v budoucnu máme. Systém s nižší úspěšností může být stále velmi profitabilní s vysokým RRR. Systém s vyšší úspěšností naopak nepotřebuje příliš vysoké RRR, aby mohl vydělávat.

    3) zjistit si EXPECTANCY

    Expectancy, nebo-li „očekávání“, je pravděpodobně nejdůležitější výpočet, který musíme na základě našich dat udělat. Expectancy vypočítáme následujícím způsobem:

    Expectancy = (procento zisků * průměrný zisk na obchod) - (procento ztrát * průměrná ztráta na obchod)

    Pokud tedy na základě našeho backtestingu nebo simulovaného obchodování víme, že například 55 % našich obchodů byly zisky, 45 % obchodů ztráty, průměrný zisk na obchod byl 2,8 USD a průměrná ztráta na obchod 2 USD, uděláme následující výpočet:

    Expectancy = (0,55*2,8) - (0,45*2) = 0.64

    Co nám toto číslo říká? Kolik v průměru získáme na každý dolar, který riskujeme. Tzn. za každý ztracený dolar bychom měli dříve či později získat 1,64 dolaru. Podstatné je, aby výsledné číslo v rovnici bylo kladné, tedy větší než nula. Pokud bude číslo záporné, máme systém, který nevydělává, ale ztrácí. Pryč od takového.

    4) zjistit předpokládaný drawdown

    Každý systém má svá ztrátová období. Nejvyšší ztráta, kterou daný systém během určité doby nakumuluje, se nazývá maximum drawdown (čti: dródaun). Toto je maximálně důležité vědět proto, abychom věděli, jak velký účet budeme potřebovat. Pokud například chceme obchodovat intradenně trh s marginem 2500 USD a náš drawdown může být dle backtestingu i 1000 USD, je třeba začít obchodovat s adekvátní částkou, která by nám dala možnost přežít v případě, že začneme obchodování ztrátovou sérií. Samozřejmě je třeba počítat i s rezervami – tj. v tomto případě bych rozhodně nezačal systém obchodovat s méně jak 4000 USD.

    Toto je tedy výčet základních bodů, které by měly obsahovat všechny podobné studie. Nejdůležitější na tom všem je však psychologický aspekt veškerých podobných průzkumů. Proč?

    a) Umíte se připravit na nejhorší

    Samozřejmě, v trzích není nikdy nic jisté a ve skutečnosti můžete dopadnout i mnohem hůře, než ve vašem backtestingu, nebo simulovaném obchodování. Pokud ale víte, že průměrný drawdown bývá kolem 500 USD, mělo by vás nechat ledově chladnými, pokud začnete své obchodování obdobnou ztrátou; ba co více – měli byste zůstat ledově klidní kdykoliv, kdy nakumulujete určitý profit a ten se vám rázem o podobnou částku opět zmenší. Takto to prostě v trzích chodí.

    b) Znáte své RRR, resp. svou expectancy

    Zkusili jste se někdy pořádně zamyslet nad tím, co vlastně RRR znamená? Myslím tím z psychologického pohledu? Pro mě osobně nic více a nic méně, než že např. s RRR 1:2,6 za každý ztracený dolar dříve či později dostanu zpět 2,6 USD. Takže pokud zažívám ztrátovou sérii, nechává mě to klidným. Ztráta 1000 USD pro mě znamená jediné: mohu se těšit na zisky ve výši 2600 USD. Toto je pro mě osobně nejsilnější psychologická podpora, která mě velmi dobře drží v trzích ve ztrátových obdobích. Zatím mě doposud nezklamala. Totéž platí i o expectancy.

    c) Víte, kolik ztrátových obchodů za sebou můžete chytnout

    Opět, může to být v reálu i více (a pravděpodobně i bude), ale je dobré vědět, na co se připravit. Klasický nepřipravený nováček upadá už po 3 ztrátových obchodech za sebou do hlubokých depresí. Přičemž podobná studie by mu pomohla pochopit, že se nejedná o nic nenormálního. Osobně když zažívám větší sérii ztrát – např. i 15 a více obchodů v řadě za sebou, uklidňuji se tím, že si prostě prostuduji své starší výsledky a řeknu si: „Fajn, to už tu bylo. Na tom není nic neobvyklého. Po podobné sérii vždy následovaly adekvátní zisky, které mé ztráty pokryly a vydělaly ještě více. Není jediný důvod, proč by tomu tak nemělo být i nyní.“

    d) Pochopíte, že jeden obchod nic neznamená.

    Ani jeden týden. Ba ani jeden měsíc, kolikrát ani jeden rok. A to je to nejdůležitější zjištění, které můžete v obchodování udělat.


    Toto je tedy souhrn několika nejpodstatnějších důvodů, proč byste si podobné záznamy – ať už z reálného obchodování nebo v rámci backtestingu / pepertradingu měli vést i vy. Pokud někdo již s podobnými daty začal, věřím, že se opět podělí ve speciálně zřízeném vlákně diskuse. Výsledky z excelu bude třeba převést do .pdf formátu. Věřím, že někdo v diskusi rád pomůže a vysvětlí, jak na to. Nebo pošlete svůj xls soubor Petrovi a ten vám jej převede do pdf.

    3.8.2005

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...