Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Komodity - jaké trhy lze dnes obchodovat elektronicky?

    Jedním z velmi častých dotazů, které dostáváme, je problematika elektronického vs. pitového obchodování. Jelikož je toto téma velmi zajímavé a aktuální, pojďme se na jednotlivé trhy podívat z pohledu června roku 2007.

    Elektronický vs. pitový trh

    Nejprve trochu rekapitulace na úvod. Komodity se v zásadě obchodují na dvou typech trhů - elektronickém, kde ke spárování jednotlivých obchodních příkazů dochází výhradně elektronicky "na serveru" burzy, a pitovém (angl. často označováno také jako Open Auction), kde se každý obchod páruje ručně (zběsilé ukazování jednotlivých pitových obchodníků známé z filmů).

    Pitový trh je "tradičním místem" kde se burzovní komoditní obchody odehrávaly. Většina klasických surovin se dnes stále obchoduje na pitu, i když řadu z nich je možné obchodovat již i elektronicky. Pitové obchodování bývá dražší (vyšší komise, horší plnění) a v podstatě jejich jediná výhoda z pohledu malého obchodníka je skutečnost, že řada komodit se prostě jinak obchodovat nedá, resp. donedávna ještě nedala, případně že nabízejí i dnes u některých kontraktních měsíců vyšší likviditu. Oproti tomu elektronické trhy s sebou přinášejí skoro okamžité informace o plnění a možnost výrazně nižších komisí (často i pod 5 dolarů za RT). Navíc v případě elektronického obchodování jsou výrazně vyrovnanější podmínky většiny obchodníků - v případě pitu mají tzv. "locals" přeci jen určité výhody minimálně v tom, že přímo na parketu vidí zárodky různých výrazných volatilních pohybů atd.

    Stručně shrnuto - pro malé spekulanty je jednoznačně výhodnější obchodovat trhy elektronicky, za předpokladu, že takové trhy jsou dostatečně likvidní. Situace ještě před relativně nedávnou dobou byla bohužel taková, že většina klasických surovinových komodit se elektronicky obchodovat nedala. Tato situace se však mění velmi rychle a je dobré sledovat, jak jde vývoj dopředu a co aktuálně obchodovat již lze. Bohužel mnoho obchodníků se v tomto spoléhá na staré informace v knihách nebo rady brokerů, kteří samozřejmě upřednostňují pitové trhy, minimálně kvůli vyšším komisím.

    Pojďme se podrobněji podívat na aktuální situaci na nejzajímavějších amerických komoditních trzích. Upozorňuji, že se budeme v článku věnovat pouze hlavním trhům, které nás samotné zajímají - určitě najdete i další trhy, které lze obchodovat elektronicky a budeme rádi, pokud je např. zmíníte v připojené diskuzi.

    Zrniny

    Hlavní komodity na zrniny se obchodují na chicagské burze CBOT. Dnes (červen 2007) je situace taková, že všechny hlavní zrniny lze bez problémů elektronicky obchodovat, ba co víc, likvidita elektronických trhů je již výrazně vyšší než likvidita na pitu. Elektronické trhy jsou obchodovány v rámci elektronické divize eCBOT a v platformách mají většinou označení začínající písmenem Z:
    ZC - Corn
    ZW - Wheat
    ZS - Soybeans
    ZM - Soybean Meal
    ZL - Soybean Oil

    Aktuální likvidita jednotlivých trhů, kterou si sami můžete kdykoliv ověřit na stránkách www.cbot.com:

    2007-corn.gif
    Corn

    2007-soybean.gif
    soybeans

    2007-soybean-oil.gif
    Soybean Oil

    2007-soybean-meal.gif
    Soybean Meal

    2007-wheat.gif
    Wheat

    Likvidita elektronického trhu je uvedena ve sloupci Electronic, likvidita pitového ve sloupci Open Auction. U většiny komodit je vidět, že elektronické trhy jsou více než dvojnásobně likvidnější, než pitové a není tedy důvod se elektronickému obchodování zrnin jakkoliv vyhýbat. Kromě vyšší likvidity trhy nabízejí také výrazně nižší poplatky. V případě obchodování zrnin přes elektronického brokera (např. Interactive Brokers) se komise pohybuje okolo 6,10 RT.

    Drahé kovy

    Drahé kovy se dnes obchodují především na newyorské burze Nymex, která se elektronickému obchodování otevírá pouze velmi pomalu. Většina drahých kovů se tak dnes v dostatečné likviditě obchoduje pouze pitově (Nymexové drahé kovy by měly být obchodovatelné na platformě Globex od konce letošního roku). Výjimkou je elektronicky obchodované zlato na eCBOTu, které má velmi silnou likviditou dostatečnou i pro elektronické intradenní obchodování. Podrobnosti viz článek Zlato: kde a jak obchodovat na US burzách. Za zmínku stojí také stále se zvyšující se likvidita stříbra obchodovaného na eCBOT (ZI), byť tento trh určitě není vhodný pro malé ochodníky. V případě obchodování zlata přes elektronického brokera se komise pohybuje okolo 4,12 RT.

    Masa

    Dalším velmi zajímavým komoditním komplexem obchodovaným v Chichagu jsou kontrakty na různé masové komodity. Masa se pitově obchodují na burze CME (Chicago Mercantile Exchange), elektronicky pak v rámci divize Globex. Masa bylo možné obchodovat dlouhou dobu pouze pitově, protože existující elektronické verze jednotlivých trhů byly absolutně mrtvé. Avšak i to se však mění a masa dnes již lze obchodovat také elektronicky - viz níže uvedená ukázka grafu likvidity trhu Lean Hogs. Navíc likvidita roste doslova každým dnem a je jen otázkou, kdy bude situace s likviditou podobná jako např. u zrnin.

    Elektronicky obchodovaná masa mívají tato označení:
    HE - Lean Hogs
    GF - Feeder Cattle
    LE - Live Cattle
    GPB - Frozen Pork Belly

    2007-leanhogs.gif
    Lean hogs - nahoře likvidita elektronického trhu, dole pitového trhu (denní grafy)

    Z elektronických mas už je na tom poměrně dobře trh Lean Hogs - viz srovnání likvidity u aktuálně obchodovaných kontraktních měsíců. Likvidita elektronicky obchodovaných Lean Hogs (HE) je přibližně na polovině pitového trhu, což je velmi slušné a dostačující pro poziční obchodování. Ostatní masa jsou zatím obchodovány především na pitu, ale situace se velmi rychle mění.

    Finanční instrumenty

    Velmi oblíbenou skupinou komodit k obchodování jsou různé finanční komodity, jako jsou státní obligace či různé pokladniční poukázky. Produkty se obchodují především na burze CBOT a dnes je v nich situace často taková, že likvidita v elektronickém trhu, mnohonásobně převyšuje likviditu na pitu. Tyto produkty se dnes obchodují vesměs elektronicky, často i intradenně (např. T-Bonds).

    2007-bondy.gif
    30ti leté T-Bonds

    Pitová likvidita 8200 kontraktů, elektronická 351620 za den - čísla hovoří sama za sebe. Podobné trhy skutečně nemá vůbec žádný smysl obchodovat pitově. Shodná situace je také u dalších finančních komodit (např. velmi likvidní 10ti leté T-Notes - TY, 5ti leté T-Notes - FV, 2 leté T-Notes - TU a další). Některé zajímavé finanční komodity se obchodují také na CME, z pohledu běžného spekulanta je patrně nejzajímavější silně elektronicky obchodovaný trh Eurodollar (ticker pro elektronický trh GE).

    Indexy

    Elektronicky obchodovatelné ve vysokém volume jsou nejrůznější futures na akciové indexy, které se běžně používají jak pro poziční, tak elektronické obchodování. Pro menší spekulanty jsou zajímavé především tzv. "e-mini" indexy, jako např. e-mini Russel2000 (ER2), e-mini S&P 500 (ES), e-mini Nasdaq 100 (NQ), mini sized Dow (YM) a další. Všechny tyto trhy jsou plně elektronické.

    Měny

    Hlavní světové měny se dnes obchodují vesměs také především elektronicky, většinou na CME, tj. přes platformu GLOBEX (přes klasický pit je likvidita měn podstatně nižší). Oblíbené měny jsou tak například Euro (6E), Britská libra (6B), Japonský jen (6J) a řada dalších. Výhodou obchodování měn přes elektronické futures kontrakty oproti např. Forexu mohou být pro obchodníky nižší poplatky a regulace v rámci centralizovaného burzovního obchodování.

    Energie, softs

    Energie a softs jsou vesměs obchodované v NewYorku, což je trh, na který se s Tomášem nezaměřujeme, a který neobchodujeme. Díky spolupráci mezi CME a NYMEXem je nyní možné obchodovat všechny energetické a softs NYMEX Futures přímo v platformě GLOBEX, ovšem prakticky jsme toto nezkoušeli. Primárně se soft obchodují elektronicky na platformě burzy InterContinental Exchange (ICE), která sídlí v Atlantě (viz https://www.theice.com/homepage.jhtml) . Na grafech však vypadá likvidita všech hlavních trhů přes platformu Globex velmi solidně a pokud tyto trhy obchodujete, určitě je dobré tuto možnost prozkoumat. Podrobné informace o obchodování NYMEX trhů na GLOBEXu naleznete na této adrese http://www.cme.com/trading/prd/nymex/index.html#energy Praktickou zkušenost máme pouze s elektronicky obchodovanou ropou (e-miNY Oil - QM), jejíž likvidita poslední dobou ale velmi slábne (patrně z důvodu možnosti elektronického obchodování "plné ropy", která již má velmi solidní likviditu) a je nutné ji detailně prozkoumat, pokud plánujete tento trh obchodovat. Argumentem pro obchodování těchto trhů přes Globex mohou být opět velmi zajímavé komise.

    2007-cotton.gif
    Ukázka velmi zajímavé likvidity elektronické verze dříve pouze pitově obchodovaného newyorského trhu - bavlna (Cotton #2)

    20.6.2007

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...