Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Pár praktických tipů, jak si výrazně usnadnit boj se software

    Bezpočet různých programů a aplikací je nezbytnou součástí tradingu. Prakticky každý trader má ve svém počítači nainstalovanou řadu různých programů, které využívá ke svému obchodování, analýzám, zadávání příkazů. Řada software pak s sebou bohužel často přináší nemálo frustrace. Dnes bych rád shrnul několik tipů, jak si do budoucna případnou frustraci zmírnit na minimum.

    Důležitost některých kroků při práci se software jsem si opět uvědomil před několika týdny, kdy jsem prováděl finální implementaci na zakázku programované aplikace v Excelu určené pro párové obchodování. Jednalo se o implementaci na server, na kterém nyní aplikace běží a živě obchoduje (za mojí občasné asistence). Byl jsem až překvapený, kolik zdánlivých maličkostí, které by běžně člověka ani nenapadly, ovlivňovaly chod programu nejrůznějšími způsoby. V určitém bodě jsem proto každý detail, na který jsme narazili jako na možnost, která by mohla výrazněji ovlivnit chod celé aplikace, začal dokumentovat (včetně řešení) a přidávat do svého obchodního plánu. V dnešní době bohužel nejde už jenom o to mít pod kontrolou vlastní obchodování a vlastní emoce, ale také techniku, kterou k obchodování využíváme. Tato zkušenost byla i inspirací k popsání následujících důležitých tipů pro budoucí práci se software určeným k tradingu.

    1. Ukládejte si ve svém počítači veškeré předešlé verze programu

    Novější ještě neznamená nutně i lepší. Každý výrobce čas od času vydává aktualizace (nové verze) svého programu, které mohou přinášet různá zlepšení, nebo opravy kritických chyb. Bohužel ze zkušenosti vím, že každá nová aktualizace může zároveň i mnoho nových chyb přinést, a tak se dobře myšlený upgrade může stát nakonec i noční můrou. Situace je o to horší, že řada výrobců software po uvolnění poslední verze stáhne ze svého serveru verzi předešlou a kolikrát zoufalý uživatel již nemá šanci dostat se k jediné verzi, která mu zcela fungovala.

    Z tohoto důvodu již delší dobu ukládám u všech programů, kde je to jenom možné, každou verzi do svého počítače. Pokud by se mně stalo, že by poslední aktualizace přinesla množství chyb, pro které náhle nemohu obchodovat, chci mít možnost okamžitě se vrátit k předešlé verzi a ne zoufale hledat, kde mohou starší verzi opět stáhnout. Veškeré instalační verze programů navíc pravidelně zálohuji. Pokud nastane problém se software, je třeba takový vyřešit co nejrychleji - neboť čas může v tomto případě znamenat mnoho peněz. Nepodceňujte dobrou organizaci instalačních souborů programů, které využíváte ke svému tradingu - v dnešní době je to další nedílná součást obchodování.

    2. Pořizujte a ukládejte screenshoty nastavení

    Zásadně screenshotujte nastavení programů, které využíváte pro své obchodování. Takové screenshoty pak přidávejte ke svému obchodnímu plánu. Každý software nabízí tolik různého nastavení, že je velmi těžké si všechna zapamatovat. Pokud náhle dojde k nějakému problému a je třeba daný software znovu instalovat, stává se nastavení opět noční můrou. Většinou už si nic nepamatujeme, ale přesto potřebujeme co nejrychleji dosáhnout stejného nastavení, s jakým jsme doposud pracovali. Taková situace může být velmi frustrující, přitom je možné jí zabránit pár obrázky přidanými do svého obchodního plánu. Osobně musím říci, že všech těch programů a nastavení je už tolik, že screenshotuji naprosto vše, co můžu. Jakýkoliv případný technický problém jsem pak schopen většinou vyřešit velmi rychle a s minimem zbytečné frustrace.

    3. Exportujte a zálohujte indikátory, které používáte

    Každý jenom trochu inteligentní software dnes umožňuje exportovat "balík" uživatelem vybraných indikátorů. Zásadně si tedy pravidelně exportujte balík indikátorů, které právě ve svém programu používáte - včetně všech nastavení. Pokud je to možné, soubory označujte také dle data a následně pravidelně zálohujte. Opět mohu potvrdit, že zanedbání této části může přinést nekonečnou frustraci a stop obchodování i na několik dnů. Obzvláště, pokud používáte indikátory, které jste stahovali od třetích stran, nebo si nechávali naprogramovat. Než opět najdete všechny potřebné nástroje ve svém počítači a na internetu a opět vše nastavíte, mohou uplynout dny. Přitom pravidelný export kolekcí zabere pár vteřin - a stejně rychle pak umožní i vyřešit případný problém.

    4. Registrační klíče si ukládejte do jednoho souboru

    Jedna z nejvíce frustrujících situací nastává v momentě, kdy potřebujete přeinstalovat celý počítač a náhle musíte znovu hledat veškeré registrační klíče a kódy. Zoufale prohledáváte emaily několik let nazpět a snažíte se najít, ve kterém z nich vám vlastně tenkrát onen registrační klíč přišel. Obzvláště pokud moc neumíte anglicky, může to být skutečné peklo.

    Z tohoto důvodu si už dlouhou dobu ukládám veškeré klíče do speciálního (zaheslovaného a kryptovaného) souboru. Případně přidávám i screenshoty, kam se mají dané klíče vložit. Pokud nastane nutnost reinstalace, stačí otevřít jediný soubor a aktivace všech programů je provedena během pár minut. Žádné nekonečné hledání. Organizovanost a pořádek jsou pro tradera důležité vlastnosti v jakémkoliv směru.

    K registračním kódům je také dobré přikládat emailové adresy na případný support - pro případ, že potřebujete v rychlosti vyřešit jiný problém s instalací a registrací.

    5. Dokumentujte problémy z minulosti a zapisujte řešení

    Každý problém, který s vaším programem nastane a který bude nutné vyřešit, se může (některý pravděpodobně i bude) opakovat v budoucnosti. Proto je kriticky důležité každý problém a jeho následné řešení zdokumentovat (můžete například vést dokumentaci v programu OneNote). Pokud vám to nyní připadá jako zbytečných pět minut navíc, zkuste se na to podívat zbytečnými několika hodinami, které budete muset strávit, nastane-li problém znovu. S vysokou pravděpodobností si už dávno nebudete pamatovat, jak jste daný problém v minulosti řešili (problémů s počítači a software zažívá obecně člověk neustále tolik, že není ani v lidských silách si vše pamatovat). Bude tedy nutné znovu prohledávat internet, psát na podporu, prohledávat staré emaily, experimentovat. To vše může být i 1000x zdlouhavější než zkrátka a dobře pořizovat screenshoty.

    Tolik tedy několik praktických, důležitých tipů k software. Pamatujte, že cílem tradera je obchodovat, nikoliv řešit počítače. Proto cokoliv uděláte pro to, aby váš boj s počítači byl v budoucnu co nejmenší, bude vám připsáno jako extra čas věnovaný trhům a obchodování.

    15.8.2010

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...