Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Dotaz kamaráda: Jaký typ člověka má větší šanci uspět na burze?

    Minulý týden jsem dostal zajímavý dotaz od kamaráda, který se chystá v dohledné době začít s tradingem. Jeho dotaz byl o tom, jaké vlastnosti dle mého názoru a mých pozorování potřebuje člověk mít, aby v tradingu uspěl, a s jakými vlastnostmi má naopak minimální šance.

      

     

    Musím se přiznat, že jsem o této otázce hodně přemýšlel. Nakonec jsem se rozhodnul vyjít i ze zpětných vazeb některých našich studentů, kteří jsou dnes již úspěšní obchodníci a sepsat na toto téma článek, neboť se určitě jedná o téma, které zajímá i ostatní. Následující tedy vychází z mých pozorování a zpětných vazeb od již profitabilních studentů a také dalších profitabilních obchodníků, se kterými jsem se v životě potkal, stejně tak ale od těch, kteří doposud na burze neuspěli.

    Na první místo bych asi neřadil ani tak konkrétní vlastnost, jako schopnost udělat si na trading čas. Úspěšní tradeři, se kterými jsem přišel do styku, jsou téměř vždy lidé, kteří si v prvé řadě potřebovali najít nemálo času na to, aby se dokázali tradingu věnovat se vší seriózností. Jako ve všem platí, že čas věnovaný určité věci je přímo úměrný tomu, kolik se naučíme a jak rychle se budeme hýbat vpřed. Lidé, kteří na burze uspěli, si dokázali v prvé řadě najít čas udělat si potřebnou práci - tj. backtesty, analýzy, tréning. K tomu se pak u úspěšných traderů prakticky vždy vázala další věc - jejich čas věnovaný tradingu byl konstantní, tj. každý den stejný. Z práce na tradingu si už od počátku udělali potřebnou rutinu, už od začátku vnesli do práce na tradingu absolutní pravidelnost. To je bez pochyb velmi důležité. Je přitom jedno, zda tou rutinou má být pouze 2 hodiny každý víkend pro výběr spreadových pozic pro následující týden, nebo 2 hodiny denně věnované vývoji v rámci intradenního obchodování.

    Jako další mohu potvrdit, že dnes úspěšní tradeři začali s rozumnou, přiměřenou kapitalizací. Abych se přiznal, nenapadá mě nikdo, o kom bych věděl, že se stal úspěšný trader s částkou menší jak 3000 USD, často začali dnes úspěšní tradeři i s částkou několikrát vyšší. Opět zmiňuji obecně nepopulární fakt, že jsem doposud nepotkal žádného dlouhodobě úspěšného tradera, který by začal obchodovat mini a mikro loty s 500 USD. Za dlouhodobě úspěšného tradera považuji toho, kdo je schopen se tradingem živit, nebo si alespoň přivydělat na věci jako je auto nebo exotická dovolená, nikoliv toho, kdo si dokáže čas od času vydělat na BigMac menu.

    Jako zajímavou vlastnost lidí, kteří dnes úspěšně obchodují, bych určitě zmínil určitou přirozenou zvídavost. Tj. klást si otázky typu "co by se stalo, kdybych místo výstupu A zvolil výstup B" a okamžitě na ně skrze vlastní práci hledat odpovědi. Takovýto typ lidí je většinou schopný si dříve či později vypracovat systém skutečně na míru a obchodovat systém pak i s potřebnou sebedůvěrou. Úspěšní tradeři, které jsem potkal, měli většinou v sobě právě podobnou zvídavost, rádi si kladli otázky a rádi hledali odpovědi. Na svém tradingu tedy neustále pracovali, neustále hledali cesty, jak se ještě zdokonalit a stát se lepšími.

    Oproti tomu jsem se doposud nesetkal s dlouhodobě úspěšným traderem z kategorie "střelců". To jsou ti, co začnou otevřením účtu u brokera a živým obchodováním s argumentací, že "backtest a paper-trading není pro ně". Setkal jsem se ale s pár lidmi, kteří takto ztratili (nemalý) účet, prozřeli a vrhli se do tradingu znovu, s novým (menším) kapitálem, tentokrát zodpovědněji a s mnohem lepší přípravou. Někteří z nich to i přes bolestné první zkušenosti nakonec k úspěchu skutečně dotáhli.

    Jako další docela zajímavý fakt, který musím uvést, je skutečnost, že řada našich úspěšných studentů jsou Češi nebo Slováci žijící v zahraničí. Mám pocit, že lidé žijící v zahraničí mají jednak větší nadhled (sám mohu říci, že život v zahraničí učí člověka nové, mnohem větší flexibilitě a nadhledu), za dále vydělávají více peněz, takže představa ztráty 5000 USD není pro ně tak hrozná a proto obchodují s penězi už od začátku s menším strachem a menšími obavami, což jim dává psychologickou výhodu. Všimnul jsem si také, že jsou to často poměrně dost optimističtí lidé - řekl bych, že nadhled a optimismus v tradingu dost pomáhá. Lidé žijící v zahraničí také už mají mnohem větší představu o tom, co znamená být závislý jen sám na sobě, takže to nejsou lidé, kteří neustále jen očekávají, že se o ně musí postarat stát, kteří na vše jen nadávají a ve všem jen hledají problém. Jsou to naopak lidé, kteří se museli naučit více za sebe bojovat, přežít v cizím prostředí, což jim dalo právě potřebnou flexibilitu, nadhled a samostatnost - vlastnosti hodně potřebné pro trading.

    Co dále mohu bezpečně říci, že úspěch v tradingu má jen minimální souvislost se vzděláním. Setkal jsem se s úspěšnými tradery, kteří byli velmi vzdělaní a schopní lidé, ale také s těmi, kteří tvrdě pracovali v restauracích a fastfoodech a jejich vzdělání bylo spíše průměrné. Přitom v obou těchto skupinách jsem poznal skvělé a úspěšné tradery. Důležitější než inteligence je samostatnost a schopnost "prát se" s problémy, naučit se problémy samostatně řešit. Umět se postavit problému čelem bez neustálého brečení, jak něco nejde a čekání, kdy mě někdo vezme za ručičku a popovede dál. Co jsem také vypozoroval, že lidé, kteří mají o sobě mínění vysoké inteligence (často proto, že skutečně vysoce inteligentní jsou), mají tendence trading neuvěřitelně překomplikovávat a kvůli tomu být neustále na dráze poražených. Potřeba přesvědčovat sebe samotné, že jejich inteligence má na víc, je pro ně nezřídka důležitější, než vydělávat v trzích peníze - byť s jednoduššími přístupy. Celkově mohu říci, že egoisté to nemají v tradingu lehké, oproti tomu lidé s pokorou a skromností, zdá se, jsou na tom v tradingu lépe.

    Dle všeho se dále zdá, že si v tradingu vedou ženy lépe, než muži. Je jich sice v tradingu velmi málo, ale dle mých poznatků mají zdravější přístup k riziku a trading berou zodpovědněji.

    Jako poslední bych řekl, že lidé, co v tradingu uspěli, jsou běžci na dlouhou trať. Mají dlouhodobou výdrž, nenechají se zastavit na první překážce, chtějí uspět a pokračují v dané věci tak dlouho, dokud neuspějí. Mají také schopnost analyzovat své chyby a učit se z nich, už z podstaty jsou tedy také dostatečně organizovaní na to, aby dokázali o svém vývoji neustále vést záznamy a z takových později vycházet, když se zrovna nedaří. A ještě jedna taková důležitá věc - mají rádi peníze a ve svém životě se jim nebrání. Byli byste překvapeni, kolik lidí má k penězům předsudky a pak se diví, že k nim žádné peníze nepřicházejí. Pro mě osobně jsou peníze jedna z celé řady dalších věcí, které ve svém životě vítám s otevřenou náručí a děkuji za ně. A pokud mohu jít penězům na proti, určitě to udělám.

    Myslím, že spíše než na osobních vlastnostech záleží na určitém postoji k životu. Lidé s velkorysejším a samostatnějším přístupem k životu jsou obecně úspěšnější ve všem a v tradingu to platí stejně tak. Člověk zalezlý ve svém kutlochu, se závistí pozorující co nového si koupil soused a nadávající na to, jak je všechno špatně a stát se o něj pořádně nestará, je typický typ člověka, který to bude mít na burze velmi, velmi těžké. Mentální postoj k životu je skutečně velmi důležitý.

    6.11.2011

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...