Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak v začátku (moc) neztratit

    Je bohužel poměrně běžnou praxí, že se obchodníci v začátcích na burze ztrácí. Naučit se zvládnout prostředí a specifika burzovního obchodování nějaký čas trvá a prvotním ztrátám je nezřídka těžké se vyhnout. Přesto tyto ztráty nemusí být velké. Mohou být skutečně jen minimální a nepatrné. Můžeme je minimalizovat dostatečnou přípravou.

    "Štěstí přeje připravenému," říká se. U burzy to platí dvojnásob. Je přitom paradox, že právě na burzu se vrhá extrémní množství lidí bez jakékoliv přípravy. Pokud tedy chcete minimalizovat své ztráty v začátku, pokusím se dnes naprostým nováčkům sepsat několik základních rad.

    Porozumějte tomu, co děláte.

      

    jak-moc-neztratit.jpg

    Foto (c)iStockphoto.com/overlook&nbsp 

    Občas na naše semináře dorazí obchodníci, kteří již ztratili větší část účtu – a náhle se diví, že existuje něco jako stop-loss, backtest, že trh bez poplatků se draze platí rozdílem mezi BID a ASK. A já se naopak nestačím divit tomu, jak se lidé mohou vrhat do něčeho, čemu absolutně nerozumí.

    Pokud se chceme začít šťourat šroubovákem v zásuvce, musíme nejdřív pochopit, co je to jistič, fáze, zemnění. Pokud chceme začít řídit auto, musíme pochopit, jak používat řadící páku a co znamenají jednotlivé dopravní značky – nestačí jen točit volantem.

    Pokud chce někdo začít na burze, musí nejprve chápat základní principy. Musí rozumět pojmům BID, ASK, LAST, musí vědět, co je to short a long, co je to stop-loss a profit target, jaký je rozdíl mezi příkazy market, stop a limit. Musí ale také pochopit, co je to obchodní plán a backtest a jak si naše ideji ověřit na historii, dříve, než je začneme aplikovat na živý účet.

    Mnoho začínajících obchodníků bych označil kategorií "nevím, co dělám, ale hlavně je třeba dělat to rychle". Ale rychlé zbohatnutí neexistuje. Dokonce i českým politikům trvá nějaký čas, než rozkradou naše peníze. Také musí porozumět tomu, jak to v jejich podivné branži chodí.

    Člověk je poměrně učenlivý a adaptivní tvor, ale musí dostat šanci a čas se adaptovat. Pokud vás zavřu do cizího domu, budete potřebovat nějaký čas, abyste zjistili, kde se co nachází, jak co funguje, jak se v domě "správně" pohybovat. Pak se možná do nového prostředí adaptujete. V tradingu je to totéž. Musíme pochopit, co je burza, co na ní děláme – a proč to tak děláme. Jaké jsou základní principy, mechanismy a zejména nástroje burzy (a není to zdaleka jenom platforma, kterou nám dal náš broker proto, abychom v ní co nejvíce klikali).

    Základy burzovního obchodování nejsou těžké ani složité. Vše se lze naučit poměrně snadno a rychle, dokonce i bez znalosti angličtiny. Není k tomu potřeba žádné "šprtání", ale je potřeba velmi jednoduše pochopit, jak to vlastně na takové burze funguje. To je první předpoklad k tomu, abychom neztráceli peníze.

    Pochopte základy money managementu.

    Pokud pochopíte, proč je důležité neriskovat více jak 1-5 % účtu na jediný obchod, vzroste pravděpodobnost toho, že neztratíte příliš rychle příliš mnoho peněz. Pomůže vám to také ujasnit si nutnou kapitalizaci a vybrat trh adekvátní vašemu účtu. Pokud k tomu pochopíte i princip Risk-Reward-Ratio, budete na tom ještě lépe. Jenom pro příklad: Při risku 1 % účtu na obchod bych potřeboval 50 obchodů v řadě, abych přišel o polovinu účtu. O takovéto sérii ztrát jsem ještě nikdy neslyšel. Pokud k nízkému risku přidáte systém s Risk-Reward-Ratio 1:2 a lépe a budete mít alespoň trochu funkční obchodní plán, i přes množství začátečnických chyb můžete být pořád jen "nula od nuly pojde". Malý, konstantně držený risk a správně nastavený money management (výstupy, Risk-Reward) prudce zvyšují šance, že moc v začátku neztratíte.

    Vyberte si trh s malými pohyby a malou volatilitou.

    Většinou, když na našich seminářích vysvětlím, že trhy jako DAX a ropa jsou jedny z nejnebezpečnějších pro nováčky, záhy se dozvím, že to jsou přesně ty trhy, na kterých většina přítomných ztrácejících obchodníků nechala peníze.

    Jelikož je bohužel slušná pravděpodobnost, že na začátku ztratíte peníze díky vlastní impulsivnosti, nedostatečné připravenosti a nedisciplinovanosti, je maximálně rozumné nastavit si vše tak, abychom alespoň ztratili co nejméně.

    Výhoda trhů jako e-mini Dow Jones, e-mini NASDAQ a za určitých okolností i e-mini S&P 500 je, že tyto trhy lze intradenně obchodovat s malým riskem a zároveň se na nich naučit vše potřebné k tomu, abychom později stejné dovednosti mohli aplikovat na trzích mnohem větších a volatilnějších. Risk se může pohybovat mezi 40-100 USD na obchod, což je relativní nic proti například risku 2 000 USD, který musím aplikovat na svém breakout systému na trhu s ropou. Na druhou stranu, byť se u zmíněných trhů dá pracovat s velmi malým rizikem, zároveň už pracujeme s částkou, která pro nás něco znamená – a tudíž bereme vše mnohem vážněji. Je to tedy rozumný kompromis mezi tím, jak příliš neztratit, ale zároveň pracovat se skutečným riskem, ne pouze imaginárním a zdánlivým riskem, jako je tomu u různých mini, mikro, nano a piko nesmyslů.

    Poziční obchodník by si měl rovněž vybrat trh s minimální volatilitou. Najít komoditní trh s rozumně malou denní volatilitou není jednoduché, proto je pozičně kolikrát lepší začít s komoditními spready, nebo využít opce. Spready díky jištění jedné pozice druhou mohou vykazovat mnohem menší volatilitu než samotný trh a i s opcemi je možné pracovat s velmi malým (a navíc velmi přesně definovaným) riskem do začátku.

    Vyhněte se exotickým produktům.

    Pokud obchodujete komodity, akcie, komoditní spready nebo opce, obchodujete produkty, které se exekuují osvědčenou, prověřenou cestou. Vše se odehrává na centralizované burze, která je pod přísným dohledem.

    Oproti tomu, existuje dnes řada "exotických" tradingových nástrojů, které se tváří seriózně, nově a sexy, ale ve skutečnosti se obchodují na necentralizovaných místech, cenotvrobu určuje nezřídka samotný broker daného instrumentu a bez pochyb není nemožné u takových exotických "novinek" s pomocí algoritmů zařídit, aby si trader vedl skvěle na demu (pokud možno v krátké době astronomické částky) – a aby pak s překvapením zjistil, že reál je přesně opačný. Ještě horší pak je, pokud jsou podobné exotické "novinky" nabízeny zadarmo, protože pak to znamená, že rozdíl mezi BID a ASK může být astronomický a ve finále obchodník zaplatí i 100x více, než je běžnou praxí.

    Držet se osvědčeného a zaběhnutého je jedna z dalších cest, jak minimalizovat naše počáteční ztráty.

    Pokud to nebude fungovat na historii, jak to může fungovat v budoucnu?

    Existují nekonečné, vyčerpávající diskuze na téma backtestu. Souhlasím, že backtest je jen omezený nástroj a nic se s ním nemá přehánět. Jak ale můžete vědět, že váš obchodní přístup bude fungovat v živém trhu, když jste si to ani neověřili na datech z minulosti? Už se mně v minulosti stalo, že jsem potkal obchodníka, který mně nadšeně popsal svůj obchodní plán, o kterém byl zcela přesvědčený, že bude fungovat. Když jsem se ho zeptal na backtest, jako mnoho ostatních jen mávnul rukou s tím, že je to zbytečné (zjevně milujeme zjednodušovat si práci i za cenu velkých ztrát). Jelikož byla jeho pravidla poměrně jasná a konkrétní, ze zvědavosti jsem zkusil doma pravidla automaticky otestovat. Výsledkem byla prudce klesající equity. Když jsem jí danému obchodníkovi poslal, bylo mně vysvětleno, že o tradingu nic nevím – a prodělečný systém šel daný obchodník obchodovat. Už jsem od něj nikdy více neslyšel.

    Samozřejmě, můžete si vytvořit roční historii obchodů tak, že je budete skutečně obchodovat – v reálu, nebo v demu. Za rok pak uvidíte, na kolik je váš obchodní plán dobrý. Není to ale zbytečné, když můžeme stejnou věc alespoň rámcově zjistit za jediný víkend?

    A pokud váš koncept, byť v hrubých rysech (protože v reálu zřejmě bude trochu jiný), nefunguje na historii – proč by měl fungovat v budoucnu?

    Pokud to nedokážete na demu, nedokážete to ani v reálu.

    Většina začínajících obchodníků se domnívá, že demo je zbytečné (u některých exotických nástrojů a brokerů skutečně ano). Souhlasím, že reálná praxe naučí neporovnatelně více a že emoce v reálu a emoce u dema jsou dvě rozdílné věci. Pokud ale hned v začátku nechceme ztrácet peníze, musíme na demu začít. A většina začátečníků je záhy překvapena, že ani na demu nedokáží první měsíc vydělat. Proč by pak měli vydělávat v reálu, pokud to nedokáží ani na demu?

    Pokud nedokážete mít alespoň 2-3 měsíce po sobě ziskové v demu, v reálu to rozhodně nebude lepší. Spíše naopak.

    Nenechte se stresovat okolím.

    Pokud možno, v momentě, kdy začnete živě obchodovat, s nikým o tom moc nemluvte. Z vašeho okolí může začít vůči vaší činnosti vyzařovat vysoké očekávání, které vás dostane pod tlak, čímž budete stresovaní a budete dělat mnoho chyb. Nebo naopak může být ve vašem okolí trader, který už obchoduje delší dobu a bude se mu dařit v době vašich prvních ztrát – což vás opět dostane pod tlak a stres. A jiná část okolí si z vás zase bude dělat legraci a utahovat si, což vám opět sebedůvěru nedodá.

    Nejlepší je dělat si věci tak trochu "potají", nedělat si to zbytečně složitější, než to je. Ani já sám se po letech tradingu na plný úvazek nedělím s vlastní ženou o to, jaký jsem měl obchodní den. Nechávám si to pro sebe, abych na sebe nenechal působit možná očekávání svého okolí. Teprve na konci roku má žena pozná, jak dobře se mně v tradingu dařilo – a to podle toho, jakou cestovní třídou letíme na dovolenou.

    Trading je velmi niterní věc. Netahejte do něho okolí. Dokonce i to, které vás velmi podporuje, může být nebezpečné, protože můžete mít tendence chtít se takovému okolí zavděčit a tím se opět dostat pod zbytečný stres. Překvapte svou ženu až novým autem – ale zároveň jí příliš neříkejte o tom, jak jste na něj vydělali. Mohla by mít tendence začít mít očekávání, že tomu nyní tak bude už každý rok:-) A samozřejmě, tlak na vás by se nebezpečně zvýšil...

    9.9.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...