Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak začít stavět profitabilní obchodní plán?

    Základní ziskový trading by neměl být složitý. Komplikovaný si ho dělá většina traderů, kteří hledají profity jinde, než jsou. Odkud tedy začít vytvářet profitabilní obchodní plán?

    Řada začátečníků vnímá trading často jako určitou magickou záležitost, která by jim měla přinést rychlé zbohatnutí. Byť nevědomky, většinou pak pod touto myšlenkou vytvářejí i své velmi naivní a přeoptimalizované obchodní plány.

    Sám považuji trading za normální podnikání. Defacto za řemeslo, které je možné se naučit a po zvládnutí základních principů prostě funguje. Samozřejmě pak záleží na mnoha nuancích, které mohou zvyšovat výkonnost a snižovat risk. Stejné je to v řemeslu. I průměrně zvládnuté vydělává, výjimečně kvalitní řemeslná práce je odměněna nadstandardně.

    Chcete-li si osvojit trading na úrovni řemesla, pak se mi osvědčilo stavět vše na logických a ověřených základech a ty postupně rozvíjet stejně, jako byste to dělali v podnikání.

    S logickými základy je dobré začít již u samotného obchodního plánu – tedy určitého business modelu, se kterým budeme v trzích vydělávat. Sám této cestě říkám idea first. Přemýšlím nad trhy a hledám důvody, proč reagují tak, jak reagují. Za mnoha pohyby jsou schovány základní vzorce lidského chování, které se budou opakovat stále dokola.

    OK, říkáte si. To dává smysl, ale co může být takovým logickým vzorcem, na kterém stavět obchodní myšlenky?

    Pokud jste v tradingu noví, tak bych patrně začal se zkoumáním situací souvisejících se strachem ostatních traderů. To je emoce, která bude lidské chování ovlivňovat vždy. Strachů může být více – například ze ztrát, ze zmeškané příležitosti atd. Osobně bych začal se zkoumáním trhů z pohledu strachu ze ztrát.

    Už toto je krok, který vás nesmírně posune dopředu.

    Začnete totiž přemýšlet o motivech chování ostatních traderů. Tedy obchodníků, kteří svými objednávkami ovlivňují pohyb ceny – to, na čem sami vyděláváme.

    Proč začít zkoumat trh z pohledu strachu ze ztrát?

    Protože strach a panika je jeden z nejvýhodnějších kontextů, ve kterém se dá vydělávat. V okamžiku, kdy lidé „kapitulují“ – tj. zahazují své pozice proto, že už nedokáží dál snášet narůstající ztrátu, chovají se velmi iracionálně. A to bývají dobré příležitosti pro vstup do pozic.

    Strach má pochopitelně mnoho měřítek. Nejlepší obchody se dělají v dobách velkých krizí, které se ale neopakují příliš často. Coby tradeři budete chtít jistě vyhledávat častěji se opakující situace. Stejně jako mnoho jiných profitabilních traderů. A protože hovoříme o tradingu jako o řemeslu, existují zažité a funkční postupy, které vydělávají mj. na strachu slabých traderů. Obecně se jim říká mean reversion strategies – strategie návratu k běžné hodnotě.

    Vidíte, jak se vše postupně skládá dohromady. Máme logický základ (idea first) a současně ověřené know-how, které je možné studovat v mnoha zdrojích na internetu. Samozřejmě spolu s výkonností obchodníků, kteří se na daný směr zaměřují (mean reversion strategie naleznete v portfoliu mnoha profitabilních obchodníků).

    Logika strategií návratu k běžné hodnotě spočívá v tom, že trhy často rotují kolem určité férové ceny. Vychýlí se vždy dostatečně tak, aby setřásly slabé obchodníky a přitáhly nové, pro které je vychýlená cena zajímavá pro vstup do pozice.

    První kroky při stavbě podobné strategie by tak měly mít podobnou podobu:

    - Přemýšlejte, kde vstupují běžní obchodníci.
    - Kde patrně vystupují na stop-lossech?
    - Lze vzdálenost vstup – stop-loss popsat nějakým vzorcem? Například pomocí ATR?
    - Lze místo vstupu popsat mechanicky? Například pomocí price action nebo indikátoru?

    Pokud jste sami obchodovali živě, pak doporučuji začít se zkoumáním vašich vlastních ztrátových obchodů, kterými jste si prošli. Právě ty vám dobře napoví, kdy z pozic vystupuje nezkušený začátečník a navede vás možná k základům velmi profitabilních obchodních přístupů.

    Důležitá pointa dnešního článku spočívá tedy především v tom, abyste nezačínali stavět obchodní plány od slepého sledování různých indikátorů, ale od logiky. Od logiky chování ostatních traderů a jejich emocí (které se odrážejí i v různých automatizovaných systémech). V našem případně konkrétně od strachu ze ztrát, na kterém lze stavět systémy nejsnadněji.

    Pro ilustraci mean reversion vstupu publikuji svůj poslední obchod z konce páteční seance. Jde o akcii Texas Instruments Incorporated (TXN). Je v něm hodně vidět logika, se kterou můžete trhy začít zkoumat:

    20190907_TXN_n.jpg

    Trh dlouhodobě roste (není vidět na screenshotu) – proto vyhledávám obchody na dlouhou stranu (nakupuji). V tomto případě jde o swingovou strategii, která pozice drží několik dnů (na screenshotu je denní graf).

    V bodě 1 vnímám volatilní úsečku, kterou se trh vychýlil od běžné hodnoty na hranu vyznačeného kanálu. Podobný volatilnější pohyb často vzniká tak, že obchodníci, kteří dříve nakupovali kolem ceny 115, ukončují své dlouhé pozice na stop-lossech z důvodu strachu z další ztráty otevřené pozice. Pokud se pak nenajdou další prodávající, je zde pravděpodobnost, že se cena otočí zpět k běžné hodnotě (někde uprostřed kanálu). S tím, jak trh začnou nakupovat obchodníci, kterým přijde nová nižší cena dostatečně atraktivní pro otevření pozice.

    Screenshot uvádím pro inspiraci, jak je možné začít vytvářet profitabilní obchodní systémy. Vstup do pozice byl v pátek na konci dne 108.46, takže v době publikování článku nevím, jak obchod skončí. A upřímně toto je mi úplně jedno. Protože obchodování vždy funguje v dlouhodobých pravděpodobnostech. Podobných obchodů otevírám za rok stovky a spousta jich končí ve ztrátě. Nicméně dlouhodobě plán funguje velmi dobře. O to lépe, že v mém případě už samotný plán plně exekvuje počítač – i v tomto případě, kdy sám učím svou dvouletou dceru v krásném resortu vytvářet úplně jiné hodnoty – první výtvory z písku. A o tom právě trading z mého pohledu je – hledejte taková řešení, která vám poskytnou nejen peníze, ale i svobodu dělat to, co je vám nejbližší. Opakovatelné mechanické systémy toto nabízejí a konkrétně tzv. mean reversion strategie jsou dobrá cesta, jak s nimi začít.

    9.9.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...