Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak začít s obchodováním při zaměstnání

    Mnoho začínajících obchodníků má základní "problém" ve skutečnosti, že je pro ně těžké začít se zabývat obchodováním díky povinnosti chodit do zaměstnání. Čas je nejluxusnější komodita ze všech a naučit se tradingu vyžaduje, bohužel, poměrně dost času. Proto je potřeba začít velmi pomalinku a to budováním řady drobných rutin.

    trading_pri_praci.jpgAbychom mohli začít s procesem učení se obchodovat při zaměstnání, je nejdůležitější ze všeho věnovat se tradingu byť jen pár minut denně, ale pravidelně. Je třeba vytvořit si určitý konzistentní návyk, jehož obsahem budou kroky vedoucí postupně k osvojení si prvních kroků obchodního řemesla.

    Prvním důležitým návykem by mělo být pozorování trhů. Nic vás nebude učit rychleji, než pomalé postupné pozorování, které vám dá přesnou představu o tom, jak se trhy mohou hýbat, jak reagují na důležité supporty a resistance, kdy můžeme trhy označit za trendující a kdy za "mrtvé" (nikam netrendují a vykazují chop) atd. Samotné pozorování trhů má v sobě obrovskou sílu, kterou si málokdo uvědomuje - je to vlastně takové nenásilné seznamování s prostředím, ve kterém se budeme chtít naučit začít efektivně pohybovat. Vždyť když se chceme naučit například nový sport, řekněmě třeba tai-chi, také strávíme mnoho času pozorováním jiných, jak cvičí celou sestavu. Pozorování nám dá přesnou představu na co se připravit, co asi pro nás bude těžší a co jednodušší atp.

    Pokud se rozhodneme zabývat se pozičním obchodováním, měli bychom začít s pozorováním tak, že si vybereme maximálně 10 trhů a stanovíme si přesný denní čas, kdy všechny trhy projedeme, koukneme se, co udělaly minulý den a případně si do grafů uděláme nějaké poznámky nad věcmi, které nás spontáně napadnou. Mnoho takových spontánních nápadů nám bude v budoucnu sloužit k prvním stavbám obchodních systémů.

    Toto denní pozorování může zabrat maximálně 10-15 minut denně, důležité ale je, aby bylo pravidelné. Takže si například řekněte, že o 15 minut dříve vstanete, nebo že půjdete o 15 minut později spát - vyčleňte si ale těcho 15 minut a zakomponujte je do svého denního plánu naprosto pevně, abyste pro vás oněch 15 minut stalo skutečně návykem. Budete si tak vytvářet mimo jiné i velmi dobrý zvyk do budoucna.

    Pokud se chcete zabývat intradenním obchodováním, je situace bohužel složitější. Měli byste najít na pozorování trhů alespoň 1,5 - 2 hodiny, konkrétně se snažit trhy naučit pozorovat první 1,5 - 2 hodiny po otevření (od 15:30 do 17:30), nebo poslední 1,5 - 2 hodiny (20:30 - 22:00). V tyto hodiny se většinou odehrávají nejzajímavější pohyby. Jelikož najít 1,5 - 2 hodiny denně na pozorování je podstatně náročnější, začněte tak, že si dáte pravidlo najít takto pro sebe alespoň 2-3 dny v týdnu. Mít možnost pozorovat intradenně trhy alespoň 3 dny v týdnu je pro začátek dostačující, navíc jsou obchodníci, kteří jen 3 dny v týdnu obchodují. Pokud nemáte možnost vyčlenit si čas vždy pravidelně ve stejnou dobu, máte ještě jednu úžasnou možnost - programy jako NinjaTrader nebo SierraChart umí takzvaný "playback", takže si můžete klidně pustit první dvě obchodní hodiny až večer po uzavření trhů - důležité je ale opět vydržet celé 2 hodiny trhy pozorovat, i když v módu playbacku a učit se takto s trhy "stotožňovat".

    V samotném procesu pozorování vůbec nepospíchejte - klidně pozorujte trhy řadu týdnů, aniž byste dělali cokoliv jiného. Během tohoto procesu začněte velmi pomalu, pozvolna a nenásilně přidávat do trhů některé nástroje technické analýzy, o kterých jste se někde dočetli, nebo vám je někdo poradil, jako dobré nástroje pro stavbu obchodního systému. Případně si přidejte do grafů už komponenty celého obchodního systému.

    Dalších několik týdnů nebo klidně i měsíců pozorujte trhy se zakomponovanými nástroji nebo zakomponovaným obchodním systémem. Co je nyní velmi důležité - po každém pozorování si pořiďte screenshot grafu a zakreslete si do něho veškeré zajímavé myšlenky, které vás napadnou. Jaký vstup vám připadal zajímavý, jaký výstup, jak daný systém nebo nástroj technické analýzy dokázal charakterizovat určité situace v trhu (chop, trend, obraty trhu). Dělejte si takovou databázi postřehů v rámci konkrétního obchodního systému nebo konkrétních nástrojů. Opět nespěchejte, samotné pozorování vám pomůže se s nástrojem a systémem mnohem lépe seznámit a hlavně si k němu vyvinete velmi podstatný a důležitý cit. Právě cit pro trhy a daný nástroj je to, co mnoha začínajícím obchodníkům kriticky chybí, neboť se snaží fázi pouhého pozorování přeskočit a raději hledat zkratky typu programování, které nikdy důkladnému citu trhu nenaučí. Bez citu pro věc nefunguje na světě nic - automobilový závodník nemůže jen řadit a točit volantem, ale musí mít cit pro celý automobil, řízení i dráhu, zrovna tak rybář se musí řídit citem kde by ryby mohly daný den brát více a kde méně. Nebo si vezměte takového byznysmena - cit pro příležitos a cit pro obchodní partnery jsou vždy důležitější, než obecné poučky o tom, jak by se měl byznys dělat. Bohuže málo začínajících obchodníků chápe tuto nesmírně důležitou skutečnost, která je o to podstatnější, že je trading více umění než věda.

    Až si vyvinete trochu citu a budete mít databázi poznámek, rozhodněte se, že jeden víkendový den (ideálně dva) v měsíci věnujete backtestu. Jediný den v měsíci snad pro sebe najde i člověk s rodinou, bude třeba to rodině trochu citlivě vysvětlit. Během tohoto dne si poskládejte dohromady na základě pozorování a ideí jednoduchý obchodní plán a ten si zbacktestujte na co největším vzorku historických dat nazpět. To celé vás posune ohromný kus vpřed a pro další měsíc budete plni nových idejí a myšlenek a především váš pohled na trhy bude zase trošičku jiný, obohacený o nové zkušenosti.

    Po několika takových měsících a backtestech byste měli mít vypilovaný obchodní plán. Co tedy udělejte, že pokročíte dále a už nebudete trhy pouze pozorovat, ale snažit se v nich s pomocí demo-účtu exekuovat konkrétní obchody dle vašeho plánu. V této fázi již začnete tradingu více a více věřit a jak mávnutím kouzelného proutku náhle zjistíte, že je pro vás stále jednodušší hledat si pro trading více a více času, protože vaše vůle a víra v obchodování vás zkrátka a dobře začnou pomalu nutit měnit akutální životní styl: je například běžné, že v této fázi někteří obchodníci změní zaměstnání nebo začnou pracovat na kratší úvazek, protože zkrátka a dobře již vidí reálné možnosti tradingu, všemu věří mnohem více a hlouběji než na začátku a je tedy pro ně jednodušší začít dělat kompromisy.

    Celý proces do tohoto bodu může trvat klidně rok, na čemž není vůbec nic špatného. Právě to je na celém začátku velmi důležité - nepospíchat, nepospíchat, nepospíchat. Trhy zde byly, jsou a budou. Nic vám neuteče a pokud jste dokázali žít bez trhů do teď, ještě nějaký ten čas to určitě zvládnete. Uspěchat začátek se navyplácí a nejdůležitější je právě začít onou drobnou rutinnou ve formě pouhých 15 minut denně.

    Takže, začnete přemýšlet, kde a jak pro sebe vyčlenit pravidelně 15 minut denně (pokud chcete být poziční, spreadový nebo opční obchodník), nebo alespoň 1,5 hodiny 3x týdně (pokud chcete být intradenní obchodník).

    19.10.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...