Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Lze backtestovat komplexnější diskréční strategie, nebo je lepší paper-trading?

    Nedávno jsem dostal zajímavý dotaz, kterému jsme se na Finančníkovi ještě nevěnovali. Jak postupovat v testování komplexnějších diskréčních strategií? K dotazu připojuji svou odpověď a budu rád, pokud se podělíte se svými zkušenostmi.

      
    komplexnejsi-backtest.jpg
    Foto (c)iStockphoto.com/FotoTravel&nbsp 

    Dotaz tazatele

    Dotaz se týká backtestu. Poslední dobou se zabývám intermarket analýzou a časováním vstupu do pozice na rychlém - tickovém ( např. 125 tick) timeframe ( trh Russel 2000). V papertradingu mi to velice pomáhá skvěle časovat vstupy na flipech a jiných S/R úrovních. Takže "pocitově" a zároveň paper záznamy mi ukazují, že by mi to pomohlo značně vylepšit mou dosavadní strategii, kterou jedu LIVE.

    Problém je v tom, že nechci patřit mezi gamblery a chtěl bych onu techniku se zapojením rychlého tf taky nějak zbacktestovat z pohledu více období na trhu. Lámu si hlavu jak onen backtest provádět... Pokud bych posouval grafy s tf 5min (pro intermarket analýzu) abych následně mohl přejít na nižší tickové grafy pro načasovaní, tak cena mi napoví již několik minut dopředu, kam šla (poslední vykreslená svíce na 5min tf).

    Na druhou stranu, kdybych backtestoval jen tickový graf, tak nemám žádný náhled na trh a nutilo by mě to do spousty nesmyslných obchodů, které bych při realtime nezobchodoval pravě díky komplexnějšího náhledu z IMA.

    Navíc kombinuji LMT a MKT příkazy podle aktuální rychlosti a povaze trhu, což ve statickém backtestu nevyčtu nebo některé situace ani nezobchoduji, protože se např. najednou vytvoří 3 svíčky na tickovem grafu, které v reálu nezobchoduji, protože trh jednoduše uteče, ale do backtestu bych je započítal, i když realita by byla jinde.

    Jde vůbec v takové situaci najít nějaké řešení onoho backtestu nebo jediná cesta vede skrze paper a nasledný přechod do LIVE.

    Má zkušenost

    Mám stejnou zkušenost jako tazatel. Jakmile se obchodník dostane do pokročilejší sféry diskréčního obchodování, jsou statické backtesty více a více hrubé a orientační. Jednoduše proto, že podstatnou část obchodního plánu tvoří i vyhodnocení dynamiky trhu, kterou nelze v backtestu podchytit. Stejné je to v případě, když začne obchodník stavět rozhodování na několika analýzách – např. struktuře trhu, vyšším a nižším timeframe a třeba situaci v DOMu.

    Osobně situaci řeším tak, že své strategie dnes ze stejného důvodu nebacktestuji způsobem, kdy procházím historická data a zapisuji si výsledky vstupů a výstupů. Ale o to více pozornosti věnuji paper-tradingu. Ten je podle mého názoru hlavní cestou, jak podobné strategie testovat. Paper-trading lze provádět souběžně s běžným obchodováním původní strategie, tudíž to neznamená, že by obchodník musel na delší dobu přestat živě obchodovat. Často některé přístupy paper-traduji poměrně dlouho – některé i například dva měsíce, což je doba, za kterou nasbírám s danou strategií hodně zkušeností a solidní vzorek obchodů. Většinou se mi daří v rámci této fázi nacházet v přístupu dodatečné jemné nuance, skrz které pak buduji konečný obchodní plán – tj. vytvářím si screenshoty, uchovávám nahrávky obrazovky dynamiky trhu při ziskovém nebo ztrátovém obchodu a podobně. Alternativou paper-tradingu je samozřejmě také replay na historických datech, což je taktika, kterou provádím u vybraných historických dnů, které mě zaujaly nějakou specifičností. Neprovádím však replay každého dne např. za rok zpátky - z tohoto pohledu mi vyhovuje a stačí pravidelný paper-trading.

    Pochopitelně, že ani delší paper-trading neobsáhne všechny potenciální stavy trhu. Zde je již prostě třeba zapojit určitou zkušenost a cit obchodníka. Hovoříme zde o pokročilých diskréčních strategiích a zkušený trader by měl poznat, kdy se trh mění a začíná to mít dopad na jeho výkonnost – například tak, že zvýšená volatilita je nevhodná pro aktuálně používaný timeframe nebo stop-lossy. Pokud například rychlý vstupní timeframe založený na volume, tick nebo range bar grafu začne být příliš rychlý, je třeba se zastavit a buď hned na základě minulé zkušenosti parametry upravit zvýšené volatilitě nebo přístup v nových podmínkách chvíli paper-tradovat (pokud si není trader jist). Obchodování je jednoznačně o tom, naučit se průběžně adaptovat měnícím se podmínkám trhu. A čím je obchodník zkušenější, tak právě této oblasti rozumí lépe a lépe.

    Jelikož budou článek číst tradeři s nejrůznějšími zkušenostmi, rád bych na závěr zdůraznil, že odpověď nelze zobecňovat. Trading je z mého pohledu o postupném budování zkušeností a pilování nezbytných lidských vlastností, které v jiných oborech nejsou tak nezbytné a většině začínajících obchodníků chybí. Mimo jiné například disciplína a systematičnost. Začínající trader tak musí začít u jednoduššího, dobře popsatelného přístupu a postupně se případně dostávat ke komplexnějším metodám. Ty mohou být paradoxně jednodušší (např. zpohledu používaných nástrojů), ale náročnější na zkušenost a celkovou vyspělost tradera. Pokud se začínající trader ihned pustí do příliš diskréčního přístupu bude velmi často prohrávat boj především s vlastní hlavou. Přijde mi proto velmi rozumné, začít trénovat nejprve určitý jeden prvek (např. obchodní signál na flipu s dostatečným RRR), který je plně zbacktestovatelý. Tudíž nabízí traderovi možnost v poměrně krátké době získat o strategii mnoho informací, pochopit za jakých podmínek obchodní styl funguje a neztrácet čas paper-tradováním něčeho, co se může po týdnech ukázat jako minimálně nedokonalé. Jakmile trader zvládne základ, bude se jistě plynuje posouvat dál – např. definováním kontextu z vyššího timeframe, sledováním momenta trhu v oblasti vstupu atd., což jsou prvky, které se dají skutečně testovat a posuzovat pouze v reálném čase.

    K tématu backtestu a paper-tradování doporučuji zejména začínajícím traderům na Finančníkovi prostudovat historické články:
    Backtestování: ne příliš málo, ale také rozumně hodně
    10 nejčastějších chyb začínajících obchodníků
    Backtest & obchodní plán za 6 víkendů
    Nad osobními dotazy. Jak je to s tím backtestem a jak velký stop dnes používáte?
    Backtesting a papertrading - prakticky a podrobněji
    Jak správně backtestovat obchodní systém FinWin
    Vedení záznamů při hledání strategie

    26.10.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...