Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Studujte své obchody z pohledu kontextu

    Většina začínajících obchodníků po čase řeší, proč nevydělávají, případně proč procházejí drawdowny, které je drží zpět. Na to mám dobrou radu – studujte kontext, ve kterém exekuujete své obchody.

    Kontext znamená vztah daného místa ke svému okolí.

    Většina obchodníků vstupuje do obchodů na základě nějakých systematických vstupních signálů. Mohou to být patterny na indikátorech, price action patterny, změna orderflow nebo například očekávaná reakce ceny na trendovou linku.

    Většina obchodníků si vyhodnocuje úspěšnost těchto vstupních signálů, ale často zapomínají na velmi podstatnou věc. Vstupní signál (pattern) je třeba posuzovat v celkovém kontextu trhu. Vyhodnocujeme-li jej samostatně (tj. uvažujeme-li o všech vstupech na základě určité situace bez ohledu na to, kde jsme ji obchodovali), dostáváme velmi zavádějící informace.

    Uvedu příklad – obchodování reverzního patternu (např. double top) na nižším timeframu (např. 2minutovém) má úplně jinou úspěšnost, budeme-li jej obchodovat v trzích, jež se pohybují do strany, v porovnání se silně trendujícími trhy.

    Pokud budete pattern double top obchodovat a ve svých statistikách sledovat jen jeho celkovou výkonnost, můžete dostávat velmi zavádějící informace. Určitou dobu se vám může v obchodování dařit (protože trhy se budou pohybovat spíše do strany) a jiné měsíce bude výkonnost žalostná, protože trhy budou trendovat.

    Postupně se tak každý obchodník patrně dostane k otázce: jak popisovat kontext, ve kterém obchodujeme? Stejně jako u vstupních situací na to může jít každý obchodník trochu jinak. A je to tak v pořádku, protože různé vstupní situace mohou být výrazně ovlivněny různým kontextem.

    Extrémně důležité je tak především vést si dobrou evidenci svých obchodů. Vytvářet si screenshoty vstupů a čas od času se screenshoty a poznámkami procházet. Postupně by vám měly začít vyplývat souvislosti (filtry), které budete chtít zapojovat do svých obchodních plánů.

    Já používám například pro určování kontextu svých obchodů především tato vodítka:

    - Struktura distribuce volume
    - Volatilita
    - Základní cenová struktura

    Pod pojmem základní cenová struktura se skrývá mimo jiné sledování dnešního intradenního high/low. Což je jednoduchý, přitom velmi silný kontext pro posuzování intradenních obchodů.

    Pokud budete obchodovat reverzní patterny (například zmíněný double top) bude se jeho úspěšnost lišit podle toho, zdali jej obchodujeme na denním minimu/maximu, nebo nikoliv. Sám hodně obchoduji reverzní vstupy na cenových divergencích vycházejících z intermarket analýzy. Sleduji přitom, zdali se vstup odehrává na novém denním high/low, či nikoliv. Pokud ano, mám pro vstup výrazně vyšší nároky, tj. musí splňovat náročnější podmínky. Vstupovat na novém high/low může být totiž lákavé, ale současně riskantní. Čas od času trhy prostě jen stále rostou či klesají a budu-li se takový pohyb neustále pokoušet obchodovat protitrendovým signálem, nebude to pro můj účet vůbec dobré. Ve statistikách pak taková situace vypadá, jako by pattern přestal fungovat. Přitom jsem jej jen aplikoval do nevhodného kontextu trhu.

    Ve svých grafech mám zobrazené nástroje, které mi pomáhají kontext obchodů identifikovat. Určitě doporučuji začít minimálně se sledováním denního high/low.

    V Sierra Chart, který používám pro intradenní obchodování, pro to můžete použít indikátor AutoRetracement / Projection. Ten přidáte pomocí menu Analysis > Studies:

    kontext_autoretracement.png

    Indikátor umí zobrazovat nejen průběžné high/low, ale i různé retracementy. Je potřeba jej tak nastavit skrz Settings. Pokud chcete zobrazovat jen High a Low, napište nuly k jednotlivým hodnotám retracementů. Na screenshotu je nastavení pro zobrazení High a Low plus 50% retracementu:

    kontext_autoretracement2.png

    V záložce subgraph pak samozřejmě nastavte indikátoru jeho grafické parametry. Ve svých grafech pak budete mít vizuálně zaznamenanou tuto důležitou úroveň a obchody se vám budou zpětně snáze posuzovat vůči základním bodům kontextu, který sledujete.

    kontext_autoretracement3.png

    Ve svých grafech mám zobrazeny ještě další prvky, které vnímám jako zásadní z hlediska archivace a zpětného studia. A pochopitelně na další nuance přicházím v průběhu času.

    28.8.2013

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...