Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Otázky a odpovědi III

    Již potřetí přinášíme odpovědi na časté dotazy, které dostáváme. Zároveň je tento článek poslední pondělní článek tohoto roku. Během týdne vás ještě několik článků čeká (mimo jiné i jedno překvapení od jistého tradera), od neděle pak vyhlašujeme vánoční svátky i pro finančníka a opět začneme přinášet nové články až od ledna příštího roku.

    Jelikož se díky vašim seminářům a setkáním traderů seznamujete s řadou nejenom úspěšných, ale i prozatím neúspěšných obchodníků, zajímalo by mne, zda-li máte nějaký ucelený obrázek toho, proč tací tradeři nevydělávají. Určitě vídáte chyby, kteří tito neustále dokola opakují.

    Vídáme. A neustále je opakujeme na www.financnik.cz. Jedna z naprosto nejzásadnějších chyb, kterou vídám pořád a stále dokola u neúspěšných traderů, je jejich těkavost od jedné věci k druhé. Nemají dostatek trpělivosti a píle, aby uchopili pouze jedinou věc a takovou „přinutili“ fungovat pro sebe. Klasického ztrátového obchodníka poznáte tak, že má každý týden jinou strategii. Někde se dočte o systému A, tak jde obchodovat systém A. Pokud na něm okamžitě nevydělá peníze, pak takový vyhodí a jde se poohlédnout po dalším. A tak pořád dokola.

    Pokud bych měl říci jediný, nejpodstatnější rozdíl mezi těmi, co již začali vydělávat a těmi, co se tomu ještě ani nepřiblížili, pak je to právě tento. Nestačím se kolikrát divit, jak někteří za jediný rok stačili vystřídat snad 10 a více obchodních přístupů. Nejprve WCCI, pak PB, pak RSI, pak divergence, pak MACD, pak všechno dohromady... Přitom řada obchodníků začala pouze s jednou z těchto věcí a po pár měsících již začali profitovat. U těch několika málo, co dnes již stabilně profitují, vidíte nepopiratelnou skutečnost: začali se systémem A a ten obchodují dodnes. Možná s nuancemi, s úpravami a změnami, ale obchodují stále pouze to jedno. Přitom ani jim daná věc často ze začátku ne zcela fungovala – ale měli dostatek vůle, píle a trpělivosti, aby věc dopracovali a přiměli fungovat.

    S nadsázkou říkám, že věčně ztrácející obchodníky na našich setkáváních poznáte podle toho, že řeší jak zdanit zisky, které ještě nevydělali, jakého vybrat brokera a jaký software. Vydělávající obchodníky poznáte podle toho, že mají otevřené excelovské tabulky a ukazují vám své statistické závěry systémů, se kterými začali před několika měsíci a jichž se po celou tu dobu drží.

    Jak dlouho trvá, než začne obchodník stabilně profitovat?

    To je individuální. Říká se, že průlomové jsou 3 roky, pokud za celou dobu skutečně na sobě tvrdě pracujete. Ale není to pravidlem. Za celou dobu, co existuje www.financnik.cz , jsme poznali obchodníky, kteří vydělávají již od prvního roku a naopak i obchodníky, kteří nezačali vydělávat ani po 7 letech. Smutné je, že u těch co stále nevydělávají, dokážete naprosto přesně určit, proč tomu tak je, ale důvody si můžete stejně nechat jenom pro sebe – protože tací obchodníci si skutečné důvody jejich neúspěchu nikdy nepřipustí. V obchodování musí ego stranou, a to bohužel nedokáže každý.

    Osobně mám problém, že zřejmě patřím do té kategorie, co ani po 3 letech stále nevydělává. Mám pocit, že už jsem vyzkoušel úplně všechno, avšak pořád nic. Můžete mi nějak poradit?

    Můžu. Přestaňte zkoušet úplně všechno – a tudíž zároveň vůbec nic. Vezměte si jedinou věc a na té tak dlouho pracujte, až vám začne fungovat.
    Letošní rok, tuším, že to bylo někdy v lednu nebo únoru, byl na našem semináři trader, který se jmenuje Roman B. (diskutuje občas i v diskuzi na finančníkovi a rozhodně při čtení tohoto článku ví, že mluvíme o něm). To byl podobný případ – hovořil o tom, kolik toho již zkoušel, a že stále nic nevydělávalo. Letos v květnu začal obchodovat WoodiesCCI, a to tak, že se dle všeho do systému skutečně „opřel“ a jak jsem měl možnost s ním nedávno prohodit pár slov, zkrátka a dobře donutil systém pro sebe fungovat. Zhruba před 3 týdny byl pak na našem dalším semináři a jeho obchodní stav se prudce změnil: již stabilně vydělává a systém WCCI obchoduje se 3 kontrakty. Přitom stačilo relativně málo! (Ti, co na zmíněném semináři emini II byli s vysokou pravděpodobností též vědí, o kom je řeč).

    No jo, jak mám ale na takovém systému pracovat?

    Předně trpělivě. To, že vám systém nevydělá milion za první týden, ještě neznamená, že je špatný. Předně se musíte naučit pozorovat trh a odhadnout, v jaké konstelaci trhu váš systém nejlépe funguje. Trh může mít mnoho fází. Může být silně trendující, silně volatilní, může být normálně trendující a může být ve fázi, kdy jde do strany (chop). Naučit se rozpoznávat tyto fáze vyžaduje mnoho hodin studování grafů, je to však nezbytná součást tradingu, kterou musí podstoupit každý, kdo chce uspět. Většina je však příliš líná a pohodlná a snaží se hledat raději „zkratky“ ve formě software atd. Žádné takové zkratky nejsou – věřte nám. No a jako další věc, musíte pracovat na výstupech. Zkoušet různé techniky výstupů (např. samotný systém WCCI má několik metod výstupů a můžete kombinovat všechny, nebo třeba používat jeden jediný) a pracovat na analýzách MAE/MFE. Pamatujte, samotný trading může být velmi nenáročný a zároveň s minimem času vydělávat mnoho peněz, avšak nejprve musíte dát něco tradingu vy, aby mohl on dát něco vám. Nejprve se musíte tradingu nějaký čas do hloubky věnovat, přemýšlet, zkoušet, experimentovat a učit se – pak teprve můžete začít sklízet ovoce.

    Proč se nevěnujete na serveru více brokerům – konkrétním brokerským domům, žebříčkům hodnocení, atd.?

    Tak za prvé, každý obchodník má jiné preference a něco jako „ideální“ broker neexistuje. Každý si musí položit otázku jaký je jeho obchodní styl, co od brokera vyžaduje a dle toho hledat. Za další, žádný žebříček nelze dělat, aniž by jeden všechny brokerské domy sám neodzkoušel. A tím se rozhodně zabývat nehodláme. Na serveru jsme napsali celou řadu rad a tipů, dle čeho se řídit při hledání brokera. Zbytek už si musí každý zvážit sám. Samostatnost je jedna z důležitých vlastností tradera.

    Můžete nám prozradit, s kým vy sami obchodujete – pokud to není tajné?

    Tajné to není. Intradenně obchodujeme s InteractiveBrokers a PFG. Pozičně (spready) obchodujeme u americké brokerské společnosti Striker Securities.

    Co byste poradili naprostým začátečníkům?

    Pročíst si důkladně celého finančníka. A hlavně začít být trpěliví a jít vpřed malý kousek po kousku. Nespěchat. Vzít si jednu věc a na té postupně pracovat. Každý den stačí udělat malinkatý krůček dopředu. Po pár měsících se tyto mikro-krůčky poskládají a vy zpětně uvidíte, o jak obrovský kus jste se pohnuli vpřed. To však ostatně platí ve všech ostatních sférách života.

    17.12.2006

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...