Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Začínáme obchodovat II

    zaciname2.gifV minulém díle seriálu Začínáme obchodovat jsme si slíbili projít krok po kroku procesem potřebným k tomu, abychom byli schopni začít obchodovat a připravit si pro naše obchodování vlastní obchodní systém. Položili jsme si základní otázky, které by si měl každý upřímně zodpovědět, než začne obchodovat, a udělat si tak o svém budoucím obchodování jasnější představu. V dnešním díle budeme v odpovídání na základní otázky pokračovat - i když tentokrát již půjdeme hlouběji se snahou nalézt přístup nejvhodnější pro vlastní individualitu a osobnost.

    Jak jsme si zde již několikrát vysvětlili, obchodování je vysoce osobní záležitost. Univerzální přístup k obchodování neexistuje - a není divu, kdyby takový existoval, zřejmě už by po naší planetě chodili samí milionáři. Jediný možný přístup, jak v trzích permanentně vítězit, je schopnost najít v trzích své já - poznat své já natolik dokonale, že i přístup k obchodování a používané strategie budou vysoce individuální záležitost. Dobře si pamatujte, že co funguje v trzích pro jednoho, nemusí v žádném případě fungovat pro druhého. Kde dokáže jeden vydělávat, druhý může s naprosto stejným systémem prodělávat. Proto je nutné uvědomit si vlastní silné a slabé stránky a na základě těch i hledat nejvhodnější strategie.

    V jaký obchodní přístup nejvíce věřím, resp. jaký mi nejvíce vyhovuje?

    Zodpovězením této otázky položíte základní kameny vaší budoucí strategii. Zkuste se každý upřímně zamyslet, čemu v osobním i profesním životě nejvíce věříte a co byste mohli aplikovat i do trhů. Popřemýšlejte, co jsou vaše silné stránky a co nejvíce padne vašemu já. Zde je několik vodítek:

    Mám silnou vizuální představivost.
    Zamyslete se nad tím, zda by pro vás nebylo nejlepší soustředit se na naprosto jednoduché prvky technické analýzy, které je možné vidět pouhým okem. Přemýšlejte o tom, zda by zrovna vám nepadly nejlépe trendové čáry, různé patterny, např. formace head-and-shoulders a další podobné vizuální formace. Přemýšlejte o trzích vizuálně, hledejte v trzích „obrazce“, které nabízejí vysokou pravděpodobnost úspěchu.

    Jsem matematicky nadaný a věřím v čísla.
    Zkuste se co nejvíce dozvědět o nejrůznějších nástrojích technické analýzy pracujících s pojmy jako je standardní odchylka (bollinger bands) apod. Jelikož matematika není mojí silnou stránkou, nebudu se zde v této sféře pouštět do hloubky. Přesto však existuje mnoho různých technik a indikátorů umožňujících k trhům čistě technický přístup.

    Zajímám se o psychologii, věřím v psychologii davu.
    Přemýšlejte o supportech, resistancích, retracementech... Přemýšlejte o všem, u čeho vás napadne „toto musí vidět všichni ostatní - jak se asi teď většina zachová“? Studujte pečlivě grafy a uvidíte, že již brzy v nich začnete nalézat úrovně, které já osobně nazývám „rozhodčí body“, tedy takové, kde se masa lidí zastaví a bude váhat, co dál. Pokud se naučíte takovéto body vyhledávat a rozpoznávat, budete vědět, co kdy dělat a jak se zachovat. Vždy o trzích přemýšlejte jako o mase davu. Jak známo, chování davu je předvídatelné - využijte toho tedy i v trzích.

    Věřím v pravidelné cykly, věřím, že vše jde v cyklech nahoru a zase dolů.
    Přístup k trhům z pohledu sezónních cyklů je jedna z dalších možností jak v trzích profitovat. V každém trhu lze nalézt nejrůznější cykly - dokonce i proslulý Larry Williams dokáže profitovat na cyklech měsíce v úplňku a poloúplňku! (Toto není vtip, ale naprosto seriózní informace vycházející z jedné z knih Larryho Williamse). Přístupů k obchodování je skutečně nekonečně a cykly mohou být jedním z nich. Rozhodně není důvod se tomuto přístupu jakkoliv bránit - obzvláště když můj kolega Petr díky cyklům vydělává nemalé peníze ve svém spreadovém obchodování.

    Věřím v to, že všechno má své hranice.
    V takovém případě můžete například začít uvažovat o nejrůznějších indikátorech ukazujících překoupení/přeprodání trhu, jako například RSI, Stochastics apod.)

    Věřím v netradiční a exotické přístupy.
    Zkuste například candlestick grafy vycházející z kultury japonských obchodníků nebo grafy point&figure.

    Věřím v to, co říkají lidé kolem mě, co píší v novinách a říkají v TV.
    V takovém případě ani nezačínejte obchodovat. Skutečně. Obchodování vyžaduje pevnou víru v sebe samotného, své já a své vlastnosti a dovednosti. Kdo chce obchodovat na základě tipů jiných, může předem počítat s tím, že jeho obchodování bude ztrátová záležitost.


    Samozřejmě, toto je pouze drobná ukázka toho, jak různě se dá k obchodování přistupovat. Proto ještě jednou opakuji - popřemýšlejte dobře o tom, co o sobě víte, v co věříte a v čem si myslíte, že byste se dokázali v trzích seberealizovat. Pokud najdete v trzích část svého já, prudce zvýšíte své šance na úspěch.

    Jaký je můj počáteční realistický cíl?

    Jako další bod je důležité stanovit si počáteční realistické cíle. Pokud si stanovíte cíle, bude se vám lépe hledat způsoby, jak tyto cíle naplňovat. Snaha obchodovat bez cíle jenom těžko povede k výsledkům. Je to jako když jdete běžet dráhu na 100 metrů a nevíte kde máte cíl. Myslíte, že někdy můžete do cíle doběhnout, když nevíte, kde se nachází? Proto tedy nepodceňujte tento bod a napište si na papír, jaké cíle si v obchodování dáváte a v jakém horizontu. Vaše cíle však musí být realistické. Pokud jste začátečník, doporučuji začít s tak skromnými cíly jako „přežít první půlrok“. Skutečně. Příliš mnoho lidí skončilo v trzích jenom pro vidinu příliš rychlého zbohatnutí. Je však třeba postupovat po malých krůčcích. Nejdříve se musíme naučit dělat malé krůčky, abychom se mohli naučit později běhat. Proto začněte s drobnými cíli a pokud se vám je podaří naplnit, můžete postupně dávat laťku výše a výše.

    Jaké průběžné ztráty jsem schopen nést - jak psychicky, tak finančně?

    Poslední otázka, na kterou je nutné si odpovědět před tím než se pustíte do stavby vlastní strategie je: jaké ztráty jste schopni psychicky nést? Pokud žádné, prosím, již o obchodování vůbec neuvažujte. Pokud například víte, že jste schopni unést ztráty maximálně 100-150 dolarů na obchod, musíte v budoucnu vyhledávat pouze takové trhy a strategie, které vám umožní pracovat s takto malým stop-lossem. Toto je například jeden z důvodů, proč velmi rád obchoduji intradenně mini S&P trh - velmi často si vystačím se SL kolem 100 USD a přitom stále vím, že je můj SL na „dostatečném místě“ a trh může „volně dýchat“. Pokud například víte, že jste schopni unést ztrátu i 1000 USD na obchod, můžete začít uvažovat o obchodování drahých a volatilních trhů - jako například energie - a nebo začít například obchodovat na základě týdenních grafů a formací na nich utvořených. Každopádně si udělejte jasno o tom, kolik si myslíte, že jste schopni unést - jak psychicky, tak finančně. Daleko lépe se vám bude přemýšlet nad tvorbou strategií a výběrem trhů, které budete chtít obchodovat.

    Toto jsou tedy základní otázky, které jsme si v tomto a předešlém díle definovali a na které byste si měli - ne nezbytně v tomto pořadí - odpovědět. Odpovědi by se neměly vzájemně vylučovat, ale naopak doplňovat. Dejte si s odpověďmi na tyto otázky na čas, dobře si vše promyslete. Postupně si vše, na co přijdete, zapisujte. V dohledné době byste tak měli mít mnohem lepší přehled o tom, co vlastně chcete, čeho by jste měli být schopni a na co při stavbě strategií klást důraz. Nepodceňujte tyto jednoduché kroky!

    V příštím díle si povíme o tom, jaké základní části by každá strategie měla obsahovat.

    10.4.2005

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...