Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Aplikace pro mobilní trading - iSwim

    Čas od času se v diskuzním fóru objevují dotazy na mobilní obchodní aplikace, kterými by bylo možné kontrolovat pozice a provádět základní obchodní operace prostřednictvím mobilního telefonu. S Tomášem sami podobné technologie používáme, a můžeme tak zprostředkovat některé zkušenosti.

    Otázka výběru mobilniho obchodního software je pochopitelně úzce spojena s výběrem mobilního telefonu, resp. operačního systému. Osobně jsem posledních několik let používal dvě hlavní platformy, takže mohu bohatě porovnávat. Dříve jsem používal tradiční „chytrý“ telefon HTC s operačním systémem Windows Mobile. Své zkušenosti jsem popsal například v tomto videotutoriálu - thinkAnywhere: obchodování opcí přes mobilní telefon. HTC telefon dosloužil a jelikož Tomáš již delší dobu používal iPhone, a konkrétně aplikace pro obchodování vypadaly na tomto telefonu podstatně použitelněji, rozhodl jsem se před několika měsíci přejít také na tuto platformu. Pokud mám obě platformy srovnat z pohledu mobilního software pro obchodování, tak bohužel musím potvrdit, že se příliš srovnávat nedají . Používám aplikace brokerů ThinkOrSwim a Interactive Brokers a z pohledu použitelnosti vyhrává iPhone na plné čáře. Pokud budete uvažovat o pořízení chytrého telefonu právě z důvodu občasného obchodování přes běžný mobil, rozhodně doporučuji iPhone vyzkoušet.

    Pro rámcovou představu, jak mobilní trading na iPhone vypadá, jsem připravil v tomto článku krátké představení aplikace iSwim brokera ThinkOrSwim. V příštím článku se podíváme na mobilní aplikaci Interactive Brokers.

    Patrně nemusím na Finančníkovi připomínat, že ThinkOrSwim neotevírá zhruba rok nové účty klientům z ČR a Slovenska (společně s dalšími zeměmi). Jejich aplikace však mohou používat i neklienti společnosti s tím rozdílem, že data jsou pak v programu zpožděná asi o 15-20 minut. Přesto si myslím, že i v takovém případě jde o jednu z nejlepších analytických platforem, které je možné na trhu zdarma získat, a proto se programům na Finančníkovi věnujeme.

    V rámci iSwim lze pracovat jak se simulovaným, tak pochopitelně ostrým účtem. Příjemná je možnost trvale nebo dočasně uložit přihlašovací údaje, a mít tak program v „pohotovostním režimu“:

    iswim-IMG_0171.gif

    Na základní obrazovce je možné si nadefinovat sledované trhy s tím, že kliknutím na jednotlivé sloupce se přehazují zobrazené informace (na screenshotu zobrazené sloupce bid/ask se tak změní např. na high/low a další informace). Sledované trhy (watchlisty) jsou propojené s desktopovou aplikací, takže trader má k dispozici přesně ty informace, které sám sleduje na desktopu. Sledovat lze ceny všech trhů, které lze obchodovat přes ThinkOrSwim - tedy od indexů, přes akcie, komodity až po forex:

    iswim-IMG_0172b.gif

    Po kliknutí na vybraný symbol se zobrazí příslušný graf. V záložkách nad grafem si lze přednastavit 4 nejběžněji používané timeframy:

    iswim-IMG_0173c.gif

    Grafy jde samozřejmě upravovat. Tradiční základ představuje nastavení typu grafu a timeframe:

    iswim-IMG_0174d.gif

    Není problém si ale do grafu přidat libovolnou studii/indikátor – seznam je stejně obsažný jako na desktop aplikaci:

    iswim-IMG_0175e.gif

    Takto pak může vypadat svíčkový pětiminutový graf s indikátorem CCI:

    iswim-IMG_0176f.gif

    Na iSwim se mi líbí velmi snadné zadávání a změna obchodních příkazů. Takto vypadá rozhraní pro nákup akcií:

    iswim-IMG_0177g.gif

    Přičemž v rozhraní lze používat všechny běžné typy příkazů. Dále je možné specifikovat, jestli jde o denní nebo GTC příkaz, můžeme měnit burzu, na kterou je příkaz směřován – prostě vše jako v desktop aplikaci.
    iSwim nabízí pochopitelně i přehled příkazů – čekajících, vyplněných nebo zrušených:

    iswim-IMG_0178h.gif

    Pokud na příkaz kliknu, mohu jej zrušit nebo změnit – toto je velmi praktická funkce pro případ, že cestuji a potřebuji upravit některé čekající obchodní příkazy:

    iswim-IMG_0179i.gif

    Pochopitelně, že v mobilní platformě je k dispozici přehled všech otevřených pozic včetně možnosti sledování aktuálního stavu zisku/ztráty pozice a přímého nástroje pro vytvoření uzavíracího příkazu:

    iswim-IMG_0186j.gif

    ThinkOrSwim se zaměřuje na opce, takže ty v iSwim nemohou chybět. U jednotlivých trhů je k dispozici opční řetězec, ze kterého můžeme vybrat opce k obchodování:

    iswim-IMG_0181k.gif

    Poměrně unikátní (a toto třeba verze na HTC neměla) je možnost obchodovat z iSwim i komplexní spready – např. Iron Condor a další:

    iswim-IMG_0186jl.gif

    V případě spreadu Iron Condor funguje vše tak, jak by obchodník očekával – na displeji telefonu se nejprve ukáže základní spread s tím, že kliknutím na jednotlivé nohy lze upravovat strike, množství a pochopitelně celkovou cenu, za kterou chceme spread zobchodovat:

    iswim-IMG_0183m.gif

    iswim-IMG_0184n.gif

    iswim-IMG_0185o.gif

    Poslední modul software pak slouží k definování a správě alertů - přímo v mobilním telefonu si tak obchodník může definovat upozornění na dosažení určité ceny trhu nebo konkrétniho nástroje (například opce nebo spreadu):

    iswim-IMG_0188z.gif

    Shrnutí

    Tímto článkem bych samozřejmě nerad spustil klasický flame, který telefon je lepší. Jsme na serveru obchodníků a každý si musí vybrat sám, jakou techniku bude používat. Co se mě osobně týče, byl jsem nicméně velmi překvapen, jaký je ohromný rozdíl v použitelnosti aplikace ThinkOrSwim mezi řešením na lehce starším HTC a iPhone. ThinkOrSwim aplikace je sice použitelná na obou platformách, ale na iPhone už jde o prostředí, které nepouštím pouze v případu nouze. Je to pro mě již nástroj, se kterým pracuji zcela běžně – pochopitelně ne pro intradenní obchodování, ale pro sledování pozičních obchodů v akciích a opcích. Pokud iPhone vlastníte, určitě doporučuji si bezplatný iSwim nainstalovat. Pokud o nějakém řešení pro mobilní obchodování uvažujete, tak věřím, že vám článek pomohl získat inspiraci, co lze od podobného řešení očekávat. Příště se podíváme na aplikaci pro ovládání účtu u Interactive Brokers.

    23.6.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...