Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jaká data při intradenním obchodování e-mini?

       ib-data1.jpg
    Foto ©iStockphoto.com/sitox  

    Jedním z častých dotazů začínajících obchodníků jsou data. Přestože může vypadat otázka jednoduše, není odpověď z řady důvodu vůbec jednoznačná. Data je třeba vybírat nejen s ohledem na cenu, ale také na způsob využití, neboť se jejich kvalita může významně lišit. V článku naleznete také odpověď na další častou otázku – jak je to s daty od InteractiveBrokers?

    Problematice dat jsme se na Finančníkovi již věnovali. V archivu na toto téma doporučuji začínajícím obchodníkům prostudovat článek Jak na software pro obchodování [2] - problematika dat.

    V rámci komoditního a akciové trhu vzniká cena centralizovaně na příslušné burze. Všichni obchodníci by tak měli mít k dispozici stejné informace, tedy i data. Realita je taková, že tomu tak principielně je, prakticky jsou v datech rozdíly. Rozdíly jsou dané především technologickými limity – dat je ohromné množství a „prosoukat“ je internetem k ohromnému množství zákazníků s sebou nese nezanedbatelné náklady, které se různé subjekty snaží minimalizovat.

    Při úvahách o datech je třeba si nejprve uvědomit, že data nejsou jen „poslední cena“. Cenová aktivita má i určitou vnitřní strukturu – informace o nabídce a poptávce (bid, ask) a množství zrealizovaných obchodů (volume). Pokud se diskutuje o kvalitativní úrovni datafeedu, je potřeba, aby si obchodník upřesnil, které parametry jsou pro něj podstatné. Přičemž vesměs platí, že čím vyšší nároky, tím vyšší cena.

    Data může burzovní obchodník získávat dvěma způsoby – od svého brokera nebo od speciálního poskytovatele dat. Firem je spousta, ale obecně lze říci, že brokeři se pochopitelně snaží tlačit náklady dolů, jak jen to jde, takže kvalita bude rozkolísanější než v případě specializovaných firem. Ty si zase nechávají za kvalitní data dobře zaplatit.

    Kvalita dat se liší především v ostatních parametrech, než je „poslední cena“. Tu se vesměs všichni poskytovatelé dat snaží dostat k obchodníkovi co nejrychleji a moje zkušenost je taková, že při obchodování na alespoň trochu vyšším timeframe (např. od 3 minut výše), se rozdíly v ceně reálně ani nepoznají.

    Horší je to s ostatními informacemi, jako je bid, ask a volume. Například volume udává, kolik jednotek daného aktiva (komodity, akcie) bylo spárováno v daný konkrétní jeden obchod. Tuto informaci většina obchodníků zužitkovává v určité „kumulované“ podobě – např. v podobě histogramu udávajícího celkové volume za danou časovou jednotku nebo v podobě volume grafů – grafů, které se vykreslí až poté, co dojde k zobchodování konkrétního počtu jednotek (např. volume 2000). Načítání ale probíhá vždy až na straně obchodníka – tedy na našem počítači, a je čistě v režii obchodního software. Ten tak musí dostávat informace o každém obchodu, jinak nemůže být výstup přesný. Stejně je to s informacemi bid/ask – ty zase mohou používat jiní obchodníci pro své studie a v takovém případě opět potřebují data ve zcela nejpřesnější podobě.

    Jak je to tedy s daty u InteractiveBrokers?

    Například jeden z největších světových brokerů – InteractiveBrokers, se kterým obchoduji já i Tomáš, poskytuje ohromnou paletu dat defacto zdarma (pokud obchodník alespoň trochu obchoduje, přesné podmínky naleznete na stránkách brokera), nicméně data tento broker neposílá tick po ticku (tedy „všechna data“), ale po určitých blocích – tuším, že aktualizace dat probíhá po intervalu 0,2 – 0,3 vteřiny. Z pohledu poslední ceny je to samozřejmě zanedbatelné, nicméně pokud agregujeme například ukazatel volume, dostaneme mnohem nižší hodnotu než u brokerů, kteří posílají data „tick po ticku“.

    Při výběru svého datafeedu by tak měl sám obchodník rozumět tomu, jak přesná data potřebuje pro své obchodování. Pokud budu stavět svůj systém na volume, patrně s daty poskytovanými IB nemohu obchodovat. Pokud používám jako svůj základní timeframe nějaký klasický x-minutový timeframe, jsou tato data zcela dostatečná.

    Co když chci obchodovat s IB, ale potřebuji kvalitní data? Samozřejmě není problém si objednat data od specializované firmy. Já například využívám pro své různé analýzy data od firmy IQFeed (www.iqfeed.net), což jsou z mých zkušeností jedny z nejkvalitnějších dat, které si dneska může obchodník pořídit za přijatelný peníz (dřív jsem používal Esignal, který je také velmi kvalitní, ale dražší a neposkytující v některých ohledech to, co má IQFeed). Naprostá většina software potom umožňuje analyzovat data např. od IQFeed a obchodovat řekněme u InteractiveBrokers. Data však nejsou zadarmo – ceník naleznete na uvedené stránce. Výsledná cena záleží na burzách, které chcete mít k dispozici, ale vesměs se budete pohybovat od 100 USD a výše za měsíc. Doporučil bych taková data začínajícímu nováčkovi, který zatím na burze neprofituje? Ne, je to volba pro ty obchodníky, kteří vědí, co a proč potřebují. Na druhou stranu, pokud na burze profitujete, je logické, že podobné náklady nejsou nijak extrémní.

    Co když potřebuji kvalitní tick-by-tick data a nechci za ně platit?

    Správná otázka – v takovém případě je ideální si otevřít účet u brokera, který nabízí vhodný datafeed pro trhy, které chci obchodovat. Samozřejmě, vše je otázkou kompromisu a mezi brokery jsou velké rozdíly (co si budeme povídat, jsou důvody, proč jsme s Tomášem u IB...), ale pokud jsem začátečník, měl bych tlačit náklady co nejníže a raději bych zvolil pro menší účet např. menší náklady s kvalitními daty (pokud jsou pro mě nezbytné), než např. zabezpečení a robustnost brokerské platformy.

    Brokerů s tick-by-tick daty je celá řada. Vesměs jsou to ti, kteří se specializují na intradenní obchodování. Populární jsou například data ZenFire, protože je lze používat v demoverzi a napojit na bezplatný software NinjaTrader (viz náš článek Videotutoriál: NinjaTrader a Zen-fire data - bezplatný komplet pro trénování intradenního obchodování

    V této souvislosti občas narazím na otázku – jsou například Zen-fire data (jako konkrétní zástupce brokerského datafeedu, jsou samozřejmě i další. Samotný Zen-fire není nic jiného než obrendovaný datafeed Rithmic, který najdete u jiných brokerů atd.), stejně kvalitní jako IQFeed nebo ESignal? Ne tak zcela. Např. Zen-fire jsou velmi kvalitní data, která budou stačit 99% potřebám začínajících traderů, ale je zřejmé, že specializované firmy mají robustnější architekturu a dokáží vám zaručit, že se do platformy dostanou již opravdu skoro všechny ticky. Rozdíl může být u vysoce obchodovaných instrumentů (např. ES) v době zvýšené volatility (rušnější otevření dne, report atd.).

    Mimochodem – snad všichni komerční poskytovatele dat (např. zmiňovaný IQFeed) umožňují zkušební bezplatný trial svých služeb. Pokud máte pochyby o tom, zda-li mohou různá data ovlivnit váš trading, není od věci trial využít a porovnat grafy.

    A na co je třeba ještě nezapomenout – zejména brokeři často poskytují různě kvalitní data pro backfill (zpětné dotažení) historie. V této oblasti jsou opravdu velké rozdíly a je to i jeden z důvodů, proč já používám IQFeed (poskytuje 30 dnů tickových dat, tedy velmi kvalitní backfill; z IB je backfill bohužel opravdu tristní).

    Závěr

    Dnešním článkem jsem chtěl odpovědět na otázku, se kterou se s Tomášem velmi často setkáváme. Jak vidíte, odpověď není jednoznačná. Obchodník musí vždy volit mezi kvalitou – dalšími službami – a cenou.

    Začínajícím traderům bych doporučoval především eliminovat náklady. Nemyslím, že je potřeba si za data platit. Na druhou stranu si musím coby trader uvědomovat rozdíly v datech a coby trader využívající např. volume grafy nemohu spoléhat na data od InteractiveBrokers. Pokud budu budovat skalpovací strategii pro období s vysokou volatilitou, patrně mi nezbývá nic jiného než si kvalitní data zaplatit. Pokud jsem rozumný začínající obchodník pracující s alespoň trochu vyšším timeframe (např. minimum 3-5 minut, což bych doporučoval) je dost jedno, která data budu využívat.

    13.1.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...